''Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Skandal Cevap''

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji santrallerinin denetimini şirketlere bıraktığı ortaya çıktı.

30 Eylül 2020 Çarşamba 11:41
''Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Skandal Cevap''

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün, geçtiğimiz aylarda Aydın’da bulunan Jeotermal Elektrik Santralinde meydana gelen patlamayla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdiği soru önergesine skandal bir yanıt geldi. 


Bülbül, Bakan Murat Kurum’a “Santralin yakınlarında yerleşim yeri bulunmakta ve patlama sonucu havaya karışan buharda bulunan karbondioksit, metan gazı, hidrojen sülfür gibi zararlı maddeler nedeniyle vatandaşların sağlık problemleri yaşayacakları kaçınılmazdır. Ayrıca santralden akan suyun içme suyu ve sulama suyuna karışacağı endişesi vardır. Bu konuda nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?” sorusunu yönetti. 
Bakan Kurum verdiği yanıtta “Aydın ilimizde bulunan tüm jeotermal firmalardan benzer olayların yaşanmaması için açılmış, açılacak kuyularda, bağlantı çalışmalarında gerekli tedbir ve önlemlerin alınması ve alınacak tedbirlerin acil durum planlarına eklenerek Aydın Valiliğimize sunulması istenmiştir” dedi. 
Bülbül, verilen yanıtı “skandal” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: 
“Öncelikli olarak gerekli tedbir ve önlemler santral işletmesi açılmadan önce alınır. ÇED sürecinin amacı da bu riskleri değerlendirmektir. Tedbir ve önlemler şirketler tarafından daha önce verilmediyse Sayın Bakan bu santrallerin açılmasına nasıl izin verdi? ÇED yönetmeliğinde bilmediğimiz bir değişiklik mi var? Bunun yanı sıra yapılması gereken şirketlerin acil durum planlarını sunmaları değil Bakanlığın mevcut işleyişi denetlemesi gerekir. Aksi takdirde şirketler kendi kendini denetlemiş oluyor. Kısaca Bakanlık JES’ler konusunda sorumluluk almaktan kaçındığı gibi ortaya çıkan olumsuzlukları da gidermek için tek bir hamle yapmıyor” dedi. 

Son Güncelleme: 30.09.2020 11:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15