Van’dan Türkiye’ye Giriş Yapan Mülteciler Meclis Gündeminde

CHP’li Hakverdi özellikle son günlerde Taliban yönetiminden kaçarak Van sınırından Türkiye’ye geçiş yapan mülteci sorununu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

15 Temmuz 2021 Perşembe 13:46
Van’dan Türkiye’ye Giriş Yapan Mülteciler Meclis Gündeminde

Bu İnsanlık Dramı Ticaret Ağı İle Körüklenmekte

Hakverdi yaptığı açıklama da; “Özellikle son günlerde Türkiye'ye giriş yapan mültecilerin büyük çoğunluğunu Afganlar’ın oluşturduğu. Radikal örgütlerin çatışma alanına dönen Afganistan'dan, Taliban'dan kaçan mültecilerin İran sınırlarını aştıktan sonra Van üzerinden kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yaptıkları basında sıkça yer almaktadır. Van İlimizin İran ile 295 km sınırı bulunmaktadır. Bu konumu itibariyle mültecilerin çok büyük bir kısmı Van'ın sınır ilçeleri olan Başkale, Saray, Çaldıran ve Özalp’ın köylerinden Türkiye'ye düzensiz yollardan giriş yaptığı ve bu bölgenin İnsan Kaçakçılarının adeta karargahı haline geldiği kamuoyu gündemine oturmuş durumdadır. Bu insanlık dışı ticaret durumu daha içinden çıkılmaz hale getirmekte ve körüklemektedir. Birçok sivil toplum kuruluşunun yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan rakamlarına göre yıllık yüzbinlerce mültecinin kaçak yollarla Van’dan Türkiye’ye giriş yaptığı ortaya koyulmakta mültecilerin bir çoğu kış aylarında -25,-30 derecelerde  donarak hayatını kaybetmekte ya da yolda yaşanan kazalarda can vermektedir.

Seyrantepe Mezarlığı Türkiye’nin en Büyük Kimsesizler Mezarlığı Haline Gelmiş Durumda.

Van’da bulunan Seyrantepe Mezarlığı'nın önemli bölümü Afganistan başta olmak üzere Pakistan, Bangladeş ve İran’dan tüm zorlukları göze alarak yola çıkan ve bu yolda yaşamını yitiren mülteci kimsesizlere ait. Van’a kadar ulaşan ancak kaza sonucu, donarak veya diğer nedenlerden yaşamlarını kaybeden mülteciler, 15 gün boyunca cenazeleri alınmazsa bu mezarlığa defnedilmektedir. Şimdiye kadar 400’ü aşkın mültecinin bu mezarlıkta defnedilmesi nedeni ile de  bu mezarlık Türkiye’nin en büyük kimsesizler mezarlığının olma özelliğini taşımaktadır. Bu duruma bir an önce son vermek için hızla harekete geçilmelidir. Bu hem ülkemiz vatandaşlarının güvenliği hem de bu dramdan etkilenen insanlar açısından hayati önem arz etmektedir. ” Dedi.

Hakverdi’nin Bakan Soylu’ya Yönelttiği Sorular Şöyle

1.       Son 5 yılda (2016,2017,2018,2019,2020) ülkemiz sınırlarından kaçak giriş yapan kaç mülteci yakalanmıştır? Uyrukları nedir? Yıllara ve uyruklara göre dağılım nedir? Hangi İl sınırlarımızdan giriş yapmışlardır?

2.       01.01.2021-13.07.2021 Tarihleri arasında ülkemiz sınırlarından kaçak giriş yapan kaç mülteci yakalanmıştır? Uyrukları nedir? Yıllara ve uyruklara göre dağılım nedir? Hangi İl sınırlarımızdan giriş yapmışlardır?

3.       Son 1 yılda İran üzerinden gelerek özellikle Van sınırlarımızdan geçen Afgan’lı sayısı kaçtır? Yakalanan mültecilerle ilgili nasıl bir süreç işletilmiştir?

4.       Bu sorun bir insani dram olmanın yanı sıra bir ticaret ağına dönüşmüş durumdadır. Son 1 yılda Van’da bu ticaret ağına dönük yaptığınız bir operasyon ve soruşturma var mıdır? Varsa kaç kişi yakalanmış ve adalete teslim edilmiştir?

5.       Ülkemiz vatandaşlarını ve her ne olursa olsun ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve bu uğurda canlarını dahi yitiren insanların dramına ve insan ticaretine son vermek için yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir? Özellikle son 1 yıl içerisinde devreye sokulmuş özel önlemler ve çalışmalar var mıdır? Varsa hem güvenliğimiz hem de bu gayri insani ticaret ve kaçak geçişler için ne tarz çalışmalar yapılmıştır?

6.       Son 5 yılda Seyrantepe mezarlığına kaç kimsesiz defnedilmiştir? Uyrukları nedir? Hem kimsesiz mezarlığına defnedilenlerin ailelerine ulaşmakla ilgili hem de kaçak yollarla ülkemize giriş yapanlarla ilgili Dışişleri Bakanlığı ile  koordineli bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Son Güncelleme: 15.07.2021 15:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15