Gürer: “Patates üreticisi ortada kaldı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, patates üreticilerinin sorunlarını anlattı. Niğde’nin patates ambarı olan Yeşilgölcük Belediye Başkanı Ramazan Tuncay da basın toplantısına katıldı.

14 Ekim 2020 Çarşamba 14:27
Gürer: “Patates üreticisi ortada kaldı”

Gürer, ”Çiftçi ekim yapabilmek için kredi ve borç almaktadır. Kışlık patates sökümü başlamış olup artan girdi maliyetleri ile tarlada patatesin üretim maliyeti  1 lirayı aşmaktadır. Tüccar 50- 65 kuruşa  ürünü almaktadır. Markette tüketiciye 3 liradan satılan patatesin üreticisi  ürettiği üründen para kazanamadığı için dert yanmaktadır. Bakan gelsin tarlada halimizi görsün demektedirler” dedi.

PATATESTE SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında patates üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı. 

PATATES YÜZ GÜLDÜRMEDİ 

Patateste üretim ve fiyat istikrarının bir türlü sağlanamadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle patates üreticilerinin yüzünün bu yıl da gülmediğini belirtti. 

PATATES ÜRETİMİ AZALIYOR 

Ülkemizin tarımsal hasılasında önemli bir paya sahip olan patatesin, Türkiye’nin 72 ilinde ve 130 bin hektar alanda yılda yaklaşık 5 milyon ton üretime sahip bir bitki olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllık 800 bin ton rekolteyle Niğde’nin patates üretiminde Türkiye birincisi olduğunu söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 65 bin hektar alanda patates ekimi sonlandırılmış ve üretim miktarı ise 1.5 milyon ton azalmıştır. Tarım  ve Orman Bakanı patateste kendi kendine yeten bir ülke olduğumuzu ifade ettiğine göre patates tüketiminde 1,5 milyon ton azalmayı artan nüfusa göre nasıl açıklayacaktır?

MALİYET 1 LİRA, SATIŞ 50- 65 KURUŞ 

Yazlık patates hasadının tamamlandığını ve kışlık patates hasadına geçildiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kilogramı 1 liraya mal edilen patatesin, tarlada 50-65 kuruşa bile satılamadığını, üreticilerin ne yazık ki tüccarın insafına bırakıldığını anlattı. 

Tarlada 65 kuruşa satılan patatesin büyükşehirlerdeki marketlerde 3 liraya satıldığına  işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarladan tüketiciye ulaşana kadar fiyatı 4-5 kat artan patatesin üreticinin yüzünü güldürmediği gibi tüketiciye de artan fiyatla ulaştırıldığını, aracıların kazandığı bu sistemin ise tüketicinin canına tak ettirdiğini kaydetti. 

SORUNLAR ARTIYOR 

Üretimde yaşanan sorunlardan fiyat istikrarsızlığına, maliyet artışlarından pazarlamaya kadar onlarca sorunla boğuşan patates üreticisinin mağdur olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Çiftçiler bankalara, kredi kooperatiflerine, ilaç ve gübre bayilerine, işçilere, elektrik dağıtım şirketlerine  ve ekim yapabilmek için kişilere borçlanmaktadır. Patates üreticileri 1 liraya mal edilen patatesi, borçlarını ödeyebilmek adına tüccarın dayattığı 65 kuruşa satmak zorunda kalmaktadır. Kısmen dayanabilen ise depolamaktadır. Ancak depolanan ürün  zamanında satılamadığı için birbölümü iktidarın duyarsızlığı neticesinde çürümüş ve üretici mağdur olmuştur” dedi.

TÜRKŞEKER ÇÖZÜM OLMADI

Bu yıl patates fiyatlarında denge sağlanması için TÜRKŞEKER AŞ’nin Niğde ve Nevşehir’den patates alımı yapacağının duyurulduğunu da anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu duyurudan sonra üreticinin kaygıları bir nebze de olsun azalmıştı. Ancak Tarım Bakanlığı konuyla ilgili soru önergemize verdiği yanıtta Niğde ve Nevşehir’de sadece 3 bin 150 ton patates alımı yapıldığını açıkladı. Oysa sadece Niğde’de yazlık patates üretimi 60 bin tondur. Kışlık patates rekoltesi ise ortalama  800 bin tondur. Niğde ve Nevşehir’den alınan 3 bin 150 ton patates üreticinin yarasına merhem olmaktan uzak kalmıştır” şeklinde konuştu. 

TMO ALMALIDIR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir başka soru önergemizi yanıtlayan Tarım Bakanlığı, TMO’nun sadece hububat ve bakliyat alabildiğini, patates alımı konusunda yetkilerinin olmadığını açıklamıştı. TMO’nun fiyat dengelerini sağlamak için müdahale alımları yaptığı, kayısı, fındık, kuru incir, kuru üzüm gibi ürünleri aldığını hatırlattı. Bu ürünlerin alınması elbette ki çiftçiler adına sevindirici bir gelişmedir. Ancak patates alımı da yapmalıdır” dedi. 

TARIM BAKANINI TARLAYA ÇAĞIRDI 

1 liraya mal ettiği patatesi, üretimden kaynaklanan borçlarını ödeyebilmek adına tüccarın dayattığı 50- 65 kuruşa satmak zorunda kalan üreticilerin durumlarının içler acısı olduğunu da söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman  Bakanı ile geçtiğimiz yıllarda patates ve soğan deposu basan Ticaret Bakanı  gelip üreticinin durumunu tarlada görüp sorunlarını dinleyip çözüm üretsinler.  Her şeyin güllük gülistanlık olduğunu zanneden, tarımda kendi kendimize yeten bir ülke olduğumuzu savunan, üreticilerin sorunuz bir şekilde üretim yapıp bol kazanç sağladığını iddia eden Bakanlar buyursun gelsin, köy ve kasabalarda çiftçilerin yaşadığı sorunları yerinde görsünler” ifadelerini kullandı. 

Son Güncelleme: 14.10.2020 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15