Gürer: “Elektrik ve doğalgazdan alınan KDV oranı yüzde 1’e indirilsin”

Gürer, Kanun Teklifi yasalaştığında, ekonomik kriz nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanan dar gelirli vatandaşların enerji giderlerindeki yükünün hafifleyeceğini belirtti.

02 Ocak 2024 Salı 10:10
Gürer: “Elektrik ve doğalgazdan  alınan KDV oranı yüzde 1’e indirilsin”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik ve doğalgazdan alınan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi için Kanun Teklifi hazırladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi hazırladı.

Ekonomik krizin, vatandaşların yaşamını olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktör olduğuna işaret eden Gürer, özellikle enerji giderlerindeki artışların, bu olumsuz etkileri daha da derinleştirdiğini belirtti.

VATANDAŞ FATURAYI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR

Kış aylarında, vatandaşların ısınma ihtiyaçları nedeniyle enerji giderlerinin arttığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun doğrudan faturalara yansıdığını, bu artışların, ekonomik kriz ortamında artan enflasyonla birleştiğinde, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı bir süreci beraberinde getirdiğini anlattı.

ENERJİ GİDERLERİNDEKİ ARTIŞ VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

Ekonominin içinde bulunduğu bu olumsuz tablonun, vatandaşların gelirlerinin giderleri oranında artmaması nedeniyle daha da derinleştiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında hayat pahalılığı yaşanmakta ve temel tüketim maddelerinin fiyatlarında her geçen gün artışlar gözlenmektedir. Bu durum, vatandaşların günlük yaşam giderlerini karşılamakta güçlük çekmelerine neden olmaktadır. Temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlanan vatandaşlar, özellikle enerji giderlerindeki artışlar karşısında ek bir mali yük altına girmektedir” dedi.

6 AYDA 122 BİN ABONENİN DOGALGAZI KESİLDİ

2023 yılının ilk 6 ayında 122 binden fazla doğalgaz, 70 bine yakın da elektrik abonesinin, borçlarından dolayı kesinti yaşadığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Faturalarını ödeyemediğinden dolayı elektrik veya doğalgazın kesilmesi birçoğu işsizlik, yüksek enflasyon ve düşük gelir gibi ekonomik sorunlarla mücadele eden aileleri daha da zor bir duruma sokmaktadır” şeklinde konuştu.

VATANDAŞIN ENERJİ GİDERLERİNDEKİ YÜKÜ AZALIR

Elektrik ve doğalgazdan alınan Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 1'e indirilmesinin, vatandaşların enerji giderlerindeki yükünü hafifletmek adına önemli bir adım olacağına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer. “Bu indirim, enerji maliyetlerinde bir azalma sağlayarak vatandaşların günlük yaşam giderlerini dengelemelerine yardımcı olacaktır. KDV oranındaki düşüş, özellikle kış aylarında artan ısınma ihtiyaçlarına bağlı olarak yükselen faturaların etkisini azaltacak ve vatandaşların ekonomik sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletecektir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enerji giderlerindeki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesinin, ekonomik krizle mücadelede eden vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında atılmış önemli bir adım olacağına da vurgu yaptı.

DÜŞÜK KDV FATURAYI HAFİFLETİR

Gürer, bu adımın enerji maliyetlerindeki artışların yarattığı ek yükü hafifletirken, vatandaşların özellikle kış aylarında artan ısınma ihtiyaçlarına bağlı olarak yükselen faturalarla başa çıkmalarına katkı sağlayacağını belirterek, “ Daha düşük KDV oranı, enerji faturalarındaki yükü hafifletip, aile bütçelerini dengelemekte ve ekonomik sıkıntıların bir kısmını azaltmada etkili olacaktır” diye konuştu.

GÜRER’İN KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 28- Katma değer vergisi oranı konutlarda kullanılan doğalgaz ve elektrik için %1, diğer vergiye tabii her bir işlem için % l0'dur. Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, %1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15