CHP’li Adıgüzel: 1 yılda yalnızca 34 bin km fiber döşendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun fiber yatırım ve abonelerine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtı kamuoyuyla paylaştı.

11 Mayıs 2021 Salı 11:26
CHP’li Adıgüzel: 1 yılda yalnızca 34 bin km fiber döşendi

Gelen yanıtta Türkiye’nin fiber ağ uzunluğu 425 bin km olarak açıklandı. Buna göre 2019 yılının son çeyreğinde 391 bin km olan fiber uzunluk, 1 yılda yalnızca 425 bin km’ye ulaşabildi.

Cumhurbaşkanı’nın ‘fiber hat konusunda yavaş gidiyoruz’ ifadelerini hatırlatan CHP’li Adıgüzel, “Cumhurbaşkanı’nın uyarıları dikkate alınmamış olacak ki, 2016 yılından bu yana fiber uzunlukta yaşanan artış yüzde 10 bandına sıkışmış durumda. Yalnızca 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11’lik bir artış yakalanmış. İnternete en çok ihtiyaç duyduğumuz 2020 yılında ise artış yüzde 10'u dahi bulamamış, yüzde 9'da kalmış. Tüm ülkeyi fiber ağlarla örmemiz gereken bir dönemde, biz bir arpa boyu yol gidememişiz” dedi. 

“Sabit İnternet Abone Sayısı 17,2 Milyon” 
CHP’li Adıgüzel’in önergesine gelen yanıtta, Mart 2021 itibariyle Türkiye’deki sabit internet abone sayısı 17,2 milyon; fiber internet abone sayısı ise 4,3 milyon olarak açıklandı. Her dört sabit genişbant abonesinden birinin fiber internet hizmeti aldığı belirtildi. 
Gelen yanıtta ayrıca “Son bir yılda sabit internet abone sayısı, özellikle pandeminin de etkisiyle hızlı bir şekilde artmış olup, yıllık artış oranı yüzde 25’e ulaşmıştır. Mevcut altyapılara bakınca kırsal alanların haricinde hanelerin tamamına yakınında sabit internet altyapısı bulunmaktadır” denildi. 

Adıgüzel gelen yanıtı şu ifadelerle değerlendirdi:
“Türkiye’de son dönemde sabit internet ve fiber abone sayılarında özellikle pandeminin etkisiyle geçtiğimiz yıllara göre bir artış yaşandığı muhakkak. Ancak bu yeterli bir artış mıdır değerlendirmesini yaparsak bu artışı yeterli bulmamız mümkün değildir. Şöyle ki biz geçtiğimiz aylarda yaptığımız bir çalışmada, Türkiye’de 11 milyon 800 bin hanede sabit internet bağlantısı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) olmadığını, daha vahimi ise 2,4 milyon hanede internet erişimi olmadığını ortaya koyduk. 21. Yüzyılda internetin tüm dünyada temel bir hak olarak değerlendirildiği bir ortamda Türkiye’de hanelerin yüzde 10’unda internet erişiminin olmaması kabul edilebilir bir durum değildir.”

“Sabit İnternet Hızında 177 Ülke Arasında 98. Sıradayız”
“Yine Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant yaygınlık oranı %20 iken OECD ortalaması %31,4. Öte yandan, OECD verilerine göre, sabit geniş bant internette fiber payına baktığımızda Türkiye’nin burada da ortalamanın altında kaldığını görüyoruz. Sabit internet hızında da Türkiye dünya ortalamasında son verilere göre 177 ülke arasında 98. sırada yer alıyor.”

Evrensel Hizmet Fonu’nun Amacına Uygun Kullanılmadığının İtirafı”
 “Ayrıca Bakanlık cevabında aslında vahim bir itirafta bulunuyor. Diyor ki ‘kırsal alanların haricinde’ hanelerin tamamına yakınında sabit internet erişimi bulunmaktadır. Yani bir bakıma kırsal bölgelerde internet altyapısının olmadığını, kırsal bölgelerin tümüyle ihmal edildiğini, hizmet sunumunda yok sayıldığını itiraf ediyor. O zaman bu demek oluyor ki siz bunca yıldır Evrensel Hizmet Fonu’nu amacına uygun olarak kullanmamışsınız, gerekli yatırımları yapmamışsınız. Çünkü hatırlanacağı üzere bu fonun amacı özel sektörün karlı görmeyip yapmadığı haberleşme yatırımını ve ulaştırmadığı internet hizmetini, coğrafi olarak dezavantajlı bölgelere ulaştırmak. Eğer bugün Türkiye’de halen internet altyapısının götürülemediği yerler, bölgeler varsa bunun tek sorumlusu mevcut siyasi yönetimdir. Kırsala altyapı götürmemek demek bu Fon’un eğitime de harcanmaması demektir. Çünkü biliyoruz ki Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan paradan eğitim için, okullardaki altyapının geliştirilmesi için ayrılan miktar elde edilen gelirlerin onda ikisi bile değil.  Peki, soruyoruz: bu Fon’u nereye harcadınız?”

Son Güncelleme: 11.05.2021 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15