CHP'li Yeşil; "Yerli Gübre Üretimi Arttırılmalıdır"

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, tarımsal üretimin temel unsurlarından biri olan gübre fiyatlarındaki orantısız artışları TBMM’ye taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

28 Ocak 2021 Perşembe 12:16
CHP'li Yeşil; "Yerli Gübre Üretimi Arttırılmalıdır"

Yeşil verdiği soru önergesinde; Covid-19 salgınının etkileri nedeniyle tüm Dünya’da ve Türkiye’de de birçok sektörde olduğu gibi tarım sektörünün de daralma gösterdiğini söyleyip, lojistik kısıtlamalar, artan üretim maliyetleri, olası su kıtlığı tehlikesi ile benzeri belirsizlikler nedeniyle stratejik önemi olan tarım ürünlerinin, tüketicinin satın alma gücü üzerinde baskılar oluşturmaya başladığını belirterek; “Gübre fiyatları arşa değdi. Döviz yükselirken yükselen fiyatlar, ne hikmetse döviz düştüğü halde aynı yerde kalıyor. Fiyatların daha çok yükseleceği üzerinde bir beklenti var. Bakanlığın bu kritik duruma müdahale etmesi gerekiyor. Yerli üretimi bitirip tarımı ithalata mahkum edenler, yarın çok geç olmadan önlem almak zorundadır” yorumunda bulundu.

''ÜRETİCİLER, SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR''

Üretici açısından artan girdi maliyetlerindeki yükseliş arz tarafında baskı oluştururken, tüketici açısından fiyatlardaki yükseliş talep tarafında düşüşe neden olduğunu belirten Yeşil, “Hal böyleyken, ülkemizde tarımsal üretimin temel unsurlarından biri olan gübre fiyatlarındaki orantısız artışlar, üretimin verimli ve öngörülen bir şekilde devam edebilmesini tehlikeye düşürmektedir. Büyük oranda ithal edilen gübredeki fiyat artışları, üretim maliyetlerini etkilediği için tüketiciyi de temel ürünlerden dahi mahrum bırakacak.” yorumunda bulundu.

Konuyu meclise taşıyan Yeşil, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

 Ülkemizde tarımsal üretimde son beş yıl içerisinde kullanılan gübrenin yüzde olarak ne kadarı ithal edilmektedir? Gübre fiyatlarında gerçekleşen olağan dışı fiyat artışlarının sebepleri nelerdir? Özel sektörde paralel olarak dövize endeksli yükselen ancak dövize göre düşmeyen artışlarla ilgili olarak Bakanlığınız müdahale etmeyi düşünmekte midir? 2017 yılından beri artış göstermeyen gübre destekleri için bakanlığınız 2021 yılında üreticiye yüzde olarak ne kadar gübre desteği yapmayı planlamaktadır?  Bakanlığınız tarafından gübre fiyatlarındaki artışların önlenebilmesi için ne tür önlemler alınması planlanmaktadır?  Yerli gübre üretiminin arttırılması için üretici teşviki planlanmakta mıdır?

Son Güncelleme: 28.01.2021 13:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15