Gürsel Tekin: “Bu utanç bize yeter, binlerce kayıp çocuk var”

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye’deki ‘kayıp çocuk’ vakalarında ki büyük artışa dikkat çekerek, “Türkiye’de şu an 100 binden fazla çocuk kayıp, kamuoyuna neredeyse her gün onlarca çocuğun kaybolduğu haberi yansıyor ama son 4 yıldır kayıp çocukların sayılarına dair verileri açıklayacak tek bir kurum yok. Tıpkı kadına yönelik şiddette olduğu gibi bu konuda da sabit ve güvenilir bir veri bankası yok.” dedi.

14 Ocak 2021 Perşembe 12:21
Gürsel Tekin: “Bu utanç bize yeter, binlerce kayıp çocuk var”

CHP’li Tekin, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, kayıp çocuklar ile ilgili güncel bilgilere devletin resmi kurumlarından ulaşmanın imkânsız olduğunu belirterek, “Kayıp çocuklar konusu sadece kaybolan çocuğun ailesinin meselesi değildir. Aynı zamanda bir devlet meselesidir. Toplumun tüm kesimini etkileyecek nitelikte olan bu sosyal sorunun üzeri örtülerek geçiştirilecek bir konu değildir. Kayıp çocuklara ilişkin verilerin titizlikle incelenmesi ve kayıp çocukların zarar görmeden bir an evvel bulunmasına ilişkin yöntemler acilen geliştirilmelidir.” ifadesini kullandı.

TÜİK verilerine göre, 2008- 2016 yıllarında Türkiye'de resmi olarak kayıp müracaatı yapılan çocuk sayısının 104 bin 531 olduğuna dikkat çeken Tekin, bu rakama ülkemizdeki sığınmacıların Kayıp çocuklarının da dâhil olmadığını vurguladı.

Gerçek kayıp çocuk vakasının daha fazla olduğunu biliyoruz diyen Tekin, şu şekilde konuştu:

Kayıp çocuklar sorunu, yarattığı güvenlik boşluğu nedeniyle toplumsal huzuru ve yaşamı da tehdit eden çok büyük bir sosyal sorun haline geldi.  Bir çocuğun kaybının dahi çok önemli olduğu düşüncesinden hareketle ve her bir kayıp çocuğun kendi ailemizin bir ferdi olduğu anlayışı ile yapacağımız tüm çalışmalar büyük önem taşımaktadır.

Atatürk, ‘vatanı korumak çocukları korumakla başlar' demişti. Ama biz çocuklarımızı koruyamadık. Çocuklarını koruyamayan bir toplum haline geldik. O çocuklar sadece ailelerin değil, ülkemizin de geleceği. Çocuklara bayram hediye eden tek ülkeyiz ama çocuklarına güvenli yaşam ortamı sağlayamıyoruz. Kaybolan sadece çocuklarımız değil, aynı zamanda geleceğimizdir'' dedi.

Gerçekten ne kadar kayıp çocuk var, kaçı şiddete maruz kaldı, kaçı öldü gibi bilgiler olmadığı için kesin analiz de yapılamıyor. Tablonun vahameti ortadayken Meclis'in buna karşı kayıtsız kalması düşünülemez" dedi.

CHP'li Tekin, çocuk kayıpların engellenmesi için önlem alınması ve toplumsal bilinci arttırmak amacıyla Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Önergesinde, kayıp çocuk vakalarının detaylarıyla incelenmesