Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri'nde bahsedilen palantir nedir?

Prime Video'nun en yüksek bütçeli projesi Yüzüklerin Efendisi spinoff'u Güç Yüzükleri'nin (The Rings of Power) 4. bölümü geçen günlerde yayımlandı. Dizide geçen Palantirlerin gücü nedir ve bu taşlar güvenilir mi?

19 Eylül 2022 Pazartesi 09:27
Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri'nde bahsedilen palantir nedir?

Independent Türkçe'nin haberine göre dizinin "The Great Wave" isimli bu bölümünde Kraliçe Miriel ve babası Tar-Palantir'in Numenor'un çöküşü hakkındaki kehanete dair bildiklerine değinildi.

*Spoiler içerir*

Miriel'e göre kehanet bir elfin topraklara gelmesiyle başlayacaktı ve Kraliçe'nin bu elfin Galadriel olduğunu düşündüğü açıkça gösterildi.

Miriel'in gelecekle ilgili bu öngörüsüyse Orta Dünya'ya hakim olanların aşina olduğu palantire dayanıyordu.

Palantir (çoğulu palantiri) Silmariller'i de yaratan Feanor'un yarattığı değerli taşların adı.

"Görme taşı" olarak da bilinen palantir, uzak mesafeler arasındaki iletişimi ve geçmişte yaşanan olayları gösteriyor.

Başta pek çok palantir yaratılmasına rağmen Elendil, Numenor'un yok oluşundan sonra Orta Dünya'ya bunların sadece 7 tanesini taşıdı.

Palantir, başka taş sahipleriyle iletişim kurmayı sağlamakla birlikte geleceği görme ve geçmişe bakmaya yarıyor fakat bu taşlar sahiplerinin iradesine göre tepki veriyor.

Güçlü iradesi olmayanlar taşa baktıklarında bulanık görüyor, taşı kullanma gücü efendisinin bilgeliğiyle birlikte artıyor.

Palantiri çoğunlukla doğruyu gösterse de manipüle edilebiliyor.

Örneğin Sauron, taşların başkalarına gösterdiklerini değiştirerek palantirleri kendi çıkarları için kullandı.

Bazı taşların kayıp olduğunu bilen Sauron bu bilgiyi de kendi emelleri için kullandı ve Saruman'ı manipüle etmeye çalıştı.

Üçüncü Çağ'a gelindiğinde palantirleri kullanmak çok tehlikeli kabul ediliyordu; Gandalf’ın Saruman’a palantirlerin neden kullanılmaması gerektiğini açıklaması da bunu gösterdi.

Gören Taşlar veya Yedi Taş diye de anılan palantiriden en az iki tanesi 4. Çağ’a kadar geldi.

Son Güncelleme: 19.09.2022 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15