CHP'li Bülbül: "Bu yönetmelik yağmacılığın resmiyete dökülmüş halidir"

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, maden sahalarıyla ilgili Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğin Anayasa’nın 14 maddesini ihlal ettiğini belirterek, “Bu yönetmelik yağmacılığın resmiyete dökülmüş halidir” dedi. Bülbül ayrıca yönetmeliğin iptali için dava açacağını belirtti.

01 Mart 2022 Salı 11:10
CHP'li Bülbül: "Bu yönetmelik yağmacılığın resmiyete dökülmüş halidir"

Resmi Gazetede yayınlanan ve zeytin alanlarının yok olmasının önünü açacak olan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül bir açıklama yaptı.

Yönetmeliğin Zeytin Koruma Yasası olarak bilinen Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’na tamamına aykırı olduğunu bunun yanı sıra Anayasa’nın 2, 7, 11, 15, 35, 45, 47, 56, 63, 104, 124, 168, 169 ve 170’inci maddelerini ihlal ettiğini belirtti. Bülbül, “Yönetmelikler kanunların ve tüzüklerin uygulanmasının sağlanması için vardır. Anayasa’ya ve yasalara aykırılık teşkil eden yönetmelik çıkartılamaz. Bu üst hukuk normlarına aykırıdır” dedi.

YAĞMA VE PEŞKEŞ YÖNETMELİĞİ

Özellikle Aydın, Muğla, Manisa ve Balıkesir başta olmak üzere Ege Bölgesinde bölgesinde önemli bir ürün olan zeytinin, madencilere altın tepside sunulduğunu belirten Bülbül, “Bu bölgelerde zeytinliklerin fazla olması gibi ne yazık ki çok sayıda maden işletmesi de var. Bu yönetmelikle artık maden şirketleri fütursuzca zeytinlikleri yağmalayacak. Bu yönetmelik iktidarın çetelerine yeni bir peşkeş kapısı açacak” ifadelerini kullandı.

JES’LER BİTTİ MADENLER BAŞLADI

Aydın’dın yüzde 85’inin Jeotermal Santrallere açılmasının ardından bölgede faaliyete geçen JES’lerin bölgeye getirdiği zararları hatırlatan Bülbül, “Yeterince denetlenmeyen, projelerin onaylandığı Çevresel Etki Değerlendirme raporlarında atık ve gaz salınımına ilişkin protokollerin yetersiz kaldığı JES’ler nedeniyle, bölgede yetişen tarım ürünlerine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar oluştu. JES’lere yakın bölgelerdeki zeytin ve incir ağaçları kurudu. AKP iktidarı yanlış enerji ve tarım politikaları nedeniyle oluşan bu hasarları telafi etmek yerine bir de maden şirketlerine davetiye çıkartıyor. Adeta zeytinliklerin yol olmasının önünü açıyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Son Güncelleme: 01.03.2022 11:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15