Bakan Albayrak'a terleten sorular

İYİ PARTİ, HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK’TAN ÖNCEDEN ÖNGÖRÜLEMEYEN OLAYLARIN ORTAYA ÇIKMASI ÜZERİNE İVEDİ OLARAK YAPILMASI ZORUNLU OLAN İHALELER KONUSUNDA KAMUOYUNA BİLGİ VERMESİNİ İSTEDİ.

30 Eylül 2019 Pazartesi 14:06
Bakan Albayrak'a terleten sorular

İYİ Parti, ilansız pazarlık usulüyle yapılan ihaleleri TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

Öztürk önergesinde; Kamu İhale Kanunu`nun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumlarında uygulanan kapalı pazarlık usulüyle yapılan ihalelere dikkat çekti.

Öztürk; ‘’Söz konusu ihalelerin yapıldığı tarihlerde doğal afet yaşanmadığını biz biliyoruz, buna rağmen bu usulle yapılması dikkat çekici. Olağanüstü durumlarda kullanılan bu usul, adrese teslim ihaleler mi yapılıyor sorusuyla akılları karıştırıyor. Seçimlerden önce Ak Parti’nin seçim propagandası haline dönüşen ‘’Millet Bahçesi’’ projesi yandaşlara Rant Bahçelerine dönüşmüştü. Projenin hayata geçirildiği şehirlerde ihalelerin; Kamu İhale Kanunu’nun 21’nci Maddesinin “b” fıkrasında tarif edilen usulle, yani kapalı pazarlık yöntemiyle, sadece ihaleyi yapacak olan belediyenin davet ettiği firmalar ile gerçekleştirildi’’ dedi.

HER ŞEY SİPARİŞLE KILIFINA UYDURULUYOR

“AK Parti iktidara geldiği günden bu yana yandaşlara kaynak aktarmanın aracı haline gelen İhale Kanunu’nda defalarca değişiklik yaptı. Yaklaşık olarak 50 kanun ve kanun hükmünde kararname ile Kamu İhale Kanunu değiştirilmesi adeta yandaşlara rant sağlama amaçlı sipariş olarak gerçekleşti.” diyen İYİ Partili Vekil, son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında ihale kanununun 21. Maddesinin (b) bendine ‘Yapım tekniği açısından özellik arz eden, ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde’ ibareleri eklendiğini kaydetti.

KANUN SUİSTİMAL EDİLEREK DEVLETİN KASASI BOŞALTILIYOR

Öztürk sözlerine şöyle devam etti; Yapılan değişikliklerle sürekli suiistimal edilen bu kanun maddesi, değişikliklerle pazarlıksız, istediğine ihale verilmesine imkân tanıdığından, kamudaki ihale yolsuzluklarının önüne geçilemez bir hale gelmiştir. Sayıştay’ın yayınladığı son raporlar da bu yolsuzlukları doğrular niteliktedir.’’ dedi.

İYİ Parti’li Öztürk, önergesinde şu soruları yöneltti ;

  1. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin fiilen yürürlüğe girdiği tarihten itibaren; Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi kapsamında “ilansız pazarlık” usulüyle ihale edilen iş sayısı ne kadardır?

  2. Bu madde kapsamında “ilansız pazarlık” usulüyle yaptırılan işlerin toplam değeri ne kadardır?

  3. “İlansız pazarlık” usulüyle yaptırılan işlerin sektör ve verilen hizmet bazında dökümü nedir?

  4. Bahsi geçen tarihten itibaren “ilansız pazarlık usulüyle” davet edilen firmalar hangileridir? Bu firmalar hangi kriterlere göre davet edilmektedir?

  5. Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi uyarınca; “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” kapsamında;

  • Cumhurbaşkanlığı hizmet alım araçlarının kiralanması,

  • Millet Bahçelerinin yapımı

  • Baraj projeleri

  • TCDD demiryolu projeleri

  • Metro projelerinden;

Hangisi, madde içeriğinde yer alan, doğal afet, acil, önemli ve önceden öngörülmeyen olayların meydana gelmesi sonucu “ilansız pazarlık” usulüyle ihale edilmiştir?

21/B NEDİR?

Kamu İhale Kanunu`nun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” hallerinde pazarlık usulü ile ihaleye çıkılabileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak bu düzenleme AK Parti hükümetlerinde yandaşa ihale vermek için kanunun etrafından dolaşmanın yolu oldu.

Son Güncelleme: 30.09.2019 15:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15