CHP’li Akın: ‘Az tüketen az ödeyecek’ tam bir aldatmaca

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in kademeli tarife uygulaması hayata geçmeden önce yaptığı “Evinde elektriği az tüketen vatandaşlarımız daha az bedel ödeyecek” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını hesaplamaların ortaya koyduğu dile getirdi. CHP’li Akın, “Enerji Bakanı ‘Az tüketen az ödeyecek’ diyerek vatandaşımızı aldattı. Asgari tüketim olan 230 kilovatsaatten 75 kilovatsaat daha az tüketim yapılsa bile faturalar düşmek yerine sürekli artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

05 Ocak 2022 Çarşamba 10:56
CHP’li Akın:  ‘Az tüketen az ödeyecek’ tam bir aldatmaca

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; iktidarın kademeli tarife uygulamasını düşük gelirli vatandaşların korunması yerine; istisnasız 84 milyona zam yapma aracına dönüştürdüğünü dile getirdi. CHP’li Akın yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları dile getirdi.

AZ TÜKETEN AZ ÖDEYECEK ALDATMACASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TBMM Genel Kurulu’nda 7 Aralık 2021 tarihli bütçe görüşmelerinde “Kademeli tarife uygulamasıyla evindeki elektriği az tüketen vatandaşlarımız daha az bedel ödeyecekler” diye açıklama yapmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz 230 kilovatsaatin ilk kademe olması gerektiğini ve ilk kademede zam yapılmaması gerektiğini defalarca vurguladık. İktidarı kademeli tarifeyi zam aracı olarak kullanmaması ve vatandaşın fatura yükünü azaltması yönünde uyarmıştık. Kademeli tarifeyle belirlenecek ilk kademenin 230 kilovatsaat ve zamsız olması gerektiğini defalarca vurgulamamıza karşın; iktidar ilk kademeyi hem 150 kilovatsaat olarak düşük tutmuş hem de ilk kademeye yüzde 52 zam yaptı. İktidar vatandaşı müşteri olarak gördüğünü bir kez daha gösterdi. Kademeli tarifeyi kademeli zamma dönüştürdü.

AZ TÜKETİM YAPAN DA ÇOK ÖDEYECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Az tüketen az ödeyecek” söylemi hayata geçirilen kademeli tarife sisteminin mevcut tarifesiyle tamamen zıt bir uygulamaya dönüştü. Aralık 2021’de 230 kilovatsaat tüketimin faturası 210 lirayken; kademeli tarife sistemiyle tüketim düşse de faturalar artmaya devam edecek. Başka bir deyişle iktidar kademeli tarife sistemini parlamentoya getirirken vatandaşı aldatmış, indirim beklentisine karşın vatandaşa zammı reva görmüştür.

TÜKETİM 75 KWH DÜŞSE DE FATURA DÜŞMÜYOR

Buna göre 230 kilovatsaatin faturası 370 lira olurken; tüketim aynı kalmasına karşın fatura 160 lira artacaktır. 220 kilovatsaatin faturası 350 lira olurken; tüketim 10 kilovatsaat düşmesine karşın, fatura 140 lira artacaktır. 210 kilovatsaatin faturası 330 lira olurken; tüketim 20 kilovatsaat düşmesine karşın fatura 120 lira artacaktır. Yeni kademeli tarifeyle 200 kilovatsaatin faturası 310 liraya yükselecek. Buna göre tüketim 30 kilovatsaat düşmesine karşın fatura 100 lira artacaktır. Benzer bir şekilde 190 kilovatsaatin faturası 290 lira olarak hesaplanırken; tüketimin 40 kilovatsaat düşmesine karşın fatura 80 lira artıyor. 180 kilovatsaatin faturası da 270 lira olurken; tüketimin 50 kilovatsaat düşmesine karşın fatura 60 lira artmaktadır. 170 kilovatsaatin faturası 250 lira olurken; tüketim 60 kilovatsaat düşmesine karşın, fatura 40 lira artmaktadır. 160 kilovatsaatin faturası 230 liraya çıkarken; tüketim 70 kilovatsaat düşmesine karşın fatura 20 lira artıyor.

ASGARİ TÜKETİME GÖRE 80 KWH GASP EDİLİYOR

Yeni tarifeyle 150 kilovatsaatin faturası 206 lira olurken; tüketim 80 kilovatsaat düşmesine karşın fatura yalnızca 4 lira düşüyor. Yani Aralık ayına göre daha az ödemek için tüketimin en az 80 kilovatsaat düşmesi gerekiyor. Başka bir deyişle vatandaşlarımızın daha az bedel ödemesi için en az yüzde 35 oranında azaltması bekleniyor. Yeni tarifeye göre yapılan hesaplamalar az tüketenin az bedel ödeyeceği söyleminin bir aldatmaca olduğunu ortaya koyuyor. Üç kişilik bir ailenin eşit oranda elektrik tükettiği varsayıldığında bir aile üyesinin asgari elektrik tüketim hakkı iktidar tarafından gasp ediliyor. Vatandaşlarımızın fatura yükü azalması için uygulanması gereken kademeli tarife bu haliyle kademeli zam olmuştur. 

Son Güncelleme: 05.01.2022 13:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15