CHP'li Kaplan, Yer fıstığı üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Eylül ayında başlanılan yer fıstığı hasadı ve yer fıstığı üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

21 Eylül 2021 Salı 13:44
CHP'li Kaplan, Yer fıstığı üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Türkiye, yer fıstığı yetiştiriciliğinde dünyada önemli bir yere sahipken, yer fıstığı üretimine ve üreticilerine yeteri kadar değer verilmediğinin altını çizen Kaplan, “Yer fıstığı ülkemizin özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen önemli bir baklagildir. Özellikle Osmaniye, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Aydın, Muğla ve seçim bölgem Gaziantep’te yer fıstığı yetiştiren çiftçilerimiz isyanda. Borçlanarak toprağını eken çiftçimiz, hasadını kaldırdığında da borçlu kalmaya devam ediyor. Artan girdi maliyetleri, mazotundan, ilacına, gübresinden elektriğine kadar her şey neredeyse yüzde 70 zamlanmışken, çiftçilerimize bir darbe de aracı, komisyonculardan geliyor” dedi.

''YER FISTIĞINA TARIM KREDİ KOOPERATİFİ SAHİP ÇIKMALI!''

Milletvekili Kaplan, 2021 yılı yer fıstığının üretim maliyetine de dikkat çekerek, “2021 yılı yer fıstığı üretim maliyeti 7.6 Lirayken üreticilerimizin fiyat beklentileri 17-18 lira. Tarım Kredi Kooperatifi hasattan önce bir fiyat belirlemeli ki üreticilerimiz mağdur olmasın. Hasat zamanı geldi, ancak net bir fiyat henüz belirlenmedi. Özellikle yer fıstığının Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından müdahale alımı kapsamına alınması, üreticilerimizi bir nebze de olsun rahatlatacaktır. Borç içinde borçlanarak üretim yapmaya çalışan çiftçilerimize daha fazla devlet desteği şarttır. Yer fıstığı üreticilerimizin, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının vadesinin en az 3 yıl uzatılması ve sıfır faizle kredi olanağı sunulması gerekmektedir” diye ifade etti.

Son Güncelleme: 21.09.2021 13:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15