CHP'li Tuncer sordu: "Tazminatları Soma A.Ş yerine neden TKİ ödüyor"

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin denetlendiği komisyon toplantısında Soma A.Ş’ye ilişkin mahkeme tarafından verilen tazminat bedellerinin neden TKİ tarafından ödendiğinin açıklanmasını istedi.

18 Şubat 2021 Perşembe 18:45
CHP'li Tuncer sordu: "Tazminatları Soma A.Ş yerine neden TKİ ödüyor"

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin denetlendiği komisyon toplantısında Soma A.Ş’ye ilişkin mahkeme tarafından verilen tazminat bedellerinin neden TKİ tarafından ödendiğinin açıklanmasını istedi.

CHP Amasya Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi Mustafa Tuncer, Komisyon toplantısında Soma Kömür İşletmeleri’nin 13 Mayıs 2014 tarihinde Eynez Maden Ocağında meydana gelen ve 301 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciası sonrasında ölen kişilerin yakınları tarafından açılan davaları değerlendirdi.

TKİ HAKKINDA 139 MİLYON TL’LİK HACİZ

Tuncer, Temmuz 2015 tarihi itibarıyla 348 adet ihtiyati haciz kararının, sıra cetveline alındığını, Temmuz 2015 itibarıyla bir ortalama yapılacak olursa 348 tedbir ve haciz kararı için 400 bin lira ortalamadan 139 milyon 200 bin liralık, TKİ hakkında ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararları uygulandığını belirtti. 

Dönemin TKİ Genel Müdürü hakkında 2016 yılında KİT Komisyonu'nda suç duyurusunda bulunduğunu anımsatan Tuncer, "Bunda özetle şöyle demiştim: Eynez Maden Ocağının işletilmesi hususunda yüklenici firma olan Soma Kömür İşletmeleri AŞ ile TKİ arasında hizmet alımı sözleşmesi imzalanmış ve bu ocağın işletilmesi yüklenici firmaya devrolmuştur. 13 Mayıs 2014 tarihinde Eynez Maden Ocağında meydana gelen ve 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden kazası sonrasında ölen kişilerin yakınları tarafından maddi ve manevi tazminat davaları açılmaya başlanmış ve bu davalarda davacılar, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir talebinde bulunmuşlar" diye konuştu. 

Tuncer şöyle konuştu:

"Yüklenici firmanın TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü nezdinde doğmuş ve doğacak hak ve alacakları üzerinde 300 bin TL ile 500 bin lira arasında değişen miktarlarda mahkemeler tarafından ihtiyati haciz kararları uygulanmaya başlanmış. Bu kapsamda, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü'ne intikal ettirilen icra takibi alacakları için sıra cetveli oluşturulmuş ve Temmuz 2015 tarihi itibarıyla 348 adet ihtiyati haciz kararı, sıra cetveline alınmıştır. Yani, Temmuz 2015 itibarıyla bir ortalama yaparsak 348 tedbir ve haciz kararı için 400 bin lira ortalamadan 139 milyon 200 bin liralık, TKİ hakkında ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararları uygulanmış."

“TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ TARAFINDAN KAÇ TÜRK LİRASI ÖDENMİŞTİR?”

Mahkeme tarafından verilen haciz bedellerini aktaran Tuncer, şu soruların yanıtlanması gerektiğini söyledi:

“Şimdi, sorum şu: Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi ile Türkiye Kömür İşletmeleri arasındaki hizmet sözleşmesi nedeniyle ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciası sonrasında madencilerin yakınları tarafından açılan maddi ve manevi tazminat davalarında ortaya çıkan tazminat bedellerinden Soma AŞ'nin sorumlu olmasına rağmen ve bu ocakları Soma AŞ'nin işletiyor olmasına rağmen tazminat davaları nedeniyle Soma Holdingin yerine Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kaç Türk lirası ödenmiştir? Hâlen devam eden dava var mıdır? Var ise kaçtır?”

Son Güncelleme: 18.02.2021 18:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15