CHP’li Tanal AKP’yi Hammurabi Kanunları’yla Vurdu!

Pandemide esnaf, çiftçi, işçi ve emeklileri kendi kaderine terk eden iktidarın sosyal devlet ilkesinin gereğini yapmada Babil Kralı Hammurabi kadar bile olamadığını belirten CHP’li Mahmut Tanal, Hammurabi Kanunları’nın mücbir sebepten dolayı çiftçiyi koruyan 48. maddesini hatırlattı.

24 Eylül 2020 Perşembe 15:31
CHP’li Tanal AKP’yi Hammurabi Kanunları’yla Vurdu!

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, AKP iktidarının pandemi sürecinde sınıfta kaldığını söyledi.

Sosyal devlet ilkesine göre hareket edilmediğini belirten Tanal, kirasını, faturalarını, borcunu ödeyemeyen, masraflarını çıkaramayan, evine ekmek götüremeyen esnaf ve vatandaşların kendi kaderine terk edildiğini ifade etti.

İKTİDAR YÜKSELEN ÇIĞLIĞI DUYMAZDAN GELİYOR

Üstüne üstlük bir de İBAN numarası verilerek halktan destek istendiğini hatırlatan Tanal, “Tuzu kuru bir avuç yandaş dışında herkes mutsuz, huzursuz. Esnaf, çiftçi, emekli, işçi, sanatçı, tiyatrocu, müzisyen, pazarcı, kahveci, berber, terzi, bakkal, kafe, lokanta işletmecisi, kırtasiyeci, tekstilci, öğrenci yurdu işletmecisi, toplumun her kesimi şu an perişan halde. Yükselen çığlığı, ‘Açız’, ‘Geçinemiyoruz’, ‘Siftah yapmadan dükkanı kapatıyoruz’, ‘Kiramızı ödeyemiyoruz’ feryatlarını duymazdan gelen iktidar temsilcileri, hamaset nutukları atmakla, pembe tablo çizmekle meşgul. Sosyal devlet ilkesi gereği esnafa kira yardımı yapılmalıydı. Her aileye nakit destek ödemesi yapılmalıydı. Kredi borç faizleri silinmeliydi. Kredi borçları en az 1 yıl faizsiz olarak ertelenmeliydi” dedi.
HAMMURABİ KANUNLARI’NDA ‘MÜCBİR SEBEP’ DETAYI
CHP’li vekil Mahmut Tanal, AKP iktidarında Türkiye’nin sosyal devlet konusunda milattan önce hüküm süren Babil Krallığı’ndan geride olduğunu savunarak, “Mangalda kül bırakmayan bizim yöneticiler, sosyal devlet ilkesinin gereğini yapmada Babil Kralı Hammurabi kadar bile olamadı. Hammurabi Kanunları’nda 48. maddede ‘Bir kimse borçlanmışsa, bir fırtına tahılları yere yatırmış ya da hasat başarılı olamamışsa veya susuzluktan tahıllar büyüyememişse o yıl alacaklısına tahıl vermesi gerekmez. O yıl için hiçbir kira ödemez’ deniliyor. Yani Hammurabi Kanunları’nda mücbir sebepten dolayı borcunu, kirasını ödeyemeyen çiftçi korunuyor. ‘O yıl alacaklısına tahıl vermesi gerekmez. O yıl için hiçbir kira ödenmez’ deniliyor. Milattan Önce 1750’li yıllardan bahsediyoruz. 2020 Türkiye’sinde ise esnafa ve çiftçiye destek yerine köstek olunuyor. Mahsulün ortasında çiftçinin elektriği, suyu kesiliyor. Esnaf kiradan dolayı mülk sahibiyle icralık olmuş durumda. Bir çok esnaf, dükkanı kapalı olduğu, iş yapamadığı halde çok yüksek miktarlarda elektrik, su, doğalgaz faturası ödemek zorunda bırakıldı. İflas eden edene. Halkın yaşadığı sorunların farkında olmayan bir iktidar var karşımızda” ifadelerini kullandı.

AKP TÜRKİYE’Yİ DÜZLÜĞE ÇIKARAMAZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Türkiye yönetilmiyor, savruluyor” sözüne atıfta bulunan Tanal, “Koronavirüs salgını da gösterdi ki iktidar krizlere hazırlıklı değil. Devlet kurumlarını çökerten, liyakati rafa kaldıran, ortak aklı devreden çıkaran AK Parti, Türkiye’yi düzlüğe çıkaramaz. Ak Parti artık miadını doldurdu. Ak Parti’yi ilk seçimde yolcu etmezsek bugünleri bile mumla arar hale geliriz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 24.09.2020 16:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15