Ağbaba: Ağrı’da lise, üniversite sınavına giren çocuklarımızla da helalleşmemiz lazım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki heyet, Ağrı ziyaretlerinde “helalleşme” çağrılarına yanıt buldu. Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, Ağrılı çocukların yeteri kadar eğitim alamadığını “Benim çocuğum bölgede eğitimini alamıyorsa, sizin çocuklarla aynı şartlarda sınava giriyorsa, ayın üniversite sınavına giriyorsa, kusura bakmayın. Sizin çocuğunuz alacak 450-500 puan. Bizimki 150-160’la mücadele edecek, barajı nasıl aşabiliriz” dedi. Ağbaba, “Ağrı’da lise, üniversite sınavına giren çocuklarımızla da helalleşmemiz lazım. O çocukların kaderi değil” diye yanıt verdi.

22 Kasım 2021 Pazartesi 18:51
Ağbaba: Ağrı’da lise, üniversite sınavına giren çocuklarımızla da helalleşmemiz lazım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki heyet, Ağrı ziyaretlerinde “helalleşme” çağrılarına yanıt buldu. Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, Ağrılı çocukların yeteri kadar eğitim alamadığını “Benim çocuğum bölgede eğitimini alamıyorsa, sizin çocuklarla aynı şartlarda sınava giriyorsa, ayın üniversite sınavına giriyorsa, kusura bakmayın. Sizin çocuğunuz alacak 450-500 puan. Bizimki 150-160’la mücadele edecek, barajı nasıl aşabiliriz” dedi. Ağbaba, “Ağrı’da lise, üniversite sınavına giren çocuklarımızla da helalleşmemiz lazım. O çocukların kaderi değil” diye yanıt verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki CHP heyeti, Ağrı’da yurttaşların sorunlarını dinliyor. Ağbaba, Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Genç’i ziyaret ederek yerel basanın sorunları hakkında bilgi aldı. Genç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme sözünü hatırlatarak, “Bizler demokrasiye inanan insanlarız. CHP’nin burada olması demokrasiye güç katıyor. Ancak uzun bir süre bizi ihmal ettiniz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ sözünün buradan başlaması gerekiyor. Biz sizlerle helalleşmek, siz de bizden helallik almak zorundasınız. 10 yılı aşkın bir süredir buraya ayak basmadınız” dedi.

Genç, CHP’nin ziyaretinin çok anlamlı olduğunu kaydederek, dünkü Galatasaray- Fenerbahçe derbisine atıfla “Derbiler zirve oynayan takımlar arasındadır. Biz Ağrı’da hiçbir zaman derbi görmedik. Biz küme düşmeye oynayan, barajı geçip geçmeyeceği belli olmayan HDP ile Ak Parti’nin sürekli kıyasıya rekabetini gördük. Dolayısıyla CHP bu denklemin içerisine bir türlü giremedi. Özellikle koordinatör milletvekilimiz burada olmasını isterdik. Yani sürekli sorunlarımızı dinleyebilecek, anlatabilecek, bu şehrin omzunda ağlayabileceği muhalefet milletvekili olmadı ne yazık ki. Bizim gidebileceğimiz tek kapı HDP veya bunun dışında üçüncü bir kapının olmayışının sebebi… Sağ olsun yeni başkanımızla beraber Ağrı’da bir gelişme görüyoruz” diye konuştu.          

“HELALLEŞMEYE GELDİK”

Ağbaba, Genç’in eleştirilerine “Problemi, eksikliği kendimizde görüyoruz” diyerek, “Hiçbir zaman vatandaş ve yurttaşımızı suçlamadan. Siz bir helalleşme çağrısı yaptınız, biz helalleşmeye hazırız. Helalleşmeye geldik ayrıca. Ağrı bize çok emek vermedi, hem biz Ağrı’ya çok emek vermedik. Son dönemde. Onun için helalleşiriz inşallah. Umarım burada tekrar var oluruz. Tekrar Ağrı’nın sorunlarını çözme noktasında sizlerle birlikte olmuş oluruz” dedi.

