CHP’li Dinçer: Türkiye’de Üretilen Türk Malı Beyaz Eşyanın Almanya’da Daha Ucuza Satıldığı Ortaya Çıktı!

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer TBMM’de yaptığı konuşmada Türkiye’de mühendis olarak beyaz eşya firmasında çalışan ancak Türkiye’de yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle Almanya’ya göç edip, kendi ürettiği beyaz eşyanın Almanya’da yarı fiyatına satıldığını görmesinin hikayesini anlattı. Dinçer: “Bizim Hasan Türkiye’deki ekonomik zorluklara dayanamayıp, Almanya’ya göç etti. Burada 33 bin TL maaş alıyordu. Bu maaşla bir tane buzdolabını bile zor alabilen Hasan, Almanya’ya gittiğinde aynı marka olan Türk malı buzdolabının orada yarı fiyatına satıldığını gördü. Şimdi Hasan Almanya’daki maaşının üçte biriyle buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi alabiliyor.” ifadelerini kullandı.

31 Mayıs 2024 Cuma 11:42
CHP’li Dinçer: Türkiye’de Üretilen Türk Malı Beyaz Eşyanın Almanya’da Daha Ucuza Satıldığı Ortaya Çıktı!

Türkiye’de 25 Bin TL, Almanya’da 12 Bin TL

CHP’li Dinçer, Türkiye’de üretilen ve Almanya’ya ihraç edilen buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinin Almanya’da daha ucuz olduğunu ortaya koydu: “Hasan Almanya’da 3 bin Avro ile işe başladı. Oraya gittiğinde Türkiye’de çalıştığı ve üretiminde yer aldığı buzdolabının orada 350 Avro’ya yani 12 bin liraya satıldığını gördü. Türkiye’de ise aynı model buzdolabını vatandaş burada 25 bin liraya almak zorunda kalıyor. Hatta Hasan modeli daha yüksek olan beyaz eşyaları orada hem daha ucuza hem de 12 taksitle alma imkanına sahip oluyor. İşte bu yüzden Hasanlar Türkiye’yi terk ediyor.” dedi.

Hasanlar Neden Göç Ediyor?

“Hasanlar, öğretmendiler atanmadılar, doktordular şiddete uğradılar, çiftçiydiler üretemediler, esnaftılar kepenk kapattılar, iş bulamadılar emekli anne babalarına yük olmak zorunda kaldılar. Üniversite mezunuydular ama garson, kasiyer ve kurye olmaya mahkum edildiler. İş bulsalar da açlık sınırının altında kalan 17 bin TL’lik asgari ücrete tabi oldular. Hastanede randevu bulamadılar. Yoksulluk nedeniyle aile kuramadılar, çocuk sahibi olamadılar, tatile gidemediler, en sonunda bunalıma girip intihar ettiler.”

Hasanlar Gidiyor Türkiye’de Doğum Hızı Geriliyor

TÜİK’in açıkladığı doğum hızı verilerini hatırlatan Dinçer, Türkiye’de vatandaşların ekonomik zorluklar nedeniyle çocuk sahibi olma hayalini ertelediklerini ve yurt dışında bir hayat kurduktan sonra orada daha rahat çocuk sahibi olabileceklerini kaydetti. “Her fırsatta 3 çocuk yapın diyen Cumhurbaşkanı, doğum oranlarının gerilemesini bir “felaket” olarak tanımlamış. Sormak lazım Türkiye’deki Hasan neden üç çocuk yapsın? Çocuğu et, süt, yumurta yiyemesin, yetersiz beslensin, çocuğu harçlıksız okula gidip bir simit dahi alamasın, çocuğu hastalandığında hastaneden randevu alamasın, çocuğunu işe sokmak için torpil arasın diye mi? Çocuğu, açlık sınırı altında bir maaşla yaşamaya mahkum edilsin, tacize uğrasın ya da cinayete kurban gitsin, yurt bulamadığı için cemaat yurtlarına mahkum olsun diye mi?” diye AKP sıralarına sorular yöneltmesine rağmen, AKP sıraları bu sorulara sessiz kaldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.