Gelecek Partisi, 2020 yılında yasaklar nedeniyle sanat dünyasının yaşadığı zorluklara dikkat çekti

Gelecek Partisi, 2020 yılında covid-19 salgını nedeniyle getirilen yasaklar sonrası kültür ve sanat alanında yaşanan sıkıntıları bir liste halinde hazırladı. Listede, hükümetin salgın döneminde sanata ve sanatçıya destek vermediğine dikkat çekilirken, işsizlik nedeniyle intihar eden sanatçılara, utandıran ve sevindiren gelişmelere yer verildi.

01 Ocak 2021 Cuma 19:02
Gelecek Partisi, 2020 yılında yasaklar nedeniyle sanat dünyasının yaşadığı zorluklara dikkat çekti

Gelecek Partisi, 2020 yılında covid-19 salgını nedeniyle getirilen yasaklar sonrası kültür ve sanat alanında yaşanan sıkıntıları bir liste halinde hazırladı. Listede, hükümetin salgın döneminde sanata ve sanatçıya destek vermediğine dikkat çekilirken, işsizlik nedeniyle intihar eden sanatçılara, utandıran ve sevindiren gelişmelere yer verildi.

Sema Silkin Ün'ün başkanlığında bulunduğu Kültür ve Sanat Politikaları Başkanlığı, geçen yıl pandemi ile birlikte sanat dünyasında yaşananan sıkıntıları partinin sosyal medya hesabından açıkladı. Yapılan paylaşımda "Kovid-19´un etkisi altında geçirdiğimiz 2020 yılında kültür sanat alanında yaşananlar arşivimizde yer etsin, hafızamızdan silinmesin istedik. Gelecek yıl bu zorlukların yaşanmadığı, kültür sanatı önemseyen bir yaklaşımın hakim olduğu bir yıl olsun" denildi.

Hazırlanan listede şu başlıklar dikkat çekti:

 SANAT DÜNYAMIZDA KOVİD KRİZİ: Sanatçılar 1 milyona yaklaşan müzik sektörü çalışanlarının yasaklar nedeniyle yaşadığı mali krize dikkati çekmek için yıl boyunca #MüziğeSesVer kampanyaları düzenleyerek, destek çağrısında bulundu. Müzisyenlerin 9 ay süren çağrılara tepkisiz kalan Kültür ve Turizm Bakanlığı sonunda ‘Müzik Susmasın’ adlı destek paketi açıkladı. Pakette 10 bin sanatçıya 3 ay süreyle 1000´er lira verileceği belirtildi. Desteğe başvuran müzisyenlerin müzisyen olduklarını ispatlayacak bir video kaydı göndermesi şartıyla elbette! Bir döneme damga vuran Ayna Grubu’nun solisti ve müzisyen Erhan Güleryüz, “Biz dilenci değiliz. Bakanım, sen video çek gönder ben sana 1.000 TL göndereyim” ifadelerini içeren bir videoyu sosyal medyada paylaştı.Yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle oyunlarını sahneleyemeyen, perdeleri kapanan tiyatrocular yaşadıkları mali krize dikkat çekmek için #TiyatromuzYaşasın kampanyasını düzenledi. Sinema Sektörü Yüzde 64 Zarar Etti. Kadıköy Rexx sineması 60. yılında kapandı. Ankara Sanat Tiyatrosu Ihlamur Sokak´taki 60 yıllık sahnesine veda etti. Toy Tiyatro İstanbul perdelerini kapattı. Öykü Sahne Kadıköy perdelerini kapattı.

İŞSİZLİK NEDENİYLE İNTİHAR EDEN SANATÇILAR: Tiyatro oyuncusu İsrafil Parlak, bağlama sanatçısı Duran Ay geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti.

UTANDIRAN GELİŞMELER: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’un Fethi kutlamaları öncesi katıldığı bir televizyon programında şu cümleyi kurdu: “Fatih İstanbul´u işgal ettiğinde…” Restorasyon Tarihi Bunları da Gördü: Galata Kulesi'ni 164 yıl sonra hukuksuz bir şekilde İBB'nin elinden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, hilti ile 'restorasyon rezaleti'ne imza attı. Milletvekili Çamlı babasını tarihe kaydetti (!) AK Parti Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı´nın I. Mahmud (Vezir) Çeşmesi´nin kitabesine babasının ismini yazdırdığı ortaya çıktı. Kürtçe Oyun Yasaklandı.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 60 sanatçıya 30 milyon lira bütçeli olduğu iddia edilen ´Yeditepe Konserleri´ adıyla YouTube’dan 60 gün boyunca canlı yayımlanan ve 300, 500 kişi tarafından izlenen konserler düzenledi. Galata Kulesi´nde Hukuksuz Devir. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nden hukuksuz bir şekilde alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın tasarrufuna verildi.

