5 YILDA, 1.4 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİNİN BÖLÜNMESİ ÖNLENDİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, miras yoluyla bölünmesi önlenen tarım arazilerine ilişkin sorularına yanıt veren Bakan Pakdemirli, 15.5.2014 tarihinden itibaren miras ve satış yolu ile bölünmesi ve hisselendirilmesi önlenen alanın yaklaşık 1.4 milyon hektar olduğunu açıkladı.

22 Aralık 2019 Pazar 12:41
5 YILDA, 1.4 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİNİN BÖLÜNMESİ ÖNLENDİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesi için yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu sorduğu önergesinde, “Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıyla 2014 yılında yürürlüğe giren yasanın neticesinde bölünmekten kurtarılan tarım arazisi miktarı ne kadardır? Mirasçılara arazi edinimde verilen finansal desteklerden yararlanan kişi sayısı ve verilen desteklerin toplam tutarı ne kadardır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2015 yılından itibaren Miras Takip Sistemine uygun intikal işlemi yapmayan 586 bin mirasçıya tebligat yapıldığını, 15.5.2014 tarihinden itibaren miras ve satış yolu ile bölünmesi ve hisselendirilmesi önlenen alanın ise yaklaşık 1.4 milyon hektar olduğunu açıkladı.

Bakan Pakdemirli Gürer’e verdiği yanıtta şu bilgileri kaydetti:

“5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda değişiklik yapan 6537 sayılı Kanunun yürürlülük 15.5.2014 tarihinden sonra satış ve miras yolu ile tarım arazilerinin bölünmesi engellenmiştir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tarım arazilerine ait mülkiyet devirleri Kanun hükümlerine göre yapılabilmektedir.
Bu kapsamda 2015 yılından itibaren Miras Takip Sistemi uygulanmaya alınmış olup, Kanun hükümlerine uygun şekilde intikal işlemlerini yapmayan 586.000 mirasçıya tebligat yapılmıştır.
Bununla birlikte, Kanun uygulamalarının hızlı bir şekilde yapılabilmesi için Bakanlığımız tarafından Tarım Arazileri Devir ve Takip Sistemi yazılımı tamamlanarak Ankara'da pilot olarak uygulanmaya başlanmıştır. Sistemin 2020 yılından itibaren tüm İl ve İlçe Müdürlüklerimizde uygulamaya alınması planlanmıştır.
Sistem ile tarım arazilerinin devrine ilişkin talepler Tapu Müdürlüklerinden online olarak İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelecek ve sistem tarafından değerlendirilerek online olarak cevap dönülecektir. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda değişiklik yapan 6537 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 15.5.2014 tarihinden itibaren miras ve satış yolu ile bölünmesi ve hisselendirilmesi önlenen alan yaklaşık 1.4 milyon hektardır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu değerlendirmede şu bilgileri kaydetti: “Arazilerin bir nedenle bölünmesi verimli kullanımın önünde geçen en önemli sorundur. Arazi genişliği, tarımın sürdürülebilirliği için önemlidir. Toplulaştırma adı ile sürdürülen proje, anlaşmalı ve mağdur yaratmadan hızla sonuçlandırılmadır. Parçalı araziler ile tarım sorunlu hale gelmektedir. Bu konudaki çözümler, kimse mağdur olmadan acil uygulamaya alınmalıdır..”

Son Güncelleme: 22.12.2019 12:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15