İlgezdi: "Karanlıkta Debelenenler Filenin Sultanlarına Dil Uzatamaz"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’in, Kadın Milli Voleybol takımımıza “Açılıp saçılacaksın, kendini teşhir edeceksin. Müslüman kadın adap ve haya sahibidir” açıklamalıra sert tepki göstererek, “Kendi karanlığı içinde debelenenler, Filenin Sultanları’na dil uzatamaz!” dedi.İlgezdi Meclis'i gföreve çağırdı

15 Ocak 2020 Çarşamba 11:50
İlgezdi: "Karanlıkta Debelenenler Filenin Sultanlarına Dil Uzatamaz"

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Düzce Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’in sosyal medya hesabında yaptığı “açılıp saçılacaksın, kendini teşhir edeceksin sonra da Tokyo’ya gidiyoruz diye sevineceksin. Dünya şampiyonu olsan ne yazar. Müslüman kadın adap ve haya sahibidir” açıklamasına karşı sert bir basın açıklaması yayınladı. CHP’li İlgezdi aynı zamanda konuyu Meclis gündemine de taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.  

Gamze Akkuş İlgezdi basın açıklamasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözünü hatırlatarak, Kadın Milli Voleybol takımımızın galibiyeti ile onurlandığını, gururlandığını söyledi.

lgezdi, başarının sadece bir spor başarısı olmadığını ifade ederek, “Filenin Sultanları, birçok kadın erken evlilik-pedofili, çocuk annelik, çok çocukluluk, kumalık, imam nikâhı, akraba evliliği, başlık parası, berdel gibi çağdışı değerlerin saldırısı altında her gün ölürken, bize hayatın güzel olabileceğini hissettirdi. Altı aylık bebeklerden başlayarak tüm kız ve erkek çocuklar, istismar, taciz ve tecavüzünün karanlığındayken ışığımız oldu. Yüreklerimizi ısıttı. Gülümsetti” dedi.

 Kadın Milli Voleybol takımızın oyuncularını “edepsiz ve hayasız” olmakla itham eden Belediye Başkanı Şahin’e, Gamze Akkuş İlgezdi, “Kendi karanlığı içinde debelenen hiçbir kifayetsiz muhterisin, Filenin Sultanları’na dil uzatmasına izin vermeyeceğimiz bilinmelidir.  Açıklamalarıyla ağır bir suç işleyen, Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’i kınıyor,  T.C. savcılarını ve vermiş olduğum soru önergesiyle de TBMM’yi göreve çağırıyoruz” dedi.

CHP’li İlgezdi önergesinde Belediye Başkanı Şahin’in yaptığı paylaşımın, Türk Ceza Kanunun (TCK) 115, 122 ve 216’ncı maddelerine göre suç teşkil ettiğini hatırlatarak, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama, Nefret Suçu ve hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale suçları işlenmiştir” diye konuştu.

İlgezdi önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“- Türkiye Cumhuriyeti Anayasaya göre laik, demokratik ve sosyal hukuk devletidir. “Kadınlar kendi aralarında spor yapabilirler. Erkekler huzurunda açık saçık olarak değil” diyerek açık biçimde Anayasayı ihlal eden Kaynaşlı Belediye Başkanı hakkında müfettiş görevlendirecek misiniz?

- TCK 115, 122 ve 216’ya göre açıkça suç işleyen Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’i görevden alacak mısınız?

- Türkiye taraf olduğu uluslararası anlaşmalar nedeniyle “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni kabul etmiştir. Toplumsal Cinsiyet eşitliğini açıkça hiçe sayan ve kadını ötekileştiren bu tarz açıklamalar karşısında sessiz kalınması durumunda, kolluk kuvvetlerinin “kadına şiddete sıfır tolerans” anlayışı doğrultusunda objektif hareket edebileceğini ve şiddeti önleyebileceğini düşünüyor musunuz?

- Belediye Başkanı sildiği sosyal medya paylaşımında kadınların “erkek huzuruna nasıl çıkılacağına ilişkin” kurallardan bahsetmektedir. Belediye Başkanlarına “kadınların erkek huzuruna nasıl çıkacağına ilişkin” bir talimat mı gönderilmiştir? Belediye Başkanı bu açıklamayı yapma cesaretini nereden almaktadır?

- Sosyal medya paylaşımı ile kadını “edepsiz ve hayasız” olarak aksettiren ve hedef gösteren belediye başkanına kadına yönelik şiddetle mücadele için 2020 yılının ilk gününde imzanızla yayımlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi” uyarınca bir işlem yapılacak mıdır? Yoksa bu genelge göstermelik midir?” sorularına yanıt aradı.

(Anka)

Son Güncelleme: 15.01.2020 12:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15