CHP’li Yüceer’den işsizlik ödeneğine Korona ayarı teklifi

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’den işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını kolaylaştırmak için kanun teklifi.

20 Mart 2020 Cuma 12:12
CHP’li Yüceer’den işsizlik ödeneğine Korona ayarı teklifi

Candan Yüceer: 

  • “İşsizlik ödeneğine alt sınır getirelim, üst sınırı kaldıralım.”
  • “En düşük işsizlik maaşı en az 2060 TL olsun.”
  • “Son 3 yılda 6 ay prim ödemiş, son bir aydır çalışan herkes işsizlik ödeneğinden yararlanabilsin.” 
  • “En az yarım milyon kişinin İŞKUR kaydı bir yıldır iş bulunamadığı için silindi.”
  • “1 milyon 148 bin kişi bir yıldan uzun süredir iş arıyor, 838 bin kişi umudunu yitirdiği için iş aramıyor.”

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Koronavirüs salgınının ekonomide yarattığı olumsuz etkinin işsizliği daha da arttıracağını, bunun yaratacağı toplumsal sorunların önlenmesi için acilen tedbir alınması gerektiğini belirtti. Yüceer, bu kapsamda işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, ödenek miktarının ve yararlanma süresinin arttırılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Teklif yasalaşırsa, son 3 yılda 6 ay prim ödemiş ve son bir aydır çalışan herkes işsizlik ödeneğinden yararlanabilecek. En düşük işsizlik ödeneği 2060 TL olacak, yasadaki ödenek üst sınırı da kaldırılacak. 

20 YILDIR AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR

Yüceer teklifinin gerekçesinde, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun yurttaşları işsiz kaldıklarında karşı karşıya kalabilecekleri ekonomik ve sosyal sorunlara karşı korumayı amaçladığını, ancak yasalaşmasının üzerinden geçen yaklaşık 20 yılda bu amaca yeterince hizmet etmediğini ifade etti. İşsizlik Sigorta Fonu’nun hükümetler tarafından amacı dışında kullanıldığını belirten Yüceer, “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yurttaşlarımızın etkin bir şekilde yararlanamamasının en büyük nedeni, işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarının oldukça ağır olmasıdır. Diğer yandan işsizlik ödeneğinin süresi ve miktarı Türkiye gerçekliğiyle örtüşmemektedir” dedi. 

1 MİLYON 148 BİN KİŞİ BİR YILDIR İŞSİZ, 838 BİN KİŞİ UMUDUNU YİTİRMİŞ

Geçtiğimiz bir yılda İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısında yarım milyonu aşkın  (501 bin 532) bir düşüş yaşandığını belirten Yüceer, “Aynı dönemde işsizlik oranlarında yaşanan keskin artışla tezat bu durumun tek açıklaması, yarım milyonu aşkın kişinin bir yıldan uzun süre iş bulamadığı için İŞKUR kaydının silinmiş olmasıdır. TÜİK’in verilerine göre Aralık 2019’da 1 yıldan uzun süredir iş arayanların sayısı 1 milyon 148 bin kişiye ulaşmıştır. Aynı dönemde iş bulma ümidini yitirenlerin sayısı 838 bine yükselmiştir. 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ifade edilen 2019 yılı işsizlik oranı hedefleri tutmadığı gibi, 2020 yılında öngörülen düşüşe dair de herhangi bir emare görülmemektedir” ifadelerini kullandı. 

İŞSİZLİKTE KORONA FIRLAYIŞI GÖRÜLECEK, TEDBİR ALALIM

Yüceer şunları ifade etti: “Üstelik COVID-19 virüsü (Koronavirüs) salgını nedeniyle ekonomimiz büyük riskler altındadır. Kimi işletmelerin salgını gerekçe göstererek işten çıkarmalara başladığına dair haberler endişe yaratmaktadır. Korona salgını ve bu kapsamda alınan önlemlerin ekonomide yol açacağı yavaşlamanın belli sektörlerde kitlesel işten çıkarmalara yol açabileceği öngörülmektedir. 

Tüm bu gelişmeler, işsizliğin daha da artacağına işarettir. Bu nedenle, hali hazırda işsizlik nedeniyle intiharların yaşandığı ülkemizde, işsizliğin yol açacağı ekonomik ve toplumsal sorunların önlenmesi için gerekli tedbirleri almak aciliyet kazanmıştır. Bunun en önemli araçlarından biri işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarını kolaylaştırmak, işsizlik ödeneğinin miktarını insan onuruna yakışır bir düzeye çekmek ve ödenek süresini uzatmak olacaktır.” 

Son Güncelleme: 20.03.2020 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15