CHP'li Şahin, Kaçak Eğitim Merkezindeki Taciz İddialarını Aile Bakanı'na Sordu

CHP Hatay Milletvekili ve KEFEK üyesi Suzan Şahin, İskenderun'da izinsiz kaçak eğitim yapılan bir etüd merkezinde bir kız çocuğunun taciz edildiği iddiaları üzerine konuyu meclis gündemine taşıdı.

28 Ocak 2021 Perşembe 13:52
CHP'li Şahin, Kaçak Eğitim Merkezindeki Taciz İddialarını Aile Bakanı'na Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Av.Suzan Şahin, Hatay’ın İskenderun ilçesinde yasa dışı olarak faaliyet gösteren etüd merkezinde 12 yaşındaki bir kız çocuğunun, öğretmen olarak bilinen ve 2018 yılında da aynı suçtan ağır cezada yargılanan bir kişi tarafından cinsel istismara uğradığı iddiaları üzerine konuyu TBMM gündemine taşıdı.


İskenderun’da Sosyal Güvenlik Kurumu karşısında bulunan ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden izinsiz olarak faaliyet gösteren bir etüd merkezinde, birkaç aydır öğretmeni tarafından uygulanan taciz sebebiyle bir kız öğrencinin bunalıma girmesi ve durumu ailesine bildirmesi üzerine taciz skandalı ortaya çıktı.
Tacize uğrayan 12 yaşındaki kız çocuğunun ailesinin adli yollara başvurması ile ortaya çıkan skandal sonrası konuyu meclis gündemine taşıyan Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘İskenderun’da kaçak olarak faaliyet gösterdiği ortaya çıkan bir etüd merkezinde 12 yaşında bir yavrumuzun taciz edildiği iddiaları basında ve sosyal medyada yer aldı. Aylardır etüd merkezinde görev yapan sözde öğretmen bir sapık tarafından tacize uğrayan kız öğrenci yaşadığı mide bulandırıcı durumu dayanamayarak ailesine anlatıyor. Aile de avukatları aracılığıyla savcılığa başvurunca skandal ortaya çıkıyor. İskenderun’da Sosyal Güvenlik Kurumu karşısında bulunan ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden izinsiz bir şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen etüd merkezinin bir apartman dairesinde bulunduğu ve zilinde etüd merkezi ibaresinin geçmediği ailenin avukatı tarafından açıklandı. Aldığımız bilgilere göre söz konusu etüd merkezine giden kız çocuğumuz bir süredir öğretmeni tarafından taciz edilmiş. Söz konusu iddialara ilişkin İskenderun Kaymakamlığı tarafından yapılan yazılı açıklama ile İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idari ve adli soruşturma başlatıldığı belirtilmiş durumda. Ancak biliyoruz ki kadın cinayetleri ve çocuk istismarı konularında gözleri kör, kulakları sağır olan AKP hükümeti maalesef inatla bu tarz merdiven altı kurumlarda ne bir denetim yapıyor ne de cezai yaptırım uyguluyor. Çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet olayları siyasidir. Mevcut hükümetin göz yummaları ile her geçen gün artan skandallar ortaya çıkıyor. ‘Konuyu kapatalım, millete rezil olduk, getir kızı tacizcisi ile evlendirelim’ mantığı ile bu sapıklıklara ceza verilmemesi kabul edilemez. Kaymakamlık ve savcılık idari ve adli soruşturma açtığını belirtiyor. Ancak bu şahıs gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor. Bu kabul edilemez bir durum. Bu suçu işleyen en ağır cezayı almadan, emsal olmadan, bu tarz ne idüğü belirsiz kaçak kurumlara daha sıkı denetimlerde yapılmadan bu iğrençlikler son bulmayacak.’’ dedi

''TACİZCİ ÖĞRETMEN SERBEST BIRAKILDI !''

Hatay’ın İskenderun ilçesinde birkaç öğretmenin bir araya gelerek açtığı kaçak etüd merkezinde 6’ncı sınıf öğrencilerine ders veren ve 12 yaşındaki öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan fizik öğretmeni M.D. emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkartıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest kaldı.


2018 yılında da aynı suçtan ağır cezada yargılanan M.D.’nin daha önce de aynı suçtan Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış olup beraat etmesinin, şüphelinin serbest bırakılmasına gerekçe yapılmasının bir hukuk garabeti olduğunu, serbest bırakılma kararının bu tarz taciz, tecavüz eylemlerini meşrulaştırdığını söyleyerek konunun peşini bırakmayacağını ve serbest bırakılan öğretmenin en ağır cezayı alması için süreci takip edeceğini belirten CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu önergede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanından şu soruların cevabını istedi;

İskenderun ilçesinde yaşanan ve tepkilere yol açan söz konusu cinsel istismar iddiaları doğru mudur? Başka çocukların da istismara maruz kalıp kalmadıkları konusunda bir araştırma yapılacak mıdır? Bu konuda etkin bir soruşturma yürütülecek midir? 
İstismar uygulayan kişi tespit edilmiş midir? Bu kişi hakkında hangi cezai işlem uygulanacak mıdır? Söz konusu kişi hakkında daha önce çocuğa yönelik istismar suçundan başlatılmış bir soruşturma, dava var mıdır? 
Çocuğun maruz kaldığı cinsel istismara ilişkin olarak ikinci kez örselenmemesi ve travmatize edilmemesi için yeterli önlemler alınacak mıdır? 
İstismara maruz kalan kız çocuğuna psikolojik destek verilmesi sağlanacak mıdır?
İzinsiz faaliyet gösteren Etüd merkezlerinin denetlenmesi ve kapatılması konusunda İçişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılmakta mıdır? Buna benzer başka kayıt dışı etüd merkezi var mıdır? Hatay il ve ilçelerinde kayda geçen etüd merkezinde istismara ilişkin kaç başvuru vardır? Bu başvurulara ilişkin hangi idari ve adli işlemler yapılmıştır? 
Hatay il ve ilçelerinde çocukların cinsel istismarına ilişkin açılan dava sayısı nedir? Bu davaların kaçına Bakanlığınız müdahil olmaktadır? 
 “Çocukların evlenebileceği”, “doğum yapabileceği” yönünde açıklamalar çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarındaki artışa neden olmuyor mu? Bu yönde yapılan ve çocuğun üstün yararı ilkesini tehlikeye atan açıklamalara ilişkin Bakanlığınız herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır? 
2002-2021 yılları arasında istismara uğrayan çocuk sayısı nedir? Yıllara ve illere göre dağılımı ne şekildedir? Bu yıllar aralığında çocuğa yönelik istismar suçundan ceza alan kişi sayısı nedir? Bunların kaçı cezaevindedir? Bakanlığınızın müdahil olduğu dava sayısı nedir? 
Bakanlığınızın çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarını engelleyecek düzenlemeler yapılması ve etkin mücadele yürütülmesi konusunda hayata geçirmeyi düşündüğü çalışmalar nelerdir? Bu konuda bütünlüklü politikalar ne zaman hayata geçirilecektir? 


 

Son Güncelleme: 28.01.2021 14:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15