Özkan, konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’e verdiğim soru önergesine gelen cevapta bunların hiç biri yaşanmamış, Bakan genelge göndermemiş, okul müdürü bu genelgenin gereği olarak velilere izin dilekçesi imzalatmamış, kıyafetlerinden dolayı öğrenciler törene alınmayıp saatlerce kapıda bekletilmemiş, sanki öğrenci velileri, öğrenciler kendilerini meşhur etmek, sosyal medyada gündem olmak için bu olayları yaşamışlar, dedi.
Gelen cevapta, Milli Eğitim Bakanının, mezuniyet töreni için özel bir kıyafet mevzuatı olmadığı, mevcut mevzuatın geçerli olduğunu söylediğini belirten Özkan, o halde neden öğrenci velilerine "Veli izin onay formu" gönderilerek "Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmeliğindeki temel sınırlandırmalara" (Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tişört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz) şartları dayatılarak velilerin imzalaması istendi, diye sordu.
Özkan, Bakanlığın, milli ve manevi değerleri, anayasa yerine keyfi bir yöntemle başka bir merkeze çekmesi kabul edilemez, bakanlık genelgeyi derhal geri çekmelidir. Bu durum okul idaresi ile veliler ve öğrencileri karşı karşıya gelecektir. Bakan, öğrencilerin tamamının mezuniyet törenine katıldığını söylerken, öğrenci velilerinin ve öğrencilerin saatlerce okul kapısının önünde jandarma tarafından durdurulduğundan söz etmiyor. Keşke görüntüleri izlese yapılanları görebilirdi, dedi.
Bakanlık, okulun Jandarma bölgesinde olması nedeniyle personelin rutin çalışma kapsamında, güvenlik amacıyla okulda bulunduğu ifade ediliyor. Oysa ki Türkiye’de hiçbir kolluk kuvveti, hiçbir okula mülki idare amirin talebi olmadan giremez. Mezuniyet törenine girmek isteyen öğrencilere engel olamaz, velilerine müdahalede bulunamaz. Jandarmaya bu emri veren kim? Bilmek istiyoruz ,dedi.
Kocaeli’nin Gebze ilçesine bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde, bazı kız öğrenciler, yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmamış, bazı veliler ve öğrencilerin okul yönetimine tepki göstermeleri üzerine tartışmalar çıkmış, olayın bildirilmesi üzerine okula gelen Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan’ın veliler ve öğrencilerle konuştuktan sonra tüm öğrencilerin mezuniyet törenine katılmalarına izin verildiği basında ve kamuoyunda yer almıştır.
Buna Göre;
- Törene katılacağı ifade edilen protokolde kimler yer almaktadır? Bu kişilerin görev ve yetkileri nedir? Okul yönetimi bu kişilerin bilinçaltındaki “kız öğrenci kıyafeti” algısını nasıl öğrenmiş ve buna karşı önceden nasıl önlem almıştır? Bu olay yeni Maarif Sistemimizin hangi kurallarında yer almaktadır?
- Törene protokolün katılacağı bahane edilerek özellikle kız öğrencilerin kıyafetlerinin günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istenmesinin nedeni nedir? Okul yönetimi hangi yetkiyle böyle bir uygulamayı gerçekleştirmektedir? Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği veya Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi ve her hangi bir yönlendirmesi var mıdır? Var ise nedeni nedir? Daha önce de böyle bir yasağın uygulandığı eğitim kurumları var mıdır?
- Bakanlığınıza göre kız öğrencilerin mezuniyet balolarında giyecekleri elbisenin askıları, askı genişlikleri, kaç cm olmalıdır? Kız öğrencilerin giyecekleri elbisenin kumaşı, rengi, elbisenin boyunun uzunluğu, kısalığında aranan kriterler nelerdir?
- Kocaeli Valiliğinin olayı basitleştirerek olaydan sonra yaptığı açıklama Bakanlığınızın görüşü müdür? Yaşanan bu vahim olay sadece basit birer iddia mıdır?
- Kız öğrencilerin yeteneklerine, alacakları eğitim ve başarı oranlarına göre gelecek planlamalarına dahil olmak yerine yeni Maarif Sistemimizde kız öğrencilerin giydikleri elbisenin askılarıyla değerlendirilmesi hangi bilimsel verilerin sonucudur?
- Okul çevrelerinde uyuşturucu satıcıları cirit atarken, bunlarla mücadele yerine Jandarmanın öğrenciler ve ailelerine yönelik tutumunun nedeni nedir?
- Palyaço kıyafetiyle camilere girilebilirken, Cumhuriyetimizin 100. Yılında askılı elbise giymeleri nedeniyle mezuniyet balosuna alınmayan öğrencilerin uğradığı ayrımcılığı önlemek için Bakanlık olarak hangi önlemler alınacaktır?
Özkan gelen cevabın yaşanan olayı bir komediye dönüştürdüğünü belirterek, velilere ve mezuniyet törenine katılan öğrencilere ve herhangi bir müdahalede bulunulmadığı, hiçbir öğrenciye kıyafetinden dolayı ayrımcılık yapılmadığı ifade edilmekte. Buna göre öğrenci velileri ve öğrenciler okulun kapısının önünde bilerek beklemişler, tamamen meşhur olmak , gündem yaratmak için olay çıkarmışlar.
Olayın üzerinden iki buçuk ay geçmesine rağmen hala bir sonuca ulaşılamamış olması, soruşturmanın hala devam etmesi, bu olayın ört bas edilmesi nedeniyledir. Soruşturma hızlandırılarak biran önce sonuçlandırılmalı, olayda sorumluluğu bulunanlar hakkında gereği yapılmalıdır.