“Toprağa gömülü 1 milyondan fazla mayın var”

"Mayın temizliği yalnızca sınırlarda yapıldı"

21 Temmuz 2019 Pazar 10:18
“Toprağa gömülü 1 milyondan fazla mayın var”

Tunceli’de geçen hafta iki çocuğun topraktaki patlayıcının patlaması sonucu yaşamını yitirmesi, gözleri Türkiye’nin mayın gerçeğine çevirdi. Son verilere göre, Türkiye’de toprak altında 1 milyondan fazla mayın var.  Son 35 yılda 1409 kişi mayın ve patlayıcılar nedeniyle yaşamını yitirdi.

BirGün'den Anıl Ataş'ın haberine göre, Mayınsız Türkiye Girişimi Koodinatörü Mutever Öğreten, “Türkiye her yıl kaydettiği ilerlemeleri BM’ye rapor olarak sunuyor. Uygulandığı iddia edilen çalışmaların herhangi bir sayısal verisi bulunmuyor. Bugüne kadar temizlenen mayınlara baktığımızda çok cüzi rakamlar söz konusu ve bu temizlik dediğim gibi sadece sınır bölgesinde yapıldı. İç bölgelerde yaklaşık 100 bin adet mayın bulunmakta ama bunlara dönük hiçbir çalışma yok” dedi.

Mayınsız Türkiye Girişimi verilerine göre, halihazırda Türkiye’de 839 bin anti-personel kara mayını, 164 bin 497 adet anti-tank mayını olmak üzere 101 bin 398 adet mayın bulunuyor. Toprağa gömülü olan el bombası, havan topu ve roket gibi patlayıcıların sayısı ise bilinmiyor. Mayınlar; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van’da bulunmak üzere toplam 3 bin 174 alanda bulunuyor.

Son Güncelleme: 21.07.2019 10:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15