“Sarı basın kartında da yandaş kayırmacılığı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yandaş olmayan basın kuruluşlarına RTÜK, Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı’nca uygulanan baskı ve sudan bahanelerle veriler cezaları, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Gürer’in, Sözcü TV’ye bir yıldan fazla bir zamandır logo onayı verilmemesi, odatv.com adli sitenin kapatılması, muhalif yayın kuruluşlarında çalışan gazetecilere basın kartlarının verilmemesi ve resmi ilan cezası kesilmesi gibi konularla ilgili sorularının yer aldığı önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıt verdi.  Oktay, basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikâyetlerin değerlendirilip karara bağlandığını belirtti. 

16 Temmuz 2021 Cuma 12:08
“Sarı basın kartında da yandaş kayırmacılığı”

BASINA BASKI, TBMM GÜNDEMİNDE 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“Tüm evraklarını tamamlamasına ve RTÜK’e başvurusunu yapmış olmasına karşın Sözcü TV’ye 1 yılı aşkın süredir logoonayı verilmemesinin sebepleri nelerdir?

odatv.com” bir yılı aşkın süredir, haber bahane edilerek kapalı tutuluyor. Anayasa mahkemesi emsal kararına rağmen “odatv.com” sitesine açılma izin verilmemesinin sebepleri nelerdir?

Tele 1 Genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ’a sarı basın kartı verilmemesinin nedenleri nelerdir?

Aralarında Yeni Asya Gazetesinin de yer aldığı gazetelerde görev yapanlar, müracaatlarına rağmen sarı basın kartı alamadıklarını ifade etmektedirler. Basın kartı verilen basın mensubu sayısı kaçtır?

San basın kartı müracaatları sonuçlandırılamayan kişi sayısı ve bu müracaatların sonuçlandırılmamasının gerekçeleri nelerdir?

1 Ocak 2020 tarihinden bugüne kadar resmî basın ilanı kesilen gazete sayısı ve resmî ilan kesintisi yapılmasının gerekçesi nedir?”

OKTAY’DAN “BASIN AHLAKI” VURGUSU 

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Basın İlan Kurumu’nun, 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunu uyarınca, basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikâyetleri değerlendirip karara bağladığını belirterek, “Bu doğrultuda basında çıkan haber, fotoğraf, köşe yazısı ve yorumları şikâyet üzerine veya resen takip ederek sonuçlandırmaktadır” dedi.

15 BİN 769 BASIN KARTI SAHİBİ VAR 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ayrıca, 29/06/2021 tarihi itibarıyla 15 bin 769 basın kartı sahibi basın mensubu bulunduğunu açıkladı. 

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ 

Basın kartı yenileme başvurularının diğer basın kartı başvurularında olduğu gibi, Basın Kartı Yönetmeliğinin 18 inci maddesi çerçevesinde ilk inceleme ve bilgi isteme süreçlerine tabi tutulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “ Süreçler tamamlandığında, başvuru sahiplerine İletişim Başkanlığı tarafından gerekli bildirimler yapılmaktadır” açıklamasında bulurdu. 

GÜRER: “MUHALİF BASIN SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde basın kuruluşlarının büyük çoğunluğunun ‘yandaş’ tabir edilen konuma getirildiğine dikkat çekerek, “Yandaş olmayan, doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebilen, eleştiren, öneren, yol gösteren basın kuruluşları ile bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler ne yazık ki AKP döneminde ciddi manada baskı altına alınmıştır. Yandaş basın kuruluşlarında, gazetecilikle uzaktan yakın alakası olmayan kişilere sadece yandaş gazetelerde sigortaları yatırıldığı için basın kartı verilirken, yıllarca bu mesleği icra eden ancak çok sayıda gazeteci ne yazık ki sadece muhalif olduğu için basın kartını almaları geciktirilmektedir. Ayrıca yandaş olmayan basın kuruluşlarına hem RTÜK, hem Basın İlan Kurumu hem de İletişim Başkanlığında çeşitli baskı araçlarıyla sindirme politikası izlenmektedir. Merdan Yanardağ gibi kamu oyunun tanıdığı isimlerin hak ettikleri basın kartları dahi verilmezken, Yeniasya gazetesinde yazan bazı muhabir ve yazarlarında benzer baskı altında olmasının AKP iktidarının yalnız benden olacaksın baskısının yansıması olduğunu söyledi.

GÜRER’DEN “BASIN KARTLARI KİMLİK KARTI OLARAK KABUL EDİLSİN” ÖNERİSİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın kartlarının resmi kimlik kartı olarak kabul edilmesi için de öneride bulundu. 

Bir dönem Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından medya mensuplarına verilen "Sarı Basın Kartlarının”  yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenmesine rağmen, hâlâ resmi kimlik belgesi olarak kabul edilmediğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, konuyu TBMM gündemine taşıdı. 

Uzun yıllar haber peşinde koşan bir gazeteci olarak görev yaptığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Gürer, "Son yıllarda turkuaz renkli olarak tanzim edilen, çok sıkı kurallarla, titiz bir incelemeden sonra hak sahibine verilen Basın Kartları, ne yazık ki, birçok kurum ve kuruluşta, resmi kimlik olarak kabul edilmiyor.  Bankalardaki işlemler sırasında bu kart geçerli sayılmıyor, genel ve mahallî seçimler sırasında, sandık başında kimlik yerine kabul görmüyor” ifadelerini kullandı. 

 

Son Güncelleme: 16.07.2021 12:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15