Gürer: “Maskeler yeniden ücretsiz dağıtılmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs tedbirleri kapsamında zorunlu hale getirilen maske kullanımının, düşük gelirli aileler için süreç uzadıkça ekonomik yük haline geldiğini belirterek, ihtiyacı olana maskelerin ücretsiz dağıtılması gerektiğini söyledi.

09 Eylül 2020 Çarşamba 14:09
Gürer: “Maskeler yeniden ücretsiz dağıtılmalıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pandemi sürecinin başladığı dönemde maskelerin vatandaşlara ücretsiz dağıtılacağı yönündeki sözünü de hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek amacıyla başlatılan milli dayanışma kampanyasında toplanan paraların hangi alanlarda kullanıldığının açıklanmasını da istedi. 

MASKE, DAR GELİRLİ İÇİN KÜLFET OLDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüse karşı alınan tedbirlerin en önemli koruyuculardan   biri olan maske kullanımının ücretli olmasının, ülkemizde çok sayıda düşük gelirli vatandaşı  ekonomik yönden sıkıntıya soktuğunu belirtti. 

 AİLENİN AYLIK MASKE GİDERİ SORUN

Pandemi sürecinde maske-mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uzmanlar, sürekli ev dışında olan her bireyin aynı maskeyi kullanmaması ve bulunduğu duruma, koşullara göre maskenin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Sağlıklı ve yararlı olması için ev dışında günü geçiren için  günde en az  2 maske değiştirmesi gerekiyor.  Sürekli aynı maskenin kullanılmasının faydadan çok zarara yol açacağı da  sık sık  ifade ediliyor. Bir tek maskenin fiyatının en az 1 lira olduğu düşünülürse, 1 kişinin günlük maske gideri de eğer uzmanların belirttiği gibi tam kuralına uygun kullanılacaksa, özellikle büyük kentlerde sürekli ev dışında olan için en az 2 adet olması gerekir ki bu giderde  2 TL olacaktır. Bu şekilde 4 kişilik bir ailenin aylık maske gideri  240 TL  olacaktır. Bazı durumlarda daha çok maske değişimine gerek duyulmakta olup bu gider daha da artacaktır. Maskenin koruyucu olabilmesi için doğru kullanılması da gerekiyor. Maskenin yanlış kullanımı bulaş riskini de artırdığı göz önüne alınarak vatandaşın maskeyi doğru şekilde kullanması da sağlanmalıdır. Kimi örneklerde “takmış olmak” maksadıyla  maske bulundurulmaktadır ki bazı vatandaşlarda çene altı, kolda ve elde taşıma gibi maskenin işlevini hiçe sayıp mecburiyetten taşıdığı da görülmektedir. Özellikle ihtiyacı olana bedelsiz maske verilmedikçe maskede istenen fayda sınırlı kalacaktır” dedi. 

MASKENİN  NASIL KULANILACAĞI BİLİNMELİ

 Ömer Fethi Gürer, dar gelirli vatandaşlar için maske giderinin bir külfet olmaması gerektiğine dikkat çekerek, “ Emekli maaşından başka geliri olmayan 4 kişilik bir ailenin aylık maske gideri, en az 240 TL olacaktır. Bu durumda 1.500 TL maaşının en az 240 TL’sini maskeye veren bir emekli ailenin, zor şartlarda ancak geçinebildiği bu süreçte sıkıntısı daha da artacaktır. Gıda, ısınma, giyim, ulaşım, elektrik, doğalgaz ve diğer giderler göz önünde bulundurulduğunda aylık gelirine virüs ile beraber gelen bu ekstra gider sonucunda ciddi zorluk yaşayacaktır. Bu nedenle emekli ücretlerinde en azından aylık pandemi giderleri dikkate alınarak bir artış sağlanmalıdır. Ayrıca yaşanan ekonomik sorunlar dikkate alınarak pandemi sürecinde oluşan maske gibi giderler de değerlendirilerek eriyen asgari ücretten vergi alınmamalı ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarında vergiden muaf kılınması da sağlanmalıdır “ diye konuştu.

ÜCRETSİZ DAĞITILMALIYDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinin başladığı ilk zamanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın herkese ücretsiz maske ve kolonya dağıtılacağı yönünde verdiği sözü de anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çoğu kişi ücretsiz dağıtılan maskeye ulaşamasa da ulaşanlara  sadece 5 maske dağıtıldı. Sonra ücretsiz maske dağıtımı sonlandırıldı. Ücretsiz olarak  sınırlı bir kesime dağıtılan kolonyalar ise çoktan tükendi” diye konuştu. 

AŞI BULUNANA KADAR SORUN SÜRECEK 

“Maske ücretsiz dağıtılacak” diye nutuk atanların sözlerini yerine getirmediğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Korona virüs giderek  yayılıyor. Aşı bulunana kadar  virüsün etkisi  sürecek gibi. Maske kullanımının zorunlu  olduğu süreçte aynı maskeyi  birden çok kere kullananların olduğu söyleniyor. Aynı maskenin sürekli kullanılmasının faydadan çok zarar verebileceği, uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Alım gücü olmayan vatandaşların aynı maskeyi kullanarak kendilerini riske atmalarını önlemek için bedelsiz maskeye ulaşım sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. 

“BİZ BİZE YETERİZ” KAMPANYASI NE OLDU?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kovid-19 pandemisi sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ sloganıyla başlatılan Milli Dayanışma Kampanyasında toplanan paraların hangi alanlarda nasıl kullanıldığı yönünde bir şeffaf bir açıklama da yapılmadı. Bu paraların nerede ve nasıl kullanıldığı mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi. 

MASKE ÜCRETSİZ DAĞITILMALI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dar gelirli vatandaşlar için  külfet haline gelen maskenin ücretsiz dağıtılması gerektiğini belirterek, “Bu konuda daha önce verilen sözler yerine getirilmedi, insanlara İBAN numarası verilerek toplanan paralarla vatandaşlara en azından ücretsiz maske dağıtımı yapılmalıdır. Giderek yayılan virüs için maskenin önemi bilindiğine göre doğru ve yararlı biçimde maske kullanımı sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Son Güncelleme: 09.09.2020 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15