SEVİNDİREN GELİŞMELER: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtalya´da Sotheby’s tarafından düzenlenen müzayededen yaklaşık 8 milyon liraya satın aldığı, Gentile Bellini’nin atölyesinden çıkan Fatih Sultan Mehmet'in orijinal tablosunu İstanbul’a kazandırdı. Yasadışı yollardan İsrail´e kaçırılan 1700 yıllık Kibele Heykeli Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışmalarla 60 yıl sonra Türkiye’ye geri getirildi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının 28 yıl sonra inşaatı tamamlanan yeni binası konserlerin yasak olduğu bir dönemde seyirci katılımıyla düzenlenen konserle açıldı. UNESCO’nun Türkiye Günlüğü Ahi Evran´ın doğumunun 850.yıl dönümü, Yunus Emre´nin vefatının 700.yıl dönümü, Hacı Bektaş Veli´nin vefatının 750.yıl dönümü, UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri olarak ilan edildi. Minyatür sanatı ve mandala oyunu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine kaydedildi. TBMM’de AK Parti, CHP, HDP, MHP ile İYİ Parti’nin imzaladığı ortak teklifle 2021 yılı ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan edildi.

ULUSLARARASI ÖDÜLLER: Ercan Kesal’ın 'Nasipse Adayız' filmi İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’, ‘FIPRESCI’ ödüllerini alan film, Adana Altın Koza’da toplam 5 dalda ödül aldı. Azra Deniz Okyay´ın yazıp yönettiği 'Hayaletler' filmi Varşova Film Festivali´nde en iyi film ödülüne layık görüldü. Şerafettin Kaya´nın yönetmenliğini yaptığı ilk filmi 'Ben İyi Biri Olmadan Önce' Paris Play Film Festivali´nde birinci oldu. Kel Hasan´ın İsmail Dümbüllü´ye verdiği kavuk mu yoksa Dümbüllü´nün pişekar takkelerinden biri mi bugüne gelen tartışmaları devam ederken Rasim Öztekin sağlık gerekçeleri ile Ferhan Şensoy´dan aldığı kavuğu tiyatroyu yaşatmaya mücadelesi veren Şevket Çoruh´a devretti.

YİTİRDİĞİMİZ KÜLTÜR SANAT İNSANLARI: Ercüment Doğan (Tiyatrocu), Recep Aktuğ (Oyuncu), Ömer Dönmez (Oyuncu), Suat Yalaz (Çizgi romancı), Muhterem Nur (Oyuncu), Levent Ünsal (Oyuncu, Dublaj sanatçısı), Turhan Kaya (Oyuncu), Osman Akkuşak (Edebiyatçı yazar), Umut Demirdelen (Oyuncu), Oruç Aruoba (Şair), Öner Kızıltan (Yönetmen), Ruşen Güneş (Müzisyen), Ayşegül Atik (Oyuncu), İrfan Çiftçi (Şair- Yazar), Jale Aylanç (Oyuncu), Adalet Ağaoğlu (Edebiyatçı), Seyfi Dursunoğlu (Kanto sanatçısı), Asım Gültekin (Edebiyatçı), Cavit Murtazaoğlu (Müzisyen), Cahit Tanyol (Şair), Meral Niron (Tiyatrocu), Mehtap Anıl (Oyuncu), Haldun Boysan (Oyuncu), Halil Kumova (Oyuncu), Katip Şadi (Kemençe ustası), Timur Selçuk (Besteci, piyanist ), Lütfü Günay (Ressam), Ahmet Kekeç (Edebiyatçı), Devrim Parscan (Oyuncu), Muhittin Korkmaz (Oyuncu), İsmail Kazdal (Yazar), Taşkın Savaş (Bestekar), Mustafa Kandıralı (Klarnet sanatçısı)

Son Güncelleme: 01.01.2021 19:14
Anahtar Kelimeler:
2020Gelecek PartisiCovid19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15