CHP’li Sümer: Adana için özel önlem alınsın

Koronavirüs salgını kapsamında alınacak ekonomik önlemlerin yetersizliği tartışılırken CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yıllardır ihmal edilen ve işsizlik rekoru kıran Adana’ya yönelik özel önlem alınmasını istedi.

27 Mart 2020 Cuma 10:38
CHP’li Sümer: Adana için özel önlem alınsın

Sümer, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin salgına karşı hazırlıklı olduğu ve her türlü önlemin alındığı söyleminin giderek etkisini yitirdiğini ve gerçeklerle karşı karşıya kaldığımızı belirtti. 

HANİ FAİZSİZ OLACAKTI?
Açıklanan önlemlerin sıkıntıları hafifletmekten çok uzak olduğuna dikkat çeken Sümer, “Kamu bankaları başta olmak üzere birçok banka kredileri faizsiz olarak belli süre erteleyeceklerini açıklamışlardı. Ancak bu ertelemenin tüketici ve konut gibi bireysel kredileri kapsamadığı ortaya çıktı. Bankalara koşan binlerce vatandaşın karşısına yüksek faiz oranları çıkarıldı. Hani ertelemeler faizsiz olacaktı? İflas noktasına gelen esnafın yeni kredi almasında da hiçbir kolaylaştırıcı düzenleme yok” dedi. 
Sümer, böylesine bir dönemde bile vatandaşı rahatlatacak önlemler almaktan imtina eden bankaların Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 147,2 oranında bir artışla 7,9 milyar TL kar elde ettiğini de açıklamasında hatırlattı. 

ADANA KRİZİ YAKINDAN HİSSEDİYOR 
Krizin üstünkörü önlemlerle geçiştirilemeyeceğini vurgulayan Sümer, “Virüsün ekonomik etkilerini seçim bölgem olan Adana’da da yakından hissediyoruz. Yıllardır ihmal edilen, işsizlik rekorları kıran, fabrikaları kapanan Adana’da durum hiç de iç açıcı değil. Adana’ya yönelik özel önlem almak zorunlu hale geldi” dedi. 
Sümer açıklamasına şöyle devam etti: 
Lokantalarda, kafelerde, kahvehanelerde, yevmiyeli işlerde çalışan on binlerce ne yapacaklarını kara kara düşünüyor. 
Özel okullarda, özel kurslarda ve halk eğitim merkezlerinde verdikleri ders başına ücret alan öğretmenler, öğreticiler tamamen kaderlerine terk edildi. 
Taksi ve şehirlerarası otobüs şoförleri çoktan kontak kapattı. Şehir içi toplu taşıma yapan şoför esnafı ise benzin parası bile kazanamıyor. 
Sigortasız, güvencesiz çalışan yüzbinlerce kişi zaten yetersiz olan önlemlerin dışında kaldı. 
Tarıma vuracağı büyük darbe ise hasat mevsiminde ortaya çıkacak. Çiftçi büyük bir endişe içinde. 

FIRSATÇILIK 
Halkın gündemi buyken iktidar Kanal İstanbul ihalesi yapıyor, Ceyhan Belediye Başkanımızı hukuki olmayan gerekçelerle görevden alıyor. 
İktidarın bu fırsatçılığına rağmen bu krizi aşacağız. Dayanışmayla, ortak akılla, bilimle ve sağduyuyla bugünleri de geride bırakacağız. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 13 maddelik krizden çıkış reçetesi tüm partiler tarafından dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden uygulanmalıdır.”

Son Güncelleme: 27.03.2020 10:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15