Gelecek Partisi: Bireysel Başvuru Müessesesi Büyük Yara Almıştır

Gelecek Partisi, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararının, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanınmamasını eleştirdi. Gelecek Partisi, "İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu bu yanlış kararla, hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ve yine 2010 yılında büyük umutlarla yapılan anayasa değişikliği ile hukuk sistemimize girmiş ve vatandaşlarımızın hak arama yollarını genişleten “Bireysel başvuru müessesesi” büyük yara almıştır" mesajını verdi.

15 Ekim 2020 Perşembe 15:12
Gelecek Partisi: Bireysel Başvuru Müessesesi Büyük Yara Almıştır

TARTIŞMASIZ GERÇEKLİĞE RAĞMEN

Gelecek Partisi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş Kanunu’nun 50/2. Maddesine göre AYM’nin yeniden yargılama kararı verebileceği, ancak “bu tartışmasız gerçekliğe rağmen” İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyanın tazminat ödenerek kapatılmasını işaret ederek anayasa ve yasa ihlali oluşturduğu vurgulandı.  Açıklama şöyle:

"BİREYSEL BAŞVURU MÜESSESESİ BÜYÜK YARA ALMIŞTIR"

Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir ve devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Yapılan ihlal ile yargı kararlarının bağlayıcılığı kuralı bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı olması gereken ilk derece mahkemesi tarafından ortadan kaldırılmıştır. İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu bu yanlış kararla, hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ile, ve yine 2010 yılında büyük umutlarla yapılan anayasa değişikliği ile hukuk sistemimize girmiş ve vatandaşlarımızın hak arama yollarını genişleten Bireysel başvuru müessesesi büyük yara almıştır.

''KOMPLOCU POLEMİKLERE ZAMANIMIZ YOK''

Asıl konuşmamız gereken konular bunlar iken, eski Türkiye’nin kısır tartışmalarını hatırlatan komplocu polemikler ile oyalanacak zamanımız yoktur. Suni ve içi boş bu tartışmaların, öncelikle hedefinin yaşatılan açık hukuksuzluğu örtmek ve sonrasında da genelde Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısacak, özelde de vatandaşların son bir umut olarak başvurduğu hak arama yollarından “Bireysel başvuru müessesesini” işlemez kılacak yasal değişikliklere zemin hazırlamak olduğunun farkındayız.

Koalisyon iktidarı kurumların, kuralların değersizleştirilmesi çabalarından artık vazgeçmelidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları evrensel standartlarda adalet, hukuk güvenliği, insan hak ve özgürlükleri ile demokratik hakları fazlası ile hak etmektedir. Gelecek Partisi olarak vatandaşlarımıza hak ettikleri, hayatın her alanında adalet ve demokratik bir hukuk devleti vadediyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15