CHP'li Gürer: "Kapanan işyerinin bu kadar arttığı bir ortamda İşsizlik nasıl azalıyor?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in işsizlik verilerinin azaldığına ilişkin verileri için "Yeni fabrika, iş yeri açılmıyor, kamuya da işçi alınmıyor. Kapanan işyerinin bu kadar arttığı bir ortamda İşsizlik nasıl azalıyor?” sorusunu sordu.

10 Ağustos 2021 Salı 19:25
CHP'li Gürer: "Kapanan işyerinin bu kadar arttığı bir ortamda İşsizlik nasıl azalıyor?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in işsizlik verilerinin azaldığına ilişkin verileri için "Yeni fabrika, iş yeri açılmıyor, kamuya da işçi alınmıyor. Kapanan işyerinin bu kadar arttığı bir ortamda İşsizlik nasıl azalıyor?” sorusunu sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in işsizlik verilerini, yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. TÜİK’in, sonuçlarını iktidarın isteğine uygun olarak belirlediğini belirten Gürer, "TÜİK gibi bir kurumun verileri tartışılmayacak derecede inanılır olmalıdır" açıklamasını yaptı. Gürer'in açıklaması şöyle:

"TÜİK, KANIT SUNMALI"

“TÜİK işsizliği azaltmış. TÜİK, işe girenleri girdikleri kurumlar ile beraber açıklayıp toplumu doğru bilgilendirdiğine dair kanıt sunmalıdır. Kim, nerede işe girdi? Yoksa yaşlılık sigortasına alınmayan stajyerler de mi işe girenler arasında sayılıyor? TYP’li işçi sayılmayan proje elemanları işe girip belirli süre çalıştırılıp çıkarılıyor. Sürekli işçi değiller. Stajyerler işe başladığında işçi sayılmadığı için yaşlılık sigortasına dahil edilmiyor. Bu kişiler bu sayımda var mı? Örneğin MEB’de çalışan 32 bin kişi, haziranda iş yerinden ayrılıp iki ay sonra tekrar işe alınıyor. Sürekli işçi değiller. Bu hesaplamada işte mi görülüyorlar? Yeni fabrika, iş yeri açılmıyor, kamuya da işçi alınmıyor. Kapanan iş yerinin bu kadar arttığı bir ortamda işsizlik nasıl azalıyor?

"SADECE ÜNİVERSİTE MEZUNU 2 MİLYONA YAKIN İŞSİZ VAR"

TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, 2021 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bin kişi olduğunu, işsizlik oranının 2,5 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleştiğine dair açıklamanın kulağa hoş geldiğini belirten Gürer “Keşke gerçek böyle olsa, her gün tüm milletvekillerine onlarca iş talebi geliyor. Sağlık ve öğretmenlik eğitimi almış bir milyon genç atama bekliyor. Sadece üniversite mezunu 2 milyona yakın işsiz var, kamuda boş kadrolara alım yapılmıyor. Özel sektör ve işyerleri olabildiğince azalıyor. Bu durumda işsizlik düşüyor demek gerçekçi değil.

"TÜİK, İKTİDARIN İSTEĞİNE UYGUN DÜZENLEME YÖNTEMLERİ İLE SONUÇLARI BELİRLEMEKTEDİR"

TÜİK’in raporunda; haziran ayında, sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,2 puan azalarak yüzde 29,5 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak yüzde 17,3 oldu şeklindeki açıklaması da değerlendirmeye açıktır. Ülkemizde Suriyelilerden sonra Afganlı kayıt dışı çalışanlar ülkemiz vatandaşının çalışma alanını daralttığı gibi çoğunluk kayıt dışı ve kaçak çalışmaktadır. TÜİK gibi bir kurumun verileri tartışılmayacak derecede inanılır olmalıdır. Görünen o ki TÜİK, iktidarın isteğine uygun düzenleme yöntemleri ile sonuçları belirlemektedir."

Son Güncelleme: 10.08.2021 19:27
Anahtar Kelimeler:
ChpÖmer Fethi GürerTÜİK
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15