Birinci basamak sağlık hizmeti veren Aile Sağlık Merkezleri(ASM) sağlık sorunu olan yurttaşlarımızın ilk olarak başvurduğu ve sağlık durumlarına göre tedavi edildiği veya başka sağlık kurumlarına yönlendirildiği, halk sağlığı için kritik önem taşıyan birimlerdir. ASM’lerde çalışan hekimlerimize performans ödemesi adı altında uygulanan çalışma düzeni ASM’leri fabrika gibi gören, muayene sürelerini düşüren ve sağlık yönetimi mantığına aykırı bir sistem olarak uygulanmaktadır. Sağlık çalışanlarını makineleştiren performans uygulaması afet şartlarını yaşamaya devam eden deprem bölgesinde daha büyük adaletsizlikler yaratmaktadır. 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde çalışan ve kendileri de depremzede olan aile hekimlerimize ve aile sağlığı çalışanlarımıza uygulanan performans kesintileri vicdana sığmamaktadır.
Deprem bölgesinde bulunan ASM’lerin fiziki sorunları ve hijyen eksikleri giderilememiş olduğu için bölgedeki ASM hekimlerinin ve çalışanlarının performansa tabi tutulması akıl dışı bir uygulama olarak görülmektedir. Söz konusu sağlık çalışanlarımız bölgede kendi imkanlarıyla hem kendi yaralarını hem de sağlık hizmeti verdikleri afetzede yurttaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışmaktadırlar. Performans uygulamasının öncelikli olarak deprem bölgesinde kaldırılması beklenmekte, sağlık emekçilerimize yapılan maaş ödemelerinin günün ekonomik koşullarına göre gerçekçi seviyelere çekilerek performans uygulamasının bütün şehirlerimizde kaldırılması beklenmektedir.
Bu bağlamda:
6 Şubat depremlerinden etkilenen ASM’lerin sayısını ve söz konusu ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerinin sayısını İllere göre açıklar mısınız?
6 Şubat depremlerinden etkilenen aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı sayılarını İllere göre açıklar mısınız?
6 Şubat depremleri sonrasında afet bölgesinde görev yapan sağlık çalışanlarına uygulanan performans kesintilerinin miktarlarını İllerimize göre ve aylık temelde açıklar mısınız?
Deprem bölgesinde aile hekimlerimize ve aile sağlığı çalışanlarımıza uygulanan performans kesintilerinin kaldırılması düşünülmekte midir?
Sağlık emekçilerimizi makineleştiren, sağlık kurumlarımızı fabrikalaştıran performans uygulamasının tamamen kaldırılmasına yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
6 Şubat depremlerinden hasar gören ASM’lerin fiziki ve hijyen eksikleri neden giderilmemektedir? Söz konusu ASM’lerin eksiklerinin giderilmesi veya kullanılamayacak durumdakilerin yerine yenilerinin yapılması için yapılan harcamaları aylık temelde açıklar mısınız?
Afette zarar görmüş olan ASM’lerin bütün eksiklerinin giderilerek yeniden kullanılabilir hale geleceği tarihi açıklar mısınız?