Erasmus öğrencilerine verilecek hibelerin düşmesine tepki; “Yandaş vakıflara hibe var öğrencilere yok”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Erasmus programına katılan öğrencilere verilecek hibelerin düşürülmesini Meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, “Ulusal Ajans, yandaş vakıfların yurt içi eğitimlerine hibe ayırırken öğrencilerimize ayrılan paradan kesinti yapıyor. Erasmus programıyla Avrupa’ya giden gençlerimizi fakirliğe mahkûm ediyor” dedi.

07 Ekim 2021 Perşembe 11:21
Erasmus öğrencilerine verilecek hibelerin düşmesine tepki; “Yandaş vakıflara hibe var öğrencilere yok”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Erasmus programına katılan öğrencilere verilen hibe desteğinin bir dönemden 2,5 aya düşürülmesini TBMM gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

“PARA VAR AMA ÖĞRENCİLERE VERİLMİYOR”

CHP’li Yüceer, üniversite eğitimlerinin bir bölümünü Avrupa’da geçirmek isteyen öğrencilere verilen hibe miktarının bir dönemden 2.5 aya düşürülmesine tepki gösterdi. Erasmus programı için AB’den alınan hibenin 14,7 milyar avrodan 26,2’ye yükseldiğini hatırlatan Dr. Yüceer, “Ulusal Ajans’ın elinde para var ama öğrencilere verilmiyor. Ulusal Ajans bu parayla yandaş vakıfların yurt içi eğitimlerine hibe ayırıyor ama öğrencilerimize ayrılan paradan kesinti yapıyor. Avrupa Birliği tarafından üniversite öğrencilerine eğitimlerini Avrupa'daki diğer uyumlu üniversitelerde yarım ya da bir dönem olarak sürdürme imkânı sağlayan Erasmus programının hibe uygulamasında değişikliğe gidildiğini sosyal medya ve basın aracılığıyla öğrendik. Türkiye'de birçok üniversitenin Erasmus ofisi, öğrencilere bir dönem olarak yatırdığı hibeyi en fazla 2,5 ay olarak yatırabileceğini duyurdu. Üniversiteler, yaptıkları açıklamalarla üniversite yönetimlerinin yeni uygulama ile ilgili sorumlu olmadıklarını vurguladı. Erasmus programı, ülkemizin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerinin dünyayı tanımasını, Avrupa standardında eğitimi yerinde görebilmesini ve yurt dışındaki akranlarının yaşam düzeyini deneyimleyebilmesini sağlayan çok önemli bir imkandır. Bu kararla, gençlerimizin çok önemli bir imkân ve büyük bir hak ellerinden alınmış oluyor” diye konuştu.

“AKP İKTİDARI ÖĞRENCİLERİMİZİ FAKİRLİĞE MAHKUM EDİYOR”

Öğrencilerin bu karar sonucu büyük mağduriyetler yaşayacağına dikkat çeken Dr. Yüceer, “Öğrencilerimiz ‘Türkiye Ulusal Ajans'ı binlerce Türk öğrenciyi gittikleri ülkelerde sözleşmelerini, taahhütlerini çoktan imzalamışken elde etmeyi hak ettikleri hibenin yarısını bile veremeyeceğini bir cuma günü atılan maille bildirerek Avrupa'nın ortasında fakirliğe mahkûm etti’ diyerek mağduriyetlerini dile getiriyor. Öğrencilerimiz Avrupa’da eğitim alacakları yerlere çoktan gitti, birçok harcama yaptı. İçlerinde ev kiralayanlar oldu. Düşürülen hibe ile öğrencilerimizin bir dönem boyunca Avrupa’da yaşamını sürdürebilmesi, ailelerin mevcut döviz kurlarıyla çocuklarını orada okutması mümkün değil. AKP iktidarı, ülkemizin gençlerinin önünü kesmek için elinden geleni yapıyor, öğrencilerimizin dediği gibi onları Avrupa’nın ortasında fakirliğe, geleceksizliğe ve eğitimsizliğe mahkûm ediyor. Yaşanan kriz ve kur farkı nedeniyle öğrencilere verilen hibenin düşürülmesi değil arttırılması gerekirdi. AKP iktidarının tüm girişimlerine karşı gençlerimizin geleceğini ve haklarını sonuna kadar savunacağız” ifadelerini kullandı.

CHP’li Yüceer’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1.      Erasmus programına kabul edilen öğrencilerin hakkettikleri hibe ödemeleri neden düşürülmüştür?

2.      AB’nin Erasmus programı kapsamında Türkiye için ayırdığı hibe miktarı artarken öğrencilere verilen hibe miktarı neden düşürülmüştür?

3.      Düşürülen hibe miktarları neden son anda açıklanmıştır?

4.      Mağdur olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

5.      Erasmus programı kapsamında ülke genelinde hangi belediyelere, hangi derneklere ve hangi vakıflara ne kadar hibe verilmektedir?

6.      Erasmus programı kapsamında 2015 yılından bu yana yıllara göre desteklenen kaç öğrenci bulunmaktadır? Erasmus programı kapsamında bu yıllarda öğrencilere verilen hibe miktarları ne kadardır?

Son Güncelleme: 07.10.2021 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15