"AKP Döneminde Trabzon'da Demiryolu Hayal"

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’un yüzyıllık hayali olan Erzincan-Trabzon demiryolunun, AKP iktidarında yapılmasının mümkün olmadığını, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2021 Bütçe kitapçığıyla ortaya koydu

23 Şubat 2021 Salı 14:09
"AKP Döneminde Trabzon'da Demiryolu Hayal"

 Bakanlığın verilerinde 2023 yılında demiryolu projeleri arasında görünmeyen ancak 2029 yılında proje yapım aşamasındaki hatlar arasında görünen Erzincan-Trabzon Demiryolu projesine ilişkin konuşan Kaya, “19 yıldır iktidardalar, binlerce defa söz verdiler, 2023 yılında bitireceğiz dediler ama henüz ortada hiçbir şey yok. Şunu anlıyoruz ki AKP iktidarda kaldığı sürece Trabzon için demiryolu hayal. Yıllardır resmen aklımızla alay etmişler, hayırlı olsun, müjde, bu yıl başlıyoruz diye bizi oyalamışlar. Ama ortada hiçbir şey yok. Tek gördüğümüz, Erzincan-Trabzon demiryolunun 2029 yılında proje yapım aşamasındaki hatlar arasında olduğu. 2029’a kadar AKP diye bir parti kalmayacak. O nedenle diyorum ki AKP iktidardan gitmeden Trabzon’a demiryolu gelmeyecek” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon- Gümüşhane- Erzincan Demiryolu projesi ile ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Trabzon’a gelen her iktidar mensubumun bu projeyi müjde olarak sunduğuna dikkat çeken Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Trabzon ve Gümüşhaneli hemşerilerime demiryolu konusunu müjde olarak sundular” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Trabzonlu bakanlar ve Milletvekilleri ile belediye başkanlarına kadar geçmişte bu projeyle ilgili herkes Trabzon’a demiryolu, müjde, 1 yılda tamamlanıyor, şu tarihte tamamlanıyor gibi sözler verilmiş. Ama hala bir arpa boyu yol alınamadı. Samsun’dan Artvin’e kadar ilerimizde bugün itibariyle 1 metre ray yok. Buradan sayın Cumhurbaşkanına soruyorum: Anadolu’yu demir ağlarla biz ördük diyor. Bu saydığım iller Anadolu değil mi? Bu illerde 1 metre ray yok. Bu illere neden demiryolu yatırımı yapılmadı?”

TREN SON SÜRAT GELİYOR DİYORLARDI…

“Bu ülke Cumhuriyet ilk kurulduğu yıllarda 1930’lu yıllarda kazma kürek teknolojisi ile yılda yaklaşık 200 km demiryolu yapabiliyordu. Elde ne vardı? Kazma, kürek… Bugün ki teknolojik imkanların hiçbiri yoktu. Ama yılda 200 km demiryolu yapan bir Cumhuriyet gerçeği vardı. Sayın Cumhurbaşkanı o gün ile bugünü kıyaslıyor ve Anadolu’yu gerçek manada demir ağlarla biz ördük diyor. Ama, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin illerimizde hala demiryolu yok, bir metre ray yok. Bu nasıl demir ağlarla örmek… Ve Sayın Cumhurbaşkanı büyük bir haksızlık yapıyor. 1930’lu yılların kazma kürek teknolojisi ile bugünün teknolojisini kıyaslamak ne kadar doğru? O gün elde sadece kazma kürek vardı, bugün elde her türlü imkân var. O günün imkanlarıyla bugünün imkanları asla kıyaslanamaz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 16 Şubat 2021’de AK Parti Trabzon İl Kongresinde demiryolu ile ilgili sözlerini hatırlatan Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanı, Erzincan Trabzon hattının Etüt Projelerini tamamlıyoruz. 2022’de etüt tamamlanacak ve hemen ardından inşaata başlanacak’ dedi. Ama Ulaştırma Bakanlığı’nın 2021 Bütçe Kitapçığı’nda böyle bir bilginin esamesi yok. Sadece 2029 yılında yapılması düşünülen hatlar arasında var. Sayın Cumhurbaşkanı ayrı söylüyor, Ulaştırma Bakanlığı ayrı söylüyor. Hangisi doğru? Gerçekten anlamak mümkün değil.”

