Meclis'te kışlık saray tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda, CHP'li Özgür Özel'le, AKP'li Bülent Turan arasında Anayasa ve kışlık saray tartışması yaşandı. Anayasa Mahkemesi'nin Ahlat'ta kışlık saray yapımının iptal edildiğini vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hükümeti Anayasa'ya aykırı uygulamaları Meclis gündemine getirmekle suçladı. Özel'in, " Türkiye parti devleti değil, aile devleti ile yönetiliyor" eleştirilerine cevap veren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Ahlat'ta tatile gitmek için değil, tarihi şuura sahip çıkılması için saray inşaa edildiğini önesürdü . Turan'ın, Anayasa'ya aykırılık konusunda açıklama yapmaması da dikkat çekti.

16 Ocak 2020 Perşembe 13:27
Meclis'te kışlık saray tartışması

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen Van Gölü'nün kıyısında yapımı devam eden Cumhurbaşkanlığı Ahlat Sarayı'na ilişkin düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda AKP ve CHP'yi karşı karşıya getirdi.
 

ÖZEL, "KIŞLIK SARAY İÇİN AYM KARARINA KARŞI KANUN TASARISI GETİRDİNİZ"
Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, söz konusu teklifte AYM'nin iptal kararına rağmen, Ahlatta kışlık saray yapılmasına ilişkin Anayasa'ya aykırı düzenlemelerin yer aldığını vurgulayarak, hükümete Anayasa'ya uyun çağrısında bulundu.

 

"ANAYASA'YA AYKIRI İSTİSNALAR TANIYAMAZSINIZ"
Çevre Kanunu içinde Anayasa'ya aykırı istisnalar bulunamayacağını hatırlatan Özel, şunları söyledi:
"Birinin keyfi olmuş diye Atatürk Orman Çiftliği'nde kaçak saray, Muğla'da yazlık saray, Katar'dan uçak saray, hadi bir tane de Ahlat'ta kışlık saray. Bu yanlış, kanunla kışlık sarayı tekrar hukuki hâle getireceksiniz. Anayasa var, üzerine yemin ediyoruz, 138'inci maddesinin son fıkrası diyor ki: "Ne yürütme ne yasama mahkeme kararlarına karşı faaliyette bulunabilir." Ve 153'üncü madde: Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir, herkesi bağlar. Ama ne diyordu partinizin genel başkanı: "Birileri çatlasa da Ahlat'a o otağı kazandıracağız." Öyle birilerinin çatlamasına rağmen bir şey yapılabilen rejim değildir demokrasi. Eğer, bir partinin genel başkanı elde ettiği Cumhurbaşkanı sıfatıyla rejime kasteden bir anayasa değişikliğinden sonra Anayasa'yı kendi keyfine yorumluyorsa, Anayasa Mahkemesi kararlarına -herkes için bağlayıcı iken- sulh ceza mahkemelerini uymamaya çağırıyorsa, bu yanlıştır."

 

"TÜRKİYE'Yİ PARTİ DEVLETİ DEĞİL AİLE DEVLETİ YÖNETİYOR"
Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı, Cumhurbaşkanının kararlarının ön planda tutulmasının Türkiye'nin demokrasi ile değil monokrasi ile yönetildiğinin en önemli göstergesi olduğunu sözlerine ekleyen Özel, " Parti devleti eleştirilerini hak etmiyorsunuz, doğru, çünkü memleketi artık bir aile devleti yönetiyor. Bu aile devletinin tasallutuna direnenler, tarihe demokratlar olarak geçecektir; teslim olanlar, olacak her şeyin sorumluluğunu taşıyacaklardır" sözleri ile AKP'yi eleştirdi.

 

BÜLENT TURAN, "TATİLE GİDELİM DİYE DEĞİL, TARİH ŞUURU İÇİN SARAY YAPIYORUZ"
CHP'li Özgür Özel'in eleştirilerine cevap veren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Anayasa'ya aykırılık iddialarına cevap vermezken, Ahlat'ta yapımı süren kışlık saraya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Ahlat Türk tarihinde özel bir yer. Malazgirt Savaşı'nın Anadolu'yu Türklere açan yurdun adının olduğu yerdir. O bölge millî park ilan edildi. Mesele saray değil. O park, Türk gençleri daha çok tarihine sahip çıksın, tarih şuuru daha da yaşansın diye atılan bir adımdır. O millî parkın içerisinde bir de bir külliye ortaya kondu. Yoksa böyle biz işimize gücümüze ara verelim, tatile gidelim, biz saray yapalım derdi değil."
Turan'nın açıklamaları karşısında CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan'ın, " Bunca yıldır Ahlat'ı yurt edinemedik mi de hâlâ edinememiş gibi bir tavır içindesiniz? Anlamadık gitti ya!" demesi dikkat çekti.

(Anka)

Son Güncelleme: 16.01.2020 13:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15