CHP’li Kaya’dan AKP’ye Tepki: “Kongreler Vaka Sayılarını Arttırıyor”

Sağlık Bakanlığının nüfus oranlarına göre en fazla korona vakası görülen illerin Trabzon ve Rize olduğunu açıklaması üzerine harekete geçen CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya konuyu meclis gündemine taşıdı.

18 Şubat 2021 Perşembe 14:15
CHP’li Kaya’dan AKP’ye Tepki: “Kongreler Vaka Sayılarını Arttırıyor”

 Konuşmasında, partisinin Rize kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bakın bir kongre yapıyoruz, salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize’de salon lebalep dolu" diyerek kongre salonunun doluluğundan övgüyle bahsetmesine atıfta bulunan Kaya; “İnsanlarımız aylardır büyük sıkıntı çekiyor, salgının yayılımını önlemek için fedakârlıklar yapıyor, tedbir alıyor ama AKP Genel Başkanı tüm bunları yok edercesine arkasındaki kalabalıklarla Trabzon'da, Rize'de kongreler yapıyor ve salonların lebalep doluluğuyla övünebiliyor. Bu övünülecek bir şeyse kısıtlamaları neden uyguladınız? Kahvehaneleri, lokantaları, restoranları ve kafeleri neden kapattınız? Esnaflarımızı neden perişan ettiniz? 65 yaş üstü vatandaşlarımızı neden eve hapsettiniz?” dedi.

Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi de veren Kaya, “Salgınla mücadelede topluma örnek olması gereken sayın Cumhurbaşkanının il il gezerek, lebalep dolu salonlarda kongreler yapması; başta esnaflarımız olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin tepkisini çekmekte ve pandemiyle mücadele inancını ve kısıtlamalara dayanma gücünü kırmaktadır” dedi. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

NEREDE KONGRE YAPILIRSA ORADA VAKALAR ARTIYOR

“Türk Tabipleri Birliği ‘İktidar nerede kongre yapıyorsa orada vakalar artıyor’ demişti. İki gün önce Sağlık Bakanlığı, AKP ilçe ve il kongrelerinin yapıldığı Trabzon ve Rize illerimizin en çok vaka görülen iller olduğunu açıkladı. İnsanlarımız aylardır büyük sıkıntı çekiyor, salgının yayılımını önlemek için fedakârlıklar yapıyor, tedbir alıyor ama AKP Genel Başkanı tüm bunları yok edercesine arkasındaki kalabalıklarla Trabzon'da, Rize'de kongreler yapıyor ve salonların lebalep doluluğuyla övünebiliyor.”

ESNAFLAR” HAKKIMIZ HARAM OLSUN” DİYOR

“Bu övünülecek bir şeyse kahvehaneleri, lokantaları, restoranları ve kafeleri neden kapattınız? Esnaflarımızı neden perişan ettiniz? 65 yaş üstü vatandaşlarımızı neden eve hapsettiniz? Biliyorum, ‘Biz iktidarız, istediğimizi yaparız’ diyorsunuz. Yapın ama şunu bilin ki zulme dönüşen uygulamalarınız nedeniyle esnaflarımız burnundan soluyor ve ‘Kendileri kongre yapabiliyorken dükkanlarımızı kapatanlara, bizi ekmeğe muhtaç edenlere hakkımız haram olsun’ diyor.”

KAYA, TRABZON VE RİZE’DEKİ VAKA ARTIŞLARIYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİ VERDİ

Meclis’te gerçekleştirdiği konuşmasının yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması üzerine soru önergesi veren Kaya şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasındaki illere göre haftalık vaka sayısı verilerine göre nüfusa oranla en çok Covid-19 vakasının görüldüğü il yüz binde 228,02 oranla Trabzon olmuştur. Trabzon’u yine Karadeniz Bölgesi’nden Rize, Ordu, Giresun ve Samsun illeri takip etmektedir. Bu veriler, Covid-19 vakalarının son bir haftada Karadeniz Bölgesi’nde diğer bölgelere oranla daha çok yayıldığını ve bu illerde Covid-19’un tam anlamıyla kontrol altına alınamadığını göstermektedir. Bu gerçekler ortadayken; AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 11 Şubat 2021 tarihinde geldiği Trabzon ve Rize illerinde yanında korumalarından ve partililerinden oluşan bir insan ordusu ile günlerdir çeşitli ziyaretler gerçekleştirmiş ve parti kongreleri yapmıştır. Sayın Erdoğan Rize’de gerçekleştirdiği partisinin il kongresinde “salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve salon leb-a leb” diyerek, Covit-19 salgınına rağmen parti kongrelerinin gerçekleştiği kapalı spor salonlarının ağzına kadar dolu olmasıyla övünmüştür. Ayrıca sayın Erdoğan’ın Trabzon ve Rize’deki programlarında güvenlik önlemleri için binlerce polis memurumuzun görevlendirildiği bilinmektedir. Sadece Trabzon’daki AKP İl Kongresinde Sayın Erdoğan’ı korumak için 12 ilden yapılan takviyelerle toplam 1950 polis memurumuzun görev yaptığı basına yansımıştır.”

