CHP’li Tutdere: "Adıyaman’ın 16 Bin 68 Dekarlık Tarım Arazisi Yok Oldu"

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’ın tarımda geldiği son noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Adıyaman’ın tarımdan koparıldığını, Adıyamanlı çiftçilerin ise tarımdan el çektirildiğinin altını çizdi.

14 Mayıs 2021 Cuma 15:11
CHP’li Tutdere: "Adıyaman’ın 16 Bin 68 Dekarlık Tarım Arazisi Yok Oldu"

Adıyaman’ın çok değerli tarım arazilerine sahip olduğunu vurgulayan Milletvekili Tutdere, iktidarın tamamlamadığı sulama projeleriyle Adıyaman’ın topraklarını suya hasret bıraktığını ifade etti.

Türkiye’nin Tarım Arazisi 16 Yılda Yüzde 18 Azaldı

Ak Parti iktidarının yanlış tarım politikaları sonucunda hem Türkiye genelinde hem de Adıyaman özelinde tarımın bitme noktasına geldiğini ifade eden Milletvekili Tutdere, tarım arazi varlığında yaşanan daralmaya dikkat çekti.

Milletvekili Tutdere, “İktidarın yanlış tarım politikaları Türkiye'de tarımı bitirme noktasına getirmiştir. 2004-2020 yılları arasında Türkiye genelinde işlenen toplam tarım arazisi miktarı 23 milyon 812 bin 992 hektardan, 19 milyon 572 bin 877 hektara gerilemiştir. Yani işlenen tarım arazilerimiz yüzde 18 oranında azalmış, 4 milyon 240 bin 115 hektar tarım arazimiz yok olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Adıyaman’da, 17 Yılda 10 Bin Çiftçi Tarımı Bıraktı

Milletvekili Tutdere Adıyaman’daki tarım arazi varlığında yaşanan daralmaya da dikkat çekerek, çiftçilerin her geçen gün tarımdan çekildiği ifade etti. Milletvekili Tutdere, “2002 yılında Adıyaman'da 2 milyon 947 bin 730 dekar alanda tarım yapılıyordu. Şu anda ise bu sayı 2 milyon 304 bin dekar alana gerilemiş durumda. 16 bin 68 dekarlık tarım arazimiz yok oldu. İktidar tamamlayamadığı sulama projeleriyle Adıyaman’ın topraklarını suya hasret bırakmıştır. İlimizin tarım topraklarının yüzde 87’si sulanamamaktadır. İlimizin çiftçi sayısında da çok ciddi bir azalma söz konusu. Adıyaman genelinde 2003 yılında 37 bin çiftçimiz varken bugün 27 bin çiftçimiz var. Bu düşüşün en büyük nedeni iktidarın yanlış tarım politikalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Ülkemizin Kalkınması İçin Alın Teri Döken Çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü Kutluyorum

Milletvekili Tutdere ayrıca, ülkemizin kalkınması için alın teri dökerek emek veren çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum ifadelerini kullanarak Çiftçiler Günü mesajı da paylaştı. Tutdere, “Ak Parti iktidarı çiftçilerimizi üretimden koparıyor, tarım alanlarımızı yok ederek geleceğimizi tehlikeye atıyor. Çiftçilerimiz artan girdi maliyetleriyle ayakta kalmanın mücadele vererek üretimde kalmak için adeta çırpınıyor. Bunun tersine dönmesi için mücadelemizi sürdürecek, çiftçilerimizi hak ettikleri yere taşıyacağız. Ülkemizin kalkınması için alın teri dökerek emek veren, alın terinin karşılığını alamamasına rağmen yine de sabrederek üretmek için gayret gösteren çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Adıyaman’dan 13 Yılda 76 Bin Kişi Göç Etti

Adıyaman’ın kamu yatırımlarından mahrum bırakıldığını, yatırım anlamında da çevre illerden geri kaldığına buna bağlı olarak da Adıyamanlıların göç etmeye mahkûm edildiğini ifade eden Milletvekili Tutdere, “Adıyaman’da son 13 yılda 76 bin 954 kişi göç etmiş. Bu göçü önlememiz lazım. Adıyaman'ın yetişmiş kıymetli insanları okuduğu ilde kalıyor. İş arayan gençlerimiz iş bulamadığı için başka kentlere göç ediyor. Eğer sanayimiz gelişmiş olsaydı belki de bu insanlarımız doğdukları toprakları terk etmeyecekti. Ben isterdim ki dışarıdan benim ilime çalışmaya gelenler olsun. Bu tabloyu değiştireceğiz.” dedi.

Son Güncelleme: 14.05.2021 16:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15