"AKP iktidarı İşsizlikte Rekor Kırmaya Devam Ediyor"

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’de ekonomik krizin artık kangrenli bir hale geldiğini belirterek: “ TÜİK verilerine göre sanayi üretimi bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 3,6 azalmış durumda. Aylardır verileri güncellenmeyip açıklanmayan SGK verilerine göre, son bir yılda (4/a sigortalı çalışan), 550bin işçi kardeşimiz, işten çıkartılmıştır.” Dedi.

25 Kasım 2019 Pazartesi 16:25
"AKP iktidarı İşsizlikte Rekor Kırmaya Devam Ediyor"

Son bir yılda İŞKUR’a işsizlik kaydı yaptıranların sayısının 824 bin kişiye ulaştığını söyleyen, TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat YEŞİL: “ 2018 yılında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 215 bin kişi iken  2019 Eylül ayında bu sayı 4 milyon 39 bine çıkmıştır. Kayıtlı işsizlerin yüzde 38,3 ise 15-24 yaş arası gençlerimizden oluşmaktadır. AKP iktidarı gençlerimizi işsizliğe ve geleceksizliğe sürüklemeye hızla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li  Yeşil, İstihdamın daraldığını ve  ekonomik krizin bir türlü önlenemediğini belirterek;  "Üzülerek söylüyorum ki, bu ortamda işsizlik daha da artacak. İktidar ülkeyi soktuğu bu ekonomik darboğazdan çıkarabilme yetisini çoktan kaybetmiştir.” Dedi.

Ekonomik Kriz ve  işsizlik intihara sürüklüyor 

Toplumda son günlerde giderek yaygınlaşan intihar olaylarının temelinde ekonomik krizden kaynaklanan  sorunların yattığını işaret eden Yeşil: “Bu ölümlerin temelinde yoksulluk ve işsizlik yatıyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz insanları  felaketlere , ölümlere  sürüklüyor.” Dedi.

CHP’ li Yeşil, TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına göre, işsiz sayısının ise geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bine çıktığına  dikkat çekerek şunları söyledi: 

2019 yılı ağustos ayı işsizlik oranı, son 15 yılın en yüksek ağustos ayı işsizlik oranıdır. Sabit sermaye oluşumu küçülürken, aynı ay ihracat yüzde 17, yatırım malları ithalatı yüzde 37, ham madde ithalatı ise yüzde 15 oranında azaldı. Sanayi üretim endeksinin de bir önceki döneme göre 21 puan azalması, ekonomide ‘sürünme hali’ denilen slumpflasyonun devam ettiğini gösteriyor. Yani ekonomimiz, kayınpeder damadına kıyamadığı için sürünüyor ve ölümlerin temelinde bu durumun yarattığı travma  yatıyor. Geçim sıkıntısına daha fazla dayanamayan yurttaşlarımız  v  kendilerine bir çıkar yol bulamayınca  maalesef çareyi  ölmekte arıyor. 

Çözüm Aile Sigortası Ve Üretim 
CHP Milletvekili Yeşil, İşsiz olduğu ve iş bulsa bile hemen çalışabilecek durumda olduğu halde iş bulma umudu olmadığı için iş aramaktan vazgeçenleri , TÜİK’in işsiz kabul etmediğini belirterek;  İŞ aramaktan vaz geçen kesimlerin dahil edilmesi halinde işsiz sayısının 8 milyonu geçti. ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg'ün enflasyon ve işsizlik oranlarını toplayarak oluşturduğu 'Sefalet Endeksi'nde Türkiye, 62 ülke arasında 4. sırada yer alıyor. Çünkü ülkede istihdam yetersiz, işsizlik artıyor, icra dosyaları milyonları aştı, esnaf siftahsız kepenk kapatıyor, kredi kartı borçları patladı. İktidar bunlara çözüm arayacağına, yapay sorunlar ve gündemlerle bunları gizleyerek yok saymaya çalışıyor. Artık yetkililerin ülkenin gerçekleriyle yüzleşmesi ve çözüm üretmesi gerekiyor. Yapılacak belli. Yoksul aileler için yıllardır söylediğimiz aile sigortası bir an evvel hayata geçirilmeli ve derhal üretim ekonomisine geçilmelidir.” Diye konuştu.

Son Güncelleme: 25.11.2019 17:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15