CHP’li İlgezdi: "Cezaevlerinde en az 51 mahkum covid nedeniyle öldü"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi şeffaf yönetilmeyen pandemi sürecinde cezaevlerindeki durumun daha da beter olduğunu ortaya koyarak, “Bakanlığın son açıklamasına göre en pandeminin başından beri az 51 mahkum covid nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaygın test yapılmadığı için covid olduğu tespit edilmeyen ölümler ise bu sayıya dahil değil” dedi.

25 Şubat 2022 Cuma 13:45
CHP’li İlgezdi: "Cezaevlerinde en az 51 mahkum covid nedeniyle öldü"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi şeffaf yönetilmeyen pandemi sürecinde cezaevlerindeki durumun daha da beter olduğunu ortaya koyarak, “Bakanlığın son açıklamasına göre en pandeminin başından beri az 51 mahkum covid nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaygın test yapılmadığı için covid olduğu tespit edilmeyen ölümler ise bu sayıya dahil değil” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandeminin başından beri cezaevlerinde yaşanan sorunlar, önlemler ve uygulamalar ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmediğini ifade ederek, “Tüm süreç gibi cezaevi verileri de şeffaf değil. Bakanlığın açıkladığı verilere göre bile önlenebilir birçok ölümün gerçekleştiği ortada. Diğer taraftan mahkumların halihazırda kısıtlı olan haklarının pandemi ile birlikte daha da sınırlandırıldığı, hastalık riski ile birlikte dışarı ile iletişimlerinin asgariye indirildiği iddiaları gündemden düşmüyor” dedi.

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Şeffaf yürütülmeyen süreç nedeniyle cezaevlerinden yeterince bilgi alamıyoruz. Bize gelen çok vahim iddialar var. Sağlıklı mahkumların, hastalarla birlikte kalmaları nedeniyle hastalığın hızla yayıldığı, ölümlerin arttığı, test yapılmadığı için hastalığın kontrol edilemediği gibi. Önlenebilir ölümlere seyirci kalan idareciler ve bakanlık yetkilileri bu ölümlerin failidir” dedi.

3. ve 4. Doz yapılmıyor mu?

Aşının önemine dikkat çeken Akkuş İlgezdi,  Bakanlığın 4 Ocak’ta açıkladığı aşı istatistiklere göre  1. Doz aşı yaptıranların oranının yüzde 95, 2.Doz aşı yaptıranların oranının 87 olduğunu vurgulayarak, “Bakanlığın açıklamasına göre Cezaevlerinde 3 ve 4. Doz halen uygulanmıyor. Bu cezaevindeki insanların yeni varyantlara karşı savunmasız bırakıyor” diye konuştu. 

Konuyu Meclis Gündemine de taşıyan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği soru önergesinde,

“Pandemi süreci boyunca cezaevlerinde düzenli PCR testi yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçesi nedir?

Pandeminin başlangıcından bu yana cezaevlerinde kaç mahkuma Covid-19 tanısı konmuş ve kaçı Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetmiştir?

Cezaevlerinde mahkumlara hangi periyotlarda hangi aşılar kaç doz yapılmıştır?

Basında, karantina koğuşlarında kalan mahkumlara gazete, radyo, TV, kitap gibi ihtiyaçlarının verilmediğine dair yer alan iddialar doğru mudur? Gazete, TV, kitap ve radyo yasakları Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan tedavi ve izolasyon yönetmeliğinde yer almakta mıdır? Bu yasakların Covid-19’la mücadele kapsamında bir önemi var mıdır?

Farklı cezaevlerinden sevk edilen veya farklı gerekçelerle kuruma kabul edilen tutuklu ve hükümlülerin ilk aşamada karantina koğuşlarında bekletilmeden kalacakları koğuşlara alındığı iddiası doğru mudur?

Kronik hastalıkları olduğu için risk grubunda yer alan tutuklu ve hükümlüler ile karantina koğuşunda kalması gereken mahkumların aynı alanlarda tutulduğu iddiaları doğru mudur?

Cezaevlerinde idari alanların dezenfekte edildiği, mahkumların kullandığı ortak alanlarda bu işlemlerin yapılmadığına dair kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?

Cezaevlerinde anneleriyle kalan çocuklar, annelerinin PCR testlerinin pozitif çıktığı durumlarda anneleriyle mi kalmıştır? Bu nedenle Covid-19’a yakalanan mahpus çocuğu var mıdır? Varsa, hastanelerde tedavi altına alınan ve hayatını kaybeden var mıdır? Bu çocukların yaş gruplarına göre dağılımı nedir?

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları –II açıklamasında: “Ceza infaz kurumlarında bulunan tüm tutuklu ve hükümlülere yeteri kadar ücretsiz temizlik ve hijyen malzemesi dağıtılmakta, ayrıca (oda veya koğuşlarından dışarı çıkmaları gerektiğinde kullanmaları için) ücretsiz maske ve eldiven temin edilmektedir” ifadeleri yer almaktadır. Fakat mahkumlardan gelen şikayetler, bu ürünlere erişim konusunda sorun olduğunu göstermektedir. Mahkumlara ne sıklıkla maske temin edilmektedir? Buna bazı mahkumların erişemediği ve cezaevi içinde para karşılığı temin edebildiği iddiaları doğru mudur?

Temizlik malzemelerine ücretsiz erişim için yapılan başvurulara rağmen mahkumlara dağıtılmadığı iddiaları doğru mudur? Bazı hapishanelerde ise ücretsiz malzemelerin bazı koğuşlara verilirken bazılarına verilmediği iddiaları doğru mudur?

Hangi ürünlerin hangi koğuşlara hangi durumlar gözetilerek ücretsiz verildiği, talep eden tüm mahkumlara bu ürünlerin neden verilmeme gerekçesi nedir?

Bu iddialar doğruysa kısaca TMM olarak kısalttığınız “Temizlik – Maske – Mesafe” kuralının cezaevlerinde uygulanmama gerekçesi nedir? İnsanları ölüme mahkûm eden, ve “ceza içinde ceza” anlamına gelen bu uygulamayı ısrarla sürdüren personeli ödüllendirmeyi planlıyor musunuz?”  sorularına yanıt aradı.

Son Güncelleme: 25.02.2022 13:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15