Gürer: “Yem fiyatları fırladı. Üretici çiğ sütte zarar ediyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Hayvanların yem fiyatlarına sürekli gelen zamlar karşısında 2020 yılında çiğ süt fiyatlarında hiç düzenleme yapılmaması çiftçiyi isyan noktasına taşıdığını söyledi. Gürer, “Besicilerin korkulu rüyası Üçgün hastalığının kuzey Irak’tan ülkemize kadar gelip Çukurova’ya eriştiğini belirterek, besiciler arıyor, ‘Çok zor durumdayız. Öyle ki aşı bir an önce yapılmaz ise önce sütte verim kaybı sonrada hayvanlarımız ölüme gidecek. Bakanlık bir an önce tedbir almalı’ diyorlar.” dedi.

13 Eylül 2020 Pazar 11:59
Gürer: “Yem fiyatları fırladı. Üretici çiğ sütte zarar ediyor”

Türkiye’de yanlış tarım politikaları nedeniyle besiciliğin de bitme noktasına getirildiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarındaki artış, ülkemizde hayvancılık yapanların büyük sorunu haline geldi. Ulusal Süt Konseyi bir an önce çiğ süt fiyatını ayarlamalıdır. Üretici mağdurdur. Yeme sürekli zam geliyor. Bu durum üretici zorluyor ve yemde karışımlar yapmaya mecbur bırakıyor. Bunun neticesinde de verim düşüyor. Yonca, saman, küspe ve sanayi yemindeki artışlar besiciyi adeta canından bezdirdi, hasat dönemi yakında bitti. Saman dahi bulmakta üretici zorlanıyor. Sanayi yeminde dışa bağımlıyız. Dolar oynadıkça yem fiyatı zıplıyor. Çiğ süt fiyatı yerinde sayıyor.1 Ocak 2020 tarihinden beri çiğ süt fiyatına zam yapılmadı. Süt sanayicisi sütünü aldığı üreticiye yemde satıyor. Bunu nerede ise zorunlu hale getirmiş durumdalar. Sürekli yeme zam var ama çiğ süte yok. Sürdürülebilir bir durum değil. Ulusal süt konseyi süt fiyatlarını derhal yeniden düzenlemeli ve çiğ süt üreticisi mağduriyeti giderilmelidir. ” dedi.

YEM FİYATI ARTIYOR, SÜT FİYATI YERİNDE SAYIYOR

Geçen yıl 85 lira olan buzağı yeminin 99.90 liraya, 79 lira olan süt yeminin 95.90 liraya, 400 lira olan samanın tonunun ise 800 liraya yükseldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi fiyatları sürekli zamlanırken, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt fiyatları yerinde sayması besiciyi vurmaktadır.12 ay kapalı alanda hayvan beslemek zorunda kalan için bu durum sürdürülebilir bir durum değildir. Aralık ayında litresi çiğ sütün 2.30 lira olarak belirlendi. Pandemi döneminde süte 15 kuruş da pandemi desteği uygulandı. Bu destek yerel seçim öncesi 25 krş. olarak verildi seçim sonrası 10 krş’a çekildi. Pandemi döneminde 5 kuruş artış üreticiyi kurtarmıyor. Çiğ süt fiyatları Aralık ayında belirlendiği gibi dururken, yem fiyatlarındaki artışın önü alınamıyor” diye konuştu.

SÜT İNEKLERİ YİNE KESİME GİDECEK

Girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarının yerinde saymasının besiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğine de değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Süt üretimi yapanlar, çaresiz kaldıkları için süt ineklerini geçmiş yıllarda kesime göndermişlerdi yine o duruma geldiklerini söylüyorlar. Süt üretiminde ve besicilikte geldiğimiz nokta, üreticiyi perişan ediyor. Bir litre süte bir buçuk kilo yem dengesine dönecek önlemleri iktidar bir an önce almalıdır “şeklinde konuştu.

ÜÇGÜN HASTALIĞINA DİKKAT

CHP Milletvekili Gürer, süt üreticilerin korkulu rüyası Üçgün hastalığının ülkemize geldiğini üreticilerin arayıp söylediğini belirterek “Bir sinek ile bu hastalık yayılıyor.2012 yılında görüldüğünde üreticiye büyük zarar verdi. Şu anda farklı yerlerde rastlanmış, acil aşılama yapılmalı aksi taktirde çok büyük ekonomik kayıplar yaşanabilir. Önce hayvan sütten kesilip ileri aşama da öldüğünü de besiciler ifade ediyor. Bir an önce tarama ve önlemler alınsın” diye konuştu.

Son Güncelleme: 13.09.2020 12:03
Anahtar Kelimeler:
ChpÖmer Fethi Gürer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15