TBMM Başkanı Şentop: Yargı Kararı Başka, Hukuki Görüş Başka!

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Komisyonu Başkanı görevindeyken kullandığı ifadelerin geçtiğimiz hafta üç ismin milletvekilliklerinin düşürülmesi ile çeliştiği tartışmaları hakkında, “Yargıtay bir karar verdi. Hüküm kesinleşmiş ama ‘benim görüşüm bu uygulayamıyorum’ dersem ‘beğendiğimi uygulayıp beğenmediğimi uygulamam’ demiş olurum. Yargı kararı başka bir şey, hukuki görüş başka bir şey” dedi.

12 Haziran 2020 Cuma 16:15
TBMM Başkanı Şentop: Yargı Kararı Başka, Hukuki Görüş Başka!

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, parlamento muhabirleri ile TBMM’de bir araya geldi. Özellikle son günlerde alarm veren TBMM’deki koronavirüs vaka sayılarına ilişkin Şentop, 11 Mart’tan bugüne toplamda 10 kişide vaka tespit edildiğini söyledi. Şentop, “Milletvekillerinde pozitif vaka yok. İsteyene PCR testi yapıyoruz. Ben de düzenli olarak yaptırıyorum. Bir hafta veya 10 günde” dedi.

“Herkes payına düşeni alacak”

Yassıada yargılamalarına ilişkin verdiği kanun teklifi hakkında değerlendirme yapan Şentop, “Milletvekili arkadaşlarımın hiçbirine ‘beraber yapalım’ demedim ama biz de ‘imza atalım’ diyen herkes imza attı. 27 Mayıs’ta darbe yapılıyor. Bir nevi infaz timi, yeni mahkeme kuruluyor ve yürürlük tarihini 27 Mayıs 1960’tan başlatıyor. Biz bu yargılama kararını kaldırıyoruz. Verdiği kararlarda yok hükmünde olacak. Tazminat konusu da mağdurların talebiydi. Danıştay, kurumu görevlendirecek. 593 kişi yargılanıyor. Herkes kendi payına düştüğü kadarını alacak. Yaptığımız iş sadece kağıt üzeride olmasın, bir anlamı olsun diye tazminatın böyle bir anlamı var. Türkiye’de mağduriyetler çok. İdamlar, müebbetler... Burada emsal oluşturmayacak bir durum var. Yassıada’da yapılan şey belli kişileri yargılamak için mahkeme kurulmuş, emsal teşkil edecek bir durum yok çünkü bunun gibi bir örnek daha yok. Kararlar doğrudur demiyorum ama 12 Eylül sonraki idamlar böyle değil” dedi.

 “Yargı kararı başka, hukuki görüş başka”

Anayasa Komisyonu Başkanı görevindeyken kullandığı ifadelerin geçtiğimiz hafta üç ismin milletvekilliklerinin düşürülmesi ile çeliştiği iddiaları hakkında Şentop, şunları söyledi.

 “Uzun zamandır anlatıyorum ama anlama zorluğu var. Herkes hukukçu değil, teknik detayları bilmeyebilir. Ama partilerin hukukçular var, arkadaşların onlara sorması gerek Dokunulmazlık bağlamındaki durumlar farklı. Farisoğulları ve Güven, 27 dönemde ilk defa vekil seçildiler. Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili bir durum yok. 83. maddenin iki istisnası var. Ağır cezalık suç üstülük hali ve vekil seçilmeden önce soruşturma olması. Güven ve Farisoğulları ile ilgili vekillik seçilmeden önce başlamış soruşturma var. Vekil seçilse bile bu dosyalarda dokunulmazlık kazanılmıyor. Berberoğlu, 26. dönemde de milletvekili. Her seçim dokunulmazlık kazandırır, hepsinde ayrı bir dokunulmazlık vardır. Bu konu dile getirildi. Yargıtay bir karar verdi. Hüküm kesinleşmiş ama ‘benim görüşüm bu uygulayamıyorum’ dersem ‘beğendiğimi uygulayıp beğenmediğimi uygulamam’ demiş olurum. Meclis’te bir kanun çıkarıyoruz, bazı arkadaşlarımız ‘hayır’ diyor ama kanun çıkıyor. Hayır diyenler ‘biz uymayız mı’ diyor. Yargı kararı başka bir şey hukuki görüş başka bir şey. Benim önüme gelmiş ‘ben uygulamıyorum’ diyebilir miyim? Biz neyi bekledik. Yargı paketi, açıklandı. ‘Uygulamasını görelim’ dedik. İki milletvekilinin yargı paketi kapsamında yararlandığı görüldü. Temyize başvurdular. Bize gönderdiler. Kesin hüküm kalkmış oldu. İnfaz tartışmaları başladığında bekledik sonra 48 günlük verilen tatil vardı. İlk haftadan okumuş olduk”

Parti gruplarına çok geç bilgi verilmesi hakkında ise Şentop, “Neden kimse bana gelip konuşmuyor, ‘bununla ilgili ne olacak’ diye. Konuştuğunu söyleyen arkadaşlar ama bir yıl önce ‘hukukçulardan görüş alacağım’ demişim ne oldu diye soran yok” dedi.

 “Ayasofya, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ibadete açılabilir”

Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin Şentop, “Şu anda Danıştay’da görüşülüyor. Gündemde olan bir süreç var. Danıştay ‘hayır’ derse de başka türlü yürürlükten kaldırma yolları var. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile olabilir. Bizim tarihimiz bakımından önemli” ifadelerini kullandı.

“Meclis Başkanlığı seçimleri, 2 Temmuz’da başlayabilir”

Çoklu baro düzenlemesi için Şentop, Anayasa’ya aykırı bir durum olmadığını söyledi. Şentop, Meclis Başkanlığı seçimleri hakkında “12 Temmuz’da seçim yapılmış en son. 12 Temmuz’a kadar yapmak gerekiyor. 5 gün adaylık 5 gün seçim. 2 Temmuz’da başlayabilir” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15