Erdoğan;: Hedefimiz dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutu 5 yılda tamamlamak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminin birinci yıl dönümü sebebiyle Yazıkonak’ta düzenlenen Anma ve Deprem Konutları Anahtar Teslim Töreni’nde konuştu. Kalan konutları 6 ay içerisinde bitireceklerini belirten Erdoğan, “Hedefimiz acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutu önümüzdeki 5 yılda tamamlamaktır” dedi.

25 Ocak 2021 Pazartesi 19:38
Erdoğan;: Hedefimiz dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutu 5 yılda tamamlamak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ depreminin birinci yıl dönümü sebebiyle Yazıkonak’ta düzenlenen Anma ve Deprem Konutları Anahtar Teslim Töreni’nde konuştu. Kalan konutları 6 ay içerisinde bitireceklerini belirten Erdoğan, “Hedefimiz acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutu önümüzdeki 5 yılda tamamlamaktır” dedi.

Erdoğan, Yazıkonak'ta Elazığ depreminin birinci yılı nedeniyle düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim töreni öncesi alandaki vatandaşlara otobüs üzerinden hitap etti. Bu arada Erdoğan "Size keyif çayı getirdim" dedi. Erdoğn ve bakanlar izleyenlere poşet çayları attı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, "Sizler ağlıyordunuz, 'Acaba benin yavrum çıkacak mı?' diye bekliyordunuz. Nitekim bunlar içinde 'Acaba Cumhurbaşkanımız bugün annesini, babasını kaybetmiş bizlere de uğrar mı?' diye bekleyenler de var. Bunların çok daha iyisini yapacağız diye size söz verdik. Yıkılan bu binalar yapılır ama giden can geri gelmez. Fakat sizler öyle bir imani tavır ortaya koydunuz ki bize güç verdiniz" dedi. Erdoğan konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"GERİ KALANI 6 AY İÇERİSİNDE BİTECEK"

"Gelirken balkonlarda selamlayanlara 'Kaç oda?' diye sordum, '3+1' diyorlar ve dua ediyorlar. Hamdolsun bütün mesele okullarıyla, camileriyle, oturdukları daireleriyle onlara bir mutlu imkan hazırlamak, zaten bizim görevimiz değil mi, bizim görevimiz. Devlet yük değildir, devlet yük alır. Devlet, vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. Onun için geçmişte devlete 'devlet baba' demişler. Şimdi bizler de Cumhur İttifakı olarak bu anlayışla bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik, bu yola devam ediyoruz. Kardeşlerim biz sizin hizmetçiniziz. Elazığ'a şehir hastanesi de yaptık mı? Yaptık. Bu hastaneler olmasaydı biz o geceyi nasıl atlatırdık. Hamdolsun bununla birlikte bütün operasyonlar, her şey seri oldu. Okullarımızla, her şeyimizle hizmetinizdeyiz. Bundan sonra daha yapacak çok işimiz var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a bundan sonraki etabın ne zaman bitirileceğini sordu ve şunları söyledi:
"Bakanım 6 ay içinde geri kalanları bitireceğiz diyor. Böylece Gakkoşlar, 'Bizimki bitmedi' demeyecek. Hepsi bitmiş olacak. Bir olacağız, iri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bizim Rabia'mız var. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bu yola böyle yürüyeceğiz. Ayrılık gayrılık yok. Makam, mevki için değil birbirimizi Allah için seveceğiz."

"136 DERSLİKLİ 8 OKUL İNŞAATI SÜRÜYOR"

Otobüs üzerindeki konuşmasının ardından salonda konuşma yapan Cumhurbaşkanı, “Deprem anından itibaren devlet olarak tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Bir yandan enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışırken acil ihtiyaçları karşılayacak mekanizmaları süratle kurduk. Depremde evlerini kaybedenlere konutlarını teslim etmek için kolları sıvadık. 4 bin 774 binanın yıkımı gerçekleşti. Elazığ'da 20 bin Malatya'da 6 bin olmak üzere 26 bin konutun inşasına karar verdik. Depremden sonraki 6 ayda 2 bin 517 konutu hak sahiplerine teslim ettik. 136 derslikli 8 okul inşaatı sürüyor.

Elazığ’da, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar için de projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, “1195 konutu Malatya'da vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Özellikle köylerimiz için tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan çok özel projeleri hayata geçirdik. 5 milyar lirayı aşan bir yatırımla Elazığ'da yaklaşık 100 bin insanımız için modern, güvenli yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz” dedi.

“TÜRKİYE İHMALLERİN NETİCESİ OLARAK AFETLERE KARŞI GÜVENLİ BİR YAPI KURAMAMIŞTIR”

“Dünyanın en önemli deprem kuşaklarının üzerinde olan bir ülkede yaşıyoruz” diyen Erdoğan, “Depremler, seller, heyelanlar, afetlerin önüne geçmek elbette insan iradesini aşan hususlardır.Tarih boyunca olduğu gibi bugün de depremlerle, sellerle karşılaşıyoruz. Belki önüne geçemeyiz ama en az zarara yol açacak tedbirleri alabiliriz. Türkiye özellikle cumhuriyet dönemindeki plansızlıkların, ihmallerin neticesi olarak afetlere karşı güvenli bir yapı kuramamıştır.Köylerimizde insanların kendi kendilerine yaptıkları evler de afetlere karşı dayanıklı değildir. Marmara depreminden bu gerçek tüm çıplaklığıyla kendini göstermiştir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, 2020 yılında gerçekleşen Elazığ Malatya ve Ekim ayında gerçekleşen İzmir depremini de hatırlatarak, “Geçtiğimiz yılın başında Elazığ, Malatya, Ekim'de de İzmir depremini yaşadık. Bilim insanları fay hattındaki depremleri inceleyerek yeni depremlere hazırlıklı olmamız hususunda sık sık sürekli bizleri ikaz ediyor. Milyonlarca yapının dönüşümünün öyle kolay olmadığını sanıyorum. Vicdan ve izan sahibi herkes kabul edecektir. İşin büyüklüğü bizi harekete geçirmekten alıkoymadı. Belirlediğimiz öncelikler çerçevesinde var gücümüzle çalışıyoruz. Depreme dayanıklı yapı inşasında çok önemli gelişme kat ettik” dedi.

"DİKEY MİMARİ DEPREM BÖLGESİNDE BİZİM İÇİN İNTİHARDIR"

Konuşmasında Türkiye'de acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Hedefimiz bu konutları  önümüzdeki 5 yılda tamamlamaktır. Ekimdeki İzmir depreminin ardından bu şehirde de 5 bin konutun inşasına başladık. Afetlere hazırlık yanında ülkemizin şehirleşme kalitesini de önemsiyoruz. Elazığ ve Malatya'daki deprem konutlarımız bu yaklaşımla inşa edilmiştir. Dikey mimari deprem bölgesinde bizim için intihardır” diye konuştu.

Erdoğan “Koronavirüs salgınında karşılaştığımız fotoğraf dahi tek başına Türkiye'nin gücünü göstermeye yeterlidir. Bu ay içinde hem Elazığ için hem de bölgemiz için ehemmiyet arzeden 2 ulaşım projesinin açılışını gerçekleştirdik. Biri Kömürhan Köprüsü, diğeri de Diyarbakır-Ergani Devegeçidi Köprüsüdür” dedi.

Son Güncelleme: 25.01.2021 19:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15