Erdoğan: "Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız, bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız ve diğer ilkeler ülkeler de kalan beş yüz bin aşıyı inşallah buraya dahil etmiş olacaklar" dedi.

12 Kasım 2021 Cuma 18:54
Erdoğan: "Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız, bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız ve diğer ilkeler ülkeler de kalan beş yüz bin aşıyı inşallah buraya dahil etmiş olacaklar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde kabul edilen İstanbul Bildirgesi ile üye ülkeler arasında siyasi dayanışma, ekonomik iş birliği ve ticari ilişkileri geliştirme konusunda kararlılığın teyit edildiğini söyledi. Erdoğan, "Yeni adımız ve yapımızla bundan sonra daha hızlı büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır" dedi. 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“GÜNEŞİN YENİDEN DOĞUDAN DOĞMAYA BAŞLAYACAĞI VAKİTLER YAKIN: Bu zirvede aile meclisimizin dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldık. Zorlu salgın şartlarına rağmen dönem başkanlığı görevini başarıyla icra eden Azerbaycan'a teşekkür ediyorum. Dışişleri Bakanlarımızın 27 Eylül'de yaptıkları Afganistan konulu olağanüstü toplantı bölgemizdeki gelişmeler konusunda inisiyatif alma kararlılığımızı göstermesi bakımından bir ilki teşkil etmiştir. Türk devletleri teşkilatı olarak gözlemci üyemiz Macaristan'la birlikte koronavirüs salgını karşısında verdiğimiz ortak mücadelede diğer bir başarı hikayesidir. Salgın döneminde imkanlarımızı paylaşarak Türk dünyası olarak bir ve beraber olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bugün kabul ettiğimiz, İstanbul Bildirisi ile siyasi dayanışmamızı, ekonomik iş birliğimizi ve ticaretimizi, kültürel temaslarımızı beşeri ve toplumsal ilişkilerimizi daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik. Terörün her türlüsüyle, aşırıcılıkla, ırkçılıkla, İslam düşmanlığıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürme irademizi bir kez daha kayda geçirdik. İklim değişikliğiyle, salgın gibi krizlere karşı müşterek adım atma yönündeki irademizi vurguladık. Yeni adımız ve yapımızla bundan sonra daha hızlı büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır. Binlerce yıldır medeniyetin beşiği olan Türkistan coğrafyası yeniden tüm insanlık için bir çekim ve aydınlanma merkezi haline gelecektir. Üye ve gözlemci ülkeler olarak bu konuda fikir birliği içinde teşkilatımızın kurumsal yapısını ve vizyonunu güçlendirecek adımlar atıyoruz. Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk dünyası 2040 vizyonu belgesini de kabul ettik.

AKSAKALLARI DAHA ETKİN HALE GETİRECEĞİZ: Küresel istikrara katkı yapan küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan güvenlik ve refah içinde bir Türk dünyası hedefliyoruz. Bunun için Türk dünyasını her alanda insanlığa hayırlı hizmetler sunacak bir konuma çıkartmakta kararlıyız. Ve aksakalımız olarak da Binali Yıldırım Bey'i bu konuda teklif ettik. Kabul gördü ve Türkiye'nin Aksakalı olarak buradaki hizmetlerini inşallah sürdürecek. Bu doğrultudaki belirlediğimiz stratejik vizyon çerçevesinde kararlılıkla devam edeceğiz. Teşkilatımızın etkin ve özgün bir model oluşturarak uluslararası kamuoyunda ilgi odağı haline geldiğini görüyoruz. Gelecekte ortaya çıkacak talepleri de göz önünde bulundurarak bugünkü toplantımızda teşkilatımızın gözlemcilik ve ortaklık statülerine ilişkin önemli kararlar aldık. Kalkınmanın temel altyapısı olan ulaştırma başta olmak üzere birçok alanda önemli projelere imza atan Sayın Binali Yıldırım'ı dolayısıyla bundan sonraki süreçte Aksakalımız olarak çok ciddi görevler bekliyor. Önümüzdeki dönemde Türk töresine uygun şekilde Aksakalları daha etkin hale getirecek, ülkelerimizi temsil eden ak sakallarımızın tecrübelerinden daha çok faydalanacağız.

HİÇ KİMSE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NDAN RAHATSIZ OLMAMALI: Bilindiği gibi zirvemizi yeşil teknolojiler ve dijital çağda akıllı şehirler temasıyla düzenledik.  Dönem başkanlığımız boyunca yeşil kalkınma hedeflerine öncelik vereceğiz. Türk dünyasında akıllı şehirlerin sayısının artmasına destek olacağız. İnsan ve çevre odaklı bir anlayışla Türk illerinde medeniyeti, geleneği ve modernliği buluşturmaya devam edeceğiz. Geldiğimiz nokta şu; gerçeği hepimiz gayet iyi görüyoruz. Kardeşler arasındaki kalbi dayanışmanın ve muhabbetin önünde hiçbir engel duramaz. Manevi hazineden beslenen ortak geçmiş, kültür ve ataya sahip kardeşleri ayırabilecek hiçbir hudut yoktur. Bugün burada verdiğimiz fotoğrafı Türk dünyası olarak aramızdaki ebedi ve ezeli kardeşliğin yeni bir nişanesi olarak değerlendiriyoruz. Soğuk savaş döneminde birbirleriyle kucaklaşma hayali kuran kardeşler, bugün birlik ve beraberlik içerisinde ortak geleceklerini inşa ediyor. Dünyanın pek çok yerinde çok daha az asgari müşterekle çok daha büyük yapıların faaliyet gösterdiğini unutmamalıyız. Türk devletleri teşkilatı sadece ekonomik veya siyasi çıkar ortaklığı olmanın çok daha ötesinde bir büyük gönül birlikteliğidir. Bu birliği ne kadar ileriye taşırsak kendimiz bölgemiz ve dünya için o kadar hayırlı işlere imza atabiliriz. Hiç kimse Türk Devletleri Teşkilatı’ndan rahatsız olmamalı. Tam tersine kadim tarihi ve insani ilişkiler üzerinde yükselen bu hasbi yapının bir parçası olmaya çalışmalıdır. Medeniyetimizin ve kültürümüzün tabii yol haritasına uygun şekilde teşkilat üyesi ülkeler olarak her alanda ilişkilerimizi geliştirmeyi sürdüreceğiz.

DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI ULUSLARARASI TOPLANTILARIN ODAK NOKTASI OLACAK: İşin bir güzel yanı, Demokrasi ve Özgürlükler Adası bugün bir ilki gerçekleştirdi. Bu ilk artık adamız inşallah uluslararası toplantıların da bir odak noktası haline gelecektir. Sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası bu tür toplantıları, hep aşkımız buydu, heyecanımız buydu. İnşallah Demokrasi ve Özgürlükler Adası dünyadaki sıkıntıların çözümünde adeta bir merkez nokta olsun diye düşünüyoruz ve bugün işte ilk adımı attık. Ve inanıyorum ki bunun gerisi çok daha farklı bir şekilde gelecek.

DİĞER ÜLKELER 500 BİNİNİ BAĞIŞLAYACAK: Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız ve diğer ilkeler ülkeler de kalan beş yüz bin aşıyı inşallah buraya dahil etmiş olacaklar.

Son Güncelleme: 12.11.2021 18:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15