CHP'li Kılıç: “Karanlığı lanetlemektense, hep beraber bir mum yakacağız”

CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kurumlarının 2021 yılı bütçeleri aleyhinde TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

09 Aralık 2020 Çarşamba 14:40
CHP'li Kılıç: “Karanlığı lanetlemektense, hep beraber bir mum yakacağız”

  800 yıllık geçmişe dayanan “bütçe hakkının” demokrasi mücadelesinin en önemli kazanımlarından birisi olduğunu vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Demokrasilerde vergilerin toplanıp harcanması konusundaki kararlar, halkın temsilcilerinin olduğu parlamentolara bırakılmıştır. Bütçe hakkı, iktidarlar tarafından yok sayılır veya kısıtlanırsa demokrasiden, kuvvetler ayrılığından, hak ve özgürlüklerden söz edilemez.” dedi.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, 5 hafta Komisyonda görüşülen bütçeyi 2 hafta boyunca da Meclis’te görüşüp oylayacaklarını ifade ederek, “Olmayacak ama diyelim ki oldu, bütçe Meclis’ten geçmedi. Peki ne olacak ne değişecek? Tabii ki hiçbir şey değişmeyecek. Saray rejimi sayesinde Cumhurbaşkanı halkın olması gereken bütçeyi, şahsının bütçesi kabul edip yeniden değerleme oranında artırarak uygulayabilecek.” ifadesini kullandı.

“(Bütçe ne oldu?) Yandı, bitti, kül oldu”

      CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, konuşmasında şu hususları belirtti:

 “Şimdi şehirlerimize döndüğümüzde vatandaş bize sorarsa; ‘Bütçe nerede?’ Komisyonda. ‘Komisyon nerede?’ Mecliste. ‘Meclis nerede?’ Çoğunluğu sarayın emrinde. ‘Bütçe ne oldu?’ Yandı, bitti, kül oldu. 

Bugün görüştüğümüz kurumlar, devletin çatı kurumları. Bu kurumlara ayrılan bütçelere baktığımızda maalesef yalnızca bir yandaş firmanın bir ihalesi bile bu kurumların yıllık bütçelerinin 10-15 katı. Fakat kurumların işleyişine bakarsak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, soru önergeleri konusunda takındığı tavırla zaten saray rejimiyle etkisiz hale gelen yasamayı, Meclis’e ve vatandaşa karşı sorumluluğu olmayan bakanların kibrine mahkum etmiştir. Aynı işi yapıp farklı ücret alan Meclis çalışanları, Meclis emekçileri konusunda takındığı tavırla da ‘ücrette adaletsizlik Meclis’te başlıyor.’ dedirtmiştir. Hele ki milletvekilimiz Enis Berberoğlu konusunda, sadece açıklama yapıp göreve davet etmeyerek milletvekillerinin bile haklarını koruyamaz olmuştur.

Diğer kurumlara bakarsak; milli saraylardan tarihi eserler kaybolmuş, RTÜK yandaşlıkta pik yapmış, opera, bale, tiyatro yok sayılmış, turizm sektörü kendi kaderine terk edilmiş, dünya harikalarından olan Kapadokya katledilmeye çalışılmıştır ve en acısı da adında Atatürk olan kurumlarda, bu ülkenin kurucusu, önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün izleri silinmeye çalışılmıştır.”

 CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 18 yıllık AKP iktidarında ve Covid sürecinde müzisyenlerin yaptığı sanata iş gözüyle bakılmadığını, enstrümanlarını satacak kadar zor durumda bırakıldıklarını, sanatçıların sosyal haklardan mahrum bırakılarak intihara sürüklendiğini, tiyatrocular ve kamera arkası emekçilerinin açlığa terk edildiğini, çağın tanığı müzik camiasına ve sanat emekçilerine "Ben insan değil miyim?" bile dedirtildiğini bildirdi. 

“İktidar vatandaşın sorunlarına el uzatmadı ama IBAN’le el açtı”

     Son 10 yılda asgari ücret, yani iktidarın gözünde kürek mahkumluğunun bedeli sadece 4 kat artarken, sarayın giderlerine ayrılan bütçenin tam tamına 36 kat arttığını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, “Covid'den önce zaten ekonomi batmıştı; iktidar, insanları sefalete mahkum etmişti. Covid döneminde ise iktidar, vatandaşın feryatlarına kulaklarını kapatmış, vatandaşa el uzatmayıp IBAN'la el açmıştır, hatta gerçek rakamları da saklayarak vatandaşların yaşam hakkını bile yok saymıştır.” dedi. 
   

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
     “Bizler; yoksuldan, ezilenden, emekçiden, haklıdan yana olanlar Konfüçyüs'ün deyimiyle, ‘karanlığı lanetlemektense hep beraber bir mum yakacağız.’ Cumhuriyet Halk Partisi nasıl ki ilk yüz yılda bu ülkeye cumhuriyeti getirdiyse, ikinci yüz yılda da ülkenin üstüne yeniden güneş gibi doğacak ve demokrasi şemsiyesi altında, hiçbir kesim ayırt edilmeksizin emek, göz nuru, alın teri hak ettiği değeri bulacaktır diyor, oyumun aleyhte olduğunu belirtiyorum.” 

Son Güncelleme: 09.12.2020 16:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15