62 yılda 44 alan Milli Park ilan edildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 1958 yılından bu yana Türkiye’de toplam 880 bin hektar büyüklüğünde 44 alanın Milli Park ilan edildiğini açıkladı.

27 Haziran 2020 Cumartesi 17:51
62 yılda 44 alan Milli Park ilan edildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 1958 yılından bu yana Türkiye’de toplam 880 bin hektar büyüklüğünde 44 alanın Milli Park ilan edildiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'ye milli park alanlarının yüz ölçümlerinin değişip değişmediğini sordu.  Gürer, "Son 10 yılda Milli Park kapsamından çıkarılan alan var mıdır, varsa hangi illerde ve yüzölçümleri ne kadardır?” sorusuna yanıt istedi. 

Bakan Pakdemirli verdiği yanıtta Milli Park kavramının hala yürürlükte olan 31 Ağustos 1956 tarihli Orman Kanunu kapsamına girdiğini belirterek, “Söz konusu Kanun’un 4’üncü Maddesinde ormanların ‘vasıf ve karakter’ bakımından ‘Muhafaza Ormanları, Milli Parklar, İstihsal Ormanları’ şeklinde ayrıldığı, 25’inci Maddesi ile de nadir özellik ve güzellik arz eden yerlerin Milli Park rejimine alındığı bildirilmiştir” dedi.

Pakdemirli, Türkiye’de bu kanuna dayanılarak ilk korunan alanın 1958 yılında “Yozgat Çamlığı Milli Parkı” olduğunu bildirdi.

Gürer’in Milli Park kapsamından çıkartılan alanlar olup olmadığı sorusuna Pakdemirli, "Bakanlar Kurulu kararı ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın 2014 yılında iptal edilerek “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı” olarak tescil edildiği" yanıtını verdi.  

Pakdemirli, "1958 yılından günümüze kadar ülkemizde 44 adet Milli Park ilan edilmiş olup, toplam alan büyüklüğü 880 bin 019 hektardır" dedi. 

Gürer, Türkiye’de pek çok yöresinde korunması gereken endemik bitkilerin olduğunu, yaban hayvanlarındaki çeşitliliğin artmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Önemli olan hem o alanları korumak hem de korunaklı haliyle gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak için çaba göstermektir. Ülkemizin her bölgesinde kendi yöresine ait endemik bitkiler var. Bunlar önemli zenginliğimizdir. Son zamanlarda çevre bilinci ve doğayı sahiplenme anlayışının ülkemizde arttığı gözleniyor. Bunu bir avantaj olarak değerlendirmek ve vatandaşların da katkısıyla var olan değerlerimize daha çok sahip çıkılmasını sağlamakta şart” dedi. 

Son Güncelleme: 27.06.2020 17:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15