2002-2020 YILI KARADENİZ DEMİRYOLU HARİTALARI AYNI

“Trabzon Milletvekili olarak ben süreci dikkatle takip etmeye çalışıyorum. Demiryolunun, bölgemiz ve Trabzon için önemini çok iyi bilen bir insanım. Ben süreci takip ederken bu yıl yaptığımız bütçe görüşmelerinde yeni Ulaştırma Bakanımız Adil beye bu proje ile ilgili soru sordum. Fakat sayın bakan bu sorumuzu duymazdan geldi, tek kelime cevap vermedi! Bu arada 2021 yılı Bütçe Kitapçığı yayınlandı. Az önce Trabzon- Erzincan Demiryolu ile ilgili verilen sözleri sizlere hatırlattım. AKP İktidar olduğu 2002 yılı.  Bakanlığın Bütçe Kitapçığına baktığımızda ne görüyorsunuz? Bahsettiğimiz bölge, Samsun Çarşamba’dan Artvin’e kadar sınır kapısına kadar tek metre demiryolu yok. Mevcut konvansiyonel hatlar var. 2002 yılından itibaren böyle. 2002 ile 2020 arasında demiryolu ağı konusunda hiçbir fark yok. Aradan 18 yıl geçmiş, sayın Cumhurbaşkanı Anadolu’yu dört bir baştan, dört bir başa demir ağlarla ördüğünden bahsediyor. Ama bahsettiğim bölgede ray yok… Geliyoruz 2023’e… Ulaştırma Bakanlığının Bütçe kitapçığından. Samsun’dan başlıyoruz, Artvin’e 1 metre ray yok. 2002 ile aynı. Binali Yıldırım ne demişti? 2023’de bitecek.”

TREN 2029’A BİLE YETİŞMİYOR

“2021 yılındayız, Ulaştırma Bakanlığının bütçe kitapçığında ve Demiryolu Haritasında 3 yıl daha gittiğimizde projeden dahi bahsedilmiyor.  2029 haritası. Yani 8 yıl sonrasının haritası. 8 yıl sonraki haritaya baktığımızda Erzincan’dan, Gümüşhane, Torul, Maçka’ya kadar bir hat. Buradan Ortahisar İlçemizden, Trabzon’a gelen bir hat. Ve yine Rize’ye ayrılan hat… Ne zaman 2029 yılında. 2029 yılında bu hat bitmiş mi oluyor? Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığı ve Demiryolları Haritasında bu proje yeşiller gösteriliyor.  Yani bu proje hazırlama aşamasında olan hatlar arasında yer alıyor.   Yaklaşık 20 yıldır vaat edilen, “başladık, bitiyor” denilen hat 2029 yılının Devlet Demiryolları Haritasında, Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığında proje hazırlama aşamasında ki hat olarak görülüyor.”

ADİL KARAİSMAİLOĞLU’NA HEDİYE TREN GÖNDERDİ

Konuşması sırasında kürsünün üzerine koyduğu kara treni Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na hediye eden Kaya; “Ve umarım Sayın Bakan, bu trene bakarak verilen sözleri hatırlar, bir an önce Erzincan-Trabzon demiryolu hattının tamamlanması için girişimlerde bulunur. Trabzonlu ve Gümüşhaneli hemşehrileri olarak bunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Verdikleri sözleri yerine getirdiklerinde samimiyetle teşekkür edeceğiz, şükranlarımızı ifade edeceğiz” dedi.

Son Güncelleme: 23.02.2021 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15