KAYA, ŞUNLARI SORDU;

1- Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’ndeki Covid-19 vaka sayılarının nüfusa oranla yüksek olmasının sebebi nedir? Bu durumu neye bağlıyorsunuz? Vaka yoğunluğunu azaltmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

2- Trabzon ve Rize illerinde 1-7 Şubat 2021 tarihleri ve 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasındaki birer haftalık süreçte vaka sayısı, hasta sayısı, vefat sayısı, test sayısı ve aşılama sayısı kaçtır?

3- Özellikle Trabzon ve Rize illerindeki vaka oranlarının yüksek olmasında AKP Genel Başkanının bölgede gerçekleştirdiği programlardaki pandemi tedbirlerini hiçe sayan kalabalıkların etkisi var mıdır?

4- AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize ve Trabzon’da gerçekleştirdiği ziyaret ve parti kongrelerinde Covid-19 yayılımını önlemek için herhangi bir önlem alınmış mıdır?

5- AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize ve Trabzon’da gerçekleştirdiği AKP il kongreleri öncesi katılımcılara, partililere ve görevlilere Covid-19 testi yapılmış mıdır? Bunların sayısı kaçtır? AKP kongreleri için yapılan testlerin maddi külfeti kamu kaynaklarından mı karşılanmıştır?

6- AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve salon leb-â leb dolu” ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Covid-19’a karşı sağlık seferberliğinin başındaki kişi olarak bu ifadeleri doğru buluyor musunuz?

7- Kapalı salonlarda gerçekleştirilen ve insanların dip dibe bulunduğu siyasi parti kongrelerinde her türlü önlemler alınabiliyor ve virüs bulaşmıyorsa; kafeler, lokantalar, restoranlar ve kahvehaneler hâlâ neden açılmamaktadır? 65 yaş üstü vatandaşlarımız neden hâlâ ev hapsinde tutulmaktadır?

8- Devletin Sağlık Bakanı olarak; siyasi parti kongreleri, mitingler, müzikli yemekler, kapalı salon toplantıları ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanına herhangi bir uyarıda bulundunuz mu?

9- Sokakta yan yana yürüdüğü için insanlara ceza yazıldığı uygulamalara şahit olduğumuz süreçte; sosyal mesafe kuralına ve pandemi tedbirlerine uyulmayan siyasi parti kongrelerindeki kalabalıklara müsamaha gösterilmesi sizce doğru mudur?

10- Pandemi koşullarında yapılmaması gereken AKP kongrelerinde ve Sayın Erdoğan’ın il ziyaretlerinde görevlendirilen binlerce polis memurumuzun ve ailelerinin Covid-19 nedeniyle yaşayabilecekleri olası sağlık sorunlarının sorumluğunu kim üstlenecektir? Bugüne kadar Erdoğan’ın programlarında görevlendirilen güvenlik güçlerimizden Covid-19’a yakalanan var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

11- Topluma örnek olması gereken Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın AKP kongrelerinde, mitinglerinde ve müzikli yemeklerde sebep olduğu görüntüler ve sorumsuz davranışları Milletimizin ve Bakanlığınızın Covid-19’la mücadelede verdiği emeklere; sağlık çalışanlarımızın olağanüstü çabalarına; tükenme noktasına gelen esnaflarımızın çektiği çilelere ve gösterdikleri büyük sabra; evden çıkamayan, çocuklarına hasret kalan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılara büyük bir haksızlık değil midir?

Son Güncelleme: 18.02.2021 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15