Ağbaba ve CHP heyeti Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde de “helalleşme” söylemi ile karşılaştı. Oda Başkanı Saim Alpaslan, Ağrı’nın sorunları ve CHP’nin helalleşme çağrısına ilişkin özetle şunları söyledi:

BÖLGELERİ BOŞ BIRAKMAMANIZ LAZIM: Yıllarca bölgeleri boş bıraktınız. Geçmişte siz bu bölgede milletvekili çıkarmışsınız, çıkaracak kapasiteye de sahipsiniz. Ama maalesef bölgeyi boş bıraktığınız gibi insanlar arayış içerisinde daha fazla ilgi alaka gösterenlere, oraya kayabiliyoruz. Sizler aslında bu bölgeleri boş bırakmamanız lazım… Muhalefetin olmadığı yerde hizmet gelmez. Türkiye için de bizim gibi geri kalmış iller için de geçerli. Hizmete susamış bir iliz ama ciddi anlamda hizmet alan il değiliz.

HASTANE VAR İÇİNDE MALZEME, DOKTOR YOK: Eğitim, sağlık bazında sorunlarımız tavana vurmuş. Belki bize tıp fakültesi eksiğimizdi. Sayın Cumhurbaşkanından Ağrı halkı olarak tıp fakültesini istedik. Sayın Cumhurbaşkanı da tıp fakültesini Ağrı’ya verdi. Ağrı’ya verdikten sonra daha konuya hakim olduk. Eskiden buradan en azından hastalarımızı sevk edebiliyorduk, Van veya Erzurum’a. Tıp fakültesi araştırma hastanesi olduktan sonra hastalarımızı kabul etmiyorlar. İktidar vekillerini veya dostlarımızı arıyoruz. Böyle bir hastamız var, onu nasıl Van’a alabiliriz ya da Erzurum’da nasıl boş bir yatak bulabiliriz. Yani Ağrı’da araştırma hastanesi var. İçinde malzeme doktor yoktur, malzeme yok.

GÖÇÜ NASIL ÖNLERİZ?: Bölgede eğitimde 80’inci sıralardayız. Ekonomide de öyleyiz. Biz bunu kırmamız, pozitif ayrımcılık yapılması lazım. Göçü nasıl önleyebiliriz. Bunun hesabını yapmamız lazım. 1 milyon insanımıza yakın hemşerimiz batı illerinde. İle katkısı olacak insanlardır. Üretime geçecek, sanayiye geçecek. Maalesef geriye dönüyor, altyapı olmadığı zaman. Parayı çuvala alıp, sırtımıza basıyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir’de yatırıma dönüştürüyoruz. Bu insanları tutabilmek adına bir şey yapmamız lazım.

BENİM ÇOCUĞUM EĞİTİMİNİ ALAMIYORSA: Benim çocuğum bölgede eğitimini alamıyorsa, sizin çocuklarla aynı şartlarda sınava giriyorsa, ayın üniversite sınavına giriyorsa, kusura bakmayın. Sizin çocuğunuz alacak 450-500 puan. Bizimki 150-160’la mücadele edecek, barajı nasıl aşabiliriz. Özel bir üniversiteye nasıl gidebilirim? O imkanı da maddi olarak biz sağlayamayız ona. Bunları aşmamız lazım. Bize deneyimli vali, öğretmen, doktor lazım.”

CHP’li Ağbaba, Ağrı’nın Türkiye’nin en çok bilinen illerinden biri olduğunu vurgulayarak, helalleşme çağrılarını yineledi. Ağbaba, Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’deki kanayan yaraların kapanması için toplumu helalleşmeye çağırdığını aktararak, “Türkiye’nin helalleşmesi gerekiyor. Geçmişte yaşamış olduğu ve bizim dahilimiz olmayan konularda da helalleşme gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin de Ağrı ile helalleşmesi lazım” diye konuştu.

“AĞRILI ÇOCUKLARIN KADERİ YOKSULLUK, İŞSİZLİK DEĞİL”

Ağbaba, Ağrılı yurttaşların yaşadığı eşitsizlik nedeniyle yurttaşlarla helalleşmek gerektiğini kaydederek, “Bugünkü ziyaretimizin amacı da belki de Ağrı ile helalleşmek” dedi. Ağbaba, Ağrılı gençlerin eğitim sorununa da değinerek, şunları söyledi:

“Ağrı’da lise, üniversite sınavına giren çocuklarımızla da helalleşmemiz lazım. O çocukların kaderi değil. O çocukların alın yazısı değil. İstanbul, Ankara’daki çocuklardan yarışa 200 metre geride başlamak kaderi değil. Ağrılının kaderi İstanbul’da sıvacılık yapmak değil. Malatya’da kalorifercilik yapmak değil. Ağrı’da doğan çocukların kaderi yoksulluk, işsizlik değil.”

Son Güncelleme: 22.11.2021 18:55
Anahtar Kelimeler:
ChpVeli Ağbaba
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15