CHP’li Bülbül: KHK’lar İptal Edilmeli

AYM, KHK ile ihraç edilmiş hukukçuların avukatlık yapmasına izin verilmemesi hakkında ihlal kararı verdi. Resmi Gazetede yayınlanan kararlar hakkında açıklama yapan CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyon’u üyesi Süleyman Bülbül, emsal niteliğindeki bu kararın önemine dikkat çekerek, “Bu karar bir emsal niteliğindedir. Ancak KHK’lar iptal edildiğinde asıl adalet yerini bulacaktır.” dedi.

09 Eylül 2020 Çarşamba 10:25
CHP’li Bülbül: KHK’lar İptal Edilmeli

ÇALIŞMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI
Hukuksuz KHK’larla binlerce akademisyenin, hukukçunun ve pek çok yurttaşın mesleklerinin elinden alındığını belirten Bülbül şunları söyledi: 
“Hukuksuzluk rejimi içerisinde, ifade özgürlüklerini kullanan vatandaşlarımızın hayatları, somut delil olmaksızın darmaduman edildi. Mahkeme kararı olmaksızın maaşlarını, haklarını kaybettiler. Bunun üstüne mesleklerini yapmalarına izin verilmedi. Anayasanın 49. Maddesinde yer alan çalışma hakları da ellerinden alındı.”

KHK’LILARIN AHINI NE YAPSANIZ ÖDEYEMEZSİNİZ
“Aileleri ve kendilerine, yaşamlarını sürdürememeleri için tüm yollar kapatıldı. Bir nevi açlığa terk edildiler. Bağımlı yargıda hak arama hürriyetlerini kullanamadılar, mahkemelere erişemediler. İşlevsiz OHAL Komisyonuna mahkum edildiler. Toplam 46 KHK’lı haksız hukuksuz işinden çıkarıldığı ve hayatına devam edemediği için intihar etti. KHK nedeniyle işlerini kaybeden, çalışma hürriyetleri elinden alınan binler kişinin ve ailesinin ahını bu iktidar ödeyemez.”

ADİL YARGILANMA HAKLARI İHLAL EDİLDİ
“Adalet Bakanlığı, ihraç edilen tüm hukukçu yurttaşların avukatlık stajı yaptığını tespit etmesi halinde, stajların iptal edilmesini talep ederek dava açmıştı. Bakanlığın dosyada ileri sürdüğü iddiaları çürütecek Danıştay kararları olmasına rağmen “bağımlı ve taraflı yargıda” hukuka uygun kararlar verilmedi. Ama 7 Eylül 2020 günlü Resmi Gazetede yayımlanan bu 2 bireysel başvuru kararı ile yaşanan ihlale karşı geç de olsa bir cevap verilmiş oldu. Yüksek Mahkeme KHK ile ihraç edilen hukukçuların, avukatlık yapabileceğine hükmederek, Anayasanın 20. Maddesinde yer alan özel hayatın gizliliği ve 36. Maddesinde yer alan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.”

HUKUKSUZLUK REJİMİ
“OHAL’de yaşadığımız hukuksuzluk rejiminin etkileri halen devam ediyor. İdari organlar, yasama makamı gibi hareket ediyor. Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar emsal niteliğindedir. Ancak hukukun ve hak mücadelesinin yerini bulması ancak KHK’lar iptal edildiğinde gerçekleşecektir. Tüm KHK’lar ve buna ilişkin çıkarılan düzenlemeler iptal edilmelidir.”

Son Güncelleme: 09.09.2020 11:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15