CHP'li Zeybek: "Tarım Bitti, Turizm Bitirilmesin!"

CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada turizm işkolunda çalışan emekçilerin sorunları ve çözüm önerilerini gündeme taşıdı.

15 Kasım 2019 Cuma 15:49
CHP'li Zeybek:  "Tarım Bitti, Turizm Bitirilmesin!"

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi görüşülürken turizm sektörünün ağır koşullarında emek veren turizm işçilerinin sorunlarından konuşmamanın ve bu sorunlara çözümler üretmemenin getireceği sorunlara değindi. Turizmin geliştirilmesi ve turizmin istenen seviyeye çıkartılması için turizm işçilerinin sorunlarına da çözüm bulunması gerektiğini belirten CHP’li Zeybek, örgütlü emek mücadelesi veren sendikalı işçilere uygulanan baskılara son verilmesi gerektiğini ve işverenlerin işçiye yaptırım uygulamasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. 
TURİZM İŞÇİSİ YOK SAYILMAMALI
CHP Antalya Milletvekili Zeybek çözüm önerilerini de kapsayan konuşmasının devamında şunları belirtti; “Deniz, kum, güneş” diye özetlenen sezonluk turizmden çıkmak için gerekli yatırımlar yapılmalı, ucuz turizm, ucuz iş gücü, kalitesiz ürün, “her şey dâhil” sarmalından mutlaka kurtulmalıyız. Sezon uzatılmalı, mümkün olduğunca on iki aya çıkarılmalıdır. Bu, on iki ay iş, on iki ay ekmek demektir. Bunun için, turizm çeşitlendirilmeli, kültür turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, spor turizmi, kış turizmi, kongre turizmi, yayla ve alternatif turizm alanları, festivallere teşviklerin artması mutlaka sağlanmalıdır. İşsizlik sigortası işçilerin ihtiyaçları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir. Stajyer öğrencilerin gerçekten staj yapması sağlanmalı, çocuk emeği sömürüsüne bir an önce son verilmelidir. Sigortasız, kayıt dışı işçi çalıştırılması, kaçak yabancı işçi çalıştırılması derhâl durdurulmalıdır. Kadın işçilerin sorunları çözülmeli, en insanca talepleri olan doğum ve mazeret izinleri verilmelidir. Çok fazla kadın işçi istihdam edilen turizm sektöründe kreşler ve etüt evleri yapılmalıdır. Misafirleri otellere hapsedip çarşıya çıkmalarını engelleyenler önlenmeli, bu pazardan küçük esnafın faydalanmasını mutlaka sağlamak durumundayız. Sezonluk işçiler sezon sonu askıda dahi olsalar işsizlik sigortasından yararlanmalıdır. Bu süreçlerde işsizlik maaşı alabilmeleri mutlaka sağlanmalıdır.”

TARIM BİTTİ, TURİZM BİTİRİLMESİN
Antalya için tarım ve turizmin önemine değinen CHP’li Zeybek, turizmin Antalya ve Antalyalılar için önemine dair konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Turizm bu bölgenin istikbal sektörü olacaksa sorunları çözecekse öncelikle turizm işçilerinin sorunlarının da çözülmesi gerekmektedir. Sayın Bakan turizm çalışanlarının sorunların yakından biliyor, sorunların çözümü konusunda çaba göstereceğine yürekten inanıyoruz. Sayın Bakan, Antalya’mızın ekonomisi tarım ve turizme bağlıdır. Tarım bitme noktasına gelmiştir. Hiç olmazsa turizme daha çok destek olarak turizmi kalkındırmaya çalışalım.” 
CHP’li Zeybek bütçe görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada ILO’nun, 172 sayılı, 1991 yılında kabul ettiği “Turizm çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi” başlıklı uluslararası sözleşmenin acilen imzalanması gerektiğini belirtti. Ayrıca turizm emekçileri dışında kültür ve sanat kurumlarında çalışan emekçilerin kreş, servis gibi acil talepleri, misafir sanatçı uygulamasına son verilmesi, kadro ve ödenek taleplerinin de dikkate alınması gereken öncelikli konular olduğunu belirtti. 

Son Güncelleme: 15.11.2019 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15