CHP'li Sarıbal: Şeker pancarı alım fiyatı ton başına 400 TL olmalı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, pancar hasadının 1 ay önce başladığını, ama alım fiyatının henüz belirlenmediğini belirterek, üreticinin artan maliyetler nedeniyle ton başına 400 TL alım fiyatı beklediğini bildirdi.

14 Ekim 2020 Çarşamba 19:16
CHP'li Sarıbal: Şeker pancarı alım fiyatı ton başına 400 TL olmalı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, pancar hasadının 1 ay önce başladığını, ama alım fiyatının henüz belirlenmediğini belirterek, üreticinin artan maliyetler nedeniyle ton başına 400 TL alım fiyatı beklediğini bildirdi.

CHP Genel Başkan Tarım Politikalarından sorumlu Başdanışmanlık görevini de yürüten Sarıbal, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında şeker pancarı üretimi ile ilgili de bilgi verdi. Türkiye’de 57 ilde şeker üretimi yapıldığını belirten Sarıbal, “Şeker pancarı sadece şeker üretiminde kullanılan bir ürün değil. Küspesi yem sanayinde kullanılıyor. Kolonya yapımında kullanılan metil alkol şeker pancarından elde ediliyor. Benzinde kullanılan bioetenol yine şeker pancarından elde ediliyor. Taşımacılık sektörüne katkı sağlıyor. Ülkemizde binlerce ailenin geçim kaynağı. Ayrıca, bitki olarak havayı 3 kat temizleme özelliği var. Oksijen deposu” diye konuştu.

Alım fiyatının henüz açıklanmadığın belirten Sarıbal, “Geçen yıl tonu 300 TL olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatı, hasat başladığı halde halen açıklanmış değil. Son bir yılda girdi maliyetleri en az yüzde 30 arttı. Üreticiler artan girdi maliyetlerinin de dikkate alınarak bu yıl için ton başına 400 TL fiyat açıklanmasını beklemektedir” dedi.

8 AYDA NEREDEYSE GEÇEN YIL KADAR ŞEKER İTHALATI YAPILDI

AKP döneminde şeker pancarı üretimine gereken desteğin verilmediğini, bu nedenle de şeker ithalatının her yıl biraz daha arttığını ifade eden Sarıbal, şunları söyledi:

“Geçen yıl 18 milyon ton pancar üretildi. Bu yıl 20 milyon ton rekolte bekleniyor. Bu miktar ülkemiz şeker ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. O nedenledir ki her yıl şeker ithalatımız artıyor. 2003’ten 2020 Ağustos ayı dâhil 1 milyon 262 bin ton şeker ithalatına 617 milyon dolar ödeme yapıldı. Yapılan şeker ithalatı büyük oranda 2015 yılından itibaren yapıldı. 2015 yılı dahil 2020 Ağustos ayına kadar 1 milyon 208 bin ton şeker ithal edilerek 563 milyon dolar ödendi. AKP döneminde ithal edilen şekerin yüzde 96’sı 2015 yılından sonra alındı. Türkiye, 2015 yılından itibaren şekerde net ithalatçı konumdadır. 2020 yılının ilk 8 ayında yapılan 158 bin ton şeker ithalatına 65 milyon dolar ödendi. Geçen yıl toplamda 169 bin ton ithalat yapılmıştı. Bu yılın ilk 8 ayında yapılan ithalat geçen yılın toplam ithalatına yaklaştı.”

Son Güncelleme: 14.10.2020 19:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15