Sınava Girdiler, 17 Ay Beklediler, Kadro İptal Edildi

TCDD, 4 Nisan 2019'da 188 'demiryolu hattı bakım onarımcısı' için ilana çıktı. Başvuran adaylar sınava girdi. Ancak sonuçlar 11 Eylül 2020'de açıklandı. Sınav sonuçlarını 1 yıldan uzun süre sonra öğrenen adaylar, 188 kişilik kadronun iptal edildiğini gördü. mağdur olduğunu söyleyen işçi adayları, TCDD'yi kendilerini 17 ay boşu boşuna bekletmekle suçluyor.

15 Eylül 2020 Salı 16:47
Sınava Girdiler, 17 Ay Beklediler, Kadro İptal Edildi

TCDD Genel Müdürlüğü, 4 Nisan 2019 tarihinde yayımladığı İlan metnine göre, 86 tren teşkil işçisi, 42 demiryolu yol yapım, bakım ve onarım makinesi operatörü, 188 demiryolu hattı bakım onarımcısı, 40 liman vinç operatörü olmak üzere toplam 356 işçi alacaktı.

Söz konusu ilana başvuran adaylar Ağustos 2019’da sözlü mülakata çağrıldı, ancak mülakatın üzerinden aylar geçmesine rağmen TCDD sonuçları açıklamadı.

Ağustos 2019’da yapılan mülakatın sonuçlarını Cuma (11 Eylül) günü açıklayan TCDD, 188 kişilik kontenjana sahip “demiryolu hattı bakım onarımcısı” ilanının iptal edildiğini duyurdu.

TCDD iptal gerekçesinde, “Teşekkülümüz işyerlerine yönelik ‘Demiryolu Hattı Bakım Onarımcısı’ sanat kolunun ‘emniyet kritik’ vasıflı meslek haline gelmesinden dolayı Demiryolu Hattı Bakım Onarımcısı alımı iptal edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu değişikliğin 2016 yılına ait olduğunu, alımın yapıldığı iş kollarında herhangi bir değişikliğin olmadığını belirten işçiler iptal kararının geri alınmasını istedi.

İşe alınmayan işçiler Erzincan'da buluşarak tepkilerini dile getirdi. 356 kişilik alımda, aynı koşullarda çalışacak 188 işçi kadrosunun iptal edilmesine tepki gösteren adaylar, kendilerine hiçbir açıklama yapılmaksızın başvurdukları kadronun iptal edildiğini söyledi.

‘BU MAĞDURİYETİN HESABINI KİM VERECEK?’

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TCDD’nin işçileri bir yıldan fazla bir süredir beklettikten sonra alınan bu kararın işçilerle alay etmek olduğunu belirtti. Karasu, “Nisan 2019 yılında açılmış bir ilandan söz ediyoruz. Aradan geçen 17 ay sonra çıkıp ‘biz sizin mülakatınızı iptal ettik’ demeye kimsenin hakkı yok” ifadelerini kullandı. 

İşçilerin sürecin en başından bu yana mağdur edildiğini kaydeden Karasu, “Mülakat sonuçlarının gecikmesiyle ilgili 30 Ekim 2019’da dönemin Ulaştırma Bakanı’na soru önergesi vermiştik. Önergede sonuçların açıklanmadığı her gün işçilerin mağduriyetinin arttığını söylemiştim ancak bakanlık, 10 Ocak 2020’de verdiği yanıtta, sürecin devam ettiğini söylemekle yetinmiş konuyla ilgili herhangi bir adım atmamıştı. Şimdi de işçilere 1,5 yıl sonra iptal kararını tebliğ ediyor. Aylardır işe başlama hayali kuran, tüm hazırlığını buna göre yapan işçilerin ve ailelerinin yaşadığı mağduriyetin hesabını kim verecek?” diye konuştu.

Aynı vasıftaki diğer iş kollarında iptalin yaşanmadığını söyleyen Karasu şöyle devam etti: “Başvuru sürecinde tüm şartları sağlayan, aradan geçen 17 ayda TCDD tarafından bekletilen, kazanılmış hakları elinden alınan 188 işçi kardeşimiz bu çifte standartı hak etmiyor. TCDD yönetimini bu hatadan dönmeye davet ediyorum.’’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15