Gamze Taşcıer: “Elektronik Kelepçe Hayatları Kurtarabilir”

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer, kadına yönelik şiddet ve artan kadın cinayetlerine karşı elektronik kelepçe uygulamasının çok daha etkin olarak kullanılmasını istedi.

04 Aralık 2019 Çarşamba 11:13
Gamze Taşcıer: “Elektronik Kelepçe Hayatları Kurtarabilir”

 Kadına şiddete karşı verilen uzaklaştırma kararlarının mühim bir önleyici tedbir olduğunu ancak bu önlemin elektronik kelepçe ile desteklenmediği sürece yetersiz kaldığını belirten Taşcıer, “Türkiye’de yalnızca 3 bin adet elektronik kelepçe var ve bunların da tümü kadına şiddetle ilgili önleyici olarak kullanılmıyor. Keza 2015 yılında başlayan uygulama hala 81 ilde hayata da geçirilmedi. Kadınların yaşamı bu şekilde korunamaz.” dedi.

UZAKLAŞTIRMA KARARLARI ETKİN UYGULANMIYOR

Türkiye’de uzaklaştırma kararlarının yeterince etkin uygulanmadığını belirten TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Taşcıer, “Her gün bir kadın cinayeti haberi alıyoruz. Şule Çet davasının son duruşmasına giderken, Ordu’da Ceren Özdemir’in katledildiğini öğrendik. Geçtiğimiz günlerde de, boşanmak istediği eşi tarafından satırlı saldırıya uğrayan Ayşe Tuba Arslan’ın hayatını kaybettiği haberini aldık. 23 kez şikâyet etmesine rağmen her defasında katili olan kişiyle uzlaştırılmaya çalışılmış. 24’üncü şikâyet dilekçesi de çantasındayken öldürüldü. Bu cinayetin katili bir kişi midir diye soruyoruz. İhmali de aşan, bir zihniyet problemi var ortada. Şikâyet varsa uzaklaştırma kararı verilmeli ancak bu bile yeterli değil. Çünkü kolluk ve yargı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi hükümlerini etkin olarak uygulamıyor. Kadınlar, kendilerine şiddet uygulayan erkek ile yasa ve sözleşme hükümlerine aykırı olarak barıştırılmaya çalışılıyor. Böyle bir ortamda, elektronik kelepçe ile uzaklaştırma uygulamasının desteklenmesi çok daha fazla önem kazanıyor.” ifadelerini kullandı.

ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASI 5 YILDIR ÜLKEYE YAYILMADI

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na göre Türkiye’de son dönemde işlenen kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların yüzde 50’ye yakınının uzaklaştırma kararı olduğunun altını çizen Taşcıer,  “Sadece bu sene Gülseren Yılmaz, Tuba Erkol, Kabire Atamaz, Fatma Hülya Yıldız gibi birçok kadın koruma kararı altındayken erkekler tarafından öldürüldü. Çok net görülüyor ki uzaklaştırma kararları etkin uygulanamadığı için kadın cinayetlerini tek başına önleyemiyor. Yargı ve kolluğun yasaları uygulamaya başlaması çok önemli ancak önleyici tedbir mutlaka elektronik kelepçe ile desteklenmeli. 21. yüzyılda var olan teknoloji etkin şekilde kullanılmalı. Elektronik kelepçe olsa, erkek daha kadına yaklaşırken kolluğun haberi olacak ve şiddet veya cinayet gerçekleşmeden müdahale edilebilecek. Ancak pilot uygulama diye başlayan süreç 5 yıla varacak hala 81 ile yayılmış değil ve çok az sayıda elektronik kelepçe var. Maliyetli olduğu söyleniyor ancak bu bahane değil. Parayı nereye harcayacağınız bir tercih meselesidir. Saraylara ‘itibardan tasarruf olmaz’ diye milyarlar dökeceğinize kadınların yaşamını korumak için adım atın.” dedi.

Son Güncelleme: 04.12.2019 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15