''Staj sigortası emeklilik için başlangıç sayılacak mı?''

Stajyer olarak bir yerde çalışan ve çalışmaya devam eden milyonlarca öğrenci, genç ve hatta yeni işlerine stajyer olarak başlayan vatandaşlar sigorta başlangıcının emekliliğe sayılıp sayılmadığını merak etse de mevcut yasalar, buna olanak sağlamıyor.

21 Ocak 2020 Salı 15:09
''Staj sigortası emeklilik için başlangıç sayılacak mı?''

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, büyük bir hak kaybına neden olan bu durumun düzeltilmesi için kanun teklifi sundu.

Teklifin gerekçesinde staj sürecinin, birçok mesleğin teorik ve uygulamalı olarak öğrenilmesini sağlayan önemli bir süreç olduğunu, bu süreçte avukatlık stajları veya doktorların asistanlıkta geçen sürelerinin yaşlılık- malullük-ölüm sigortası olarak adlandırılan uzun vadeli sigorta türüne sayıldığını ifade eden Emir, meslek lisesi mezunu olup çırak veya stajyer olarak çalışanların ise, sadece kısa vadeli sigortadan faydalandırılmasının staj dönemindeki çalışmaların boşa geçmesine ve hak ihlallerine neden olduğunu belirtti.

Bu ihlalin, emeklilik hakkının önünde engel teşkil ettiğine dikkat çeken CHP’li Emir, Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumakta iken yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulanların uzun vadeli sigorta uygulamaları kapsamına sigortalılık başlangıç tarihi olarak bu sürelerin esas alınması ve mağduriyetlerin giderilmesi için kanun teklifi verdi.

Murat Emir verdiği teklifin gerekçesinde şunları sundu;

Staj süreci, birçok mesleğin teorik ve uygulamalı olarak öğrenilmesini sağlayan önemli bir süreçtir. Bu süreçte avukatlık stajları veya doktorların asistanlıkta geçen süreleri yaşlılık- malullük-ölüm sigortası olarak adlandırılan uzun vadeli sigorta türüne sayılmaktadır.
 

Meslek lisesi mezunu olup çırak veya stajyer olarak çalışanlar ise, sosyal güvenlik sistemindeki iş kazası-meslek hastalığı sigortası da denilen kısa vadeli sigortadan
faydalandırılmakta, emekliliğe uzun vadeli sigorta kolları primi ödenmemektedir.

 

Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumakta iken yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulanların sigortalarının hizmet süresine dahil
edilmemesi staj dönemindeki çalışmaların boşa geçmesine ve hak ihlallerine neden olmaktadır. Bu ihlal, emeklilik hakkı önünde engel teşkil etmektedir.

 

Bu kanun teklifi ile Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumakta iken yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulanların uzun vadeli
sigorta uygulamaları kapsamına sigortalılık başlangıç tarihi olarak bu sürelerin esas alınması ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Son Güncelleme: 21.01.2020 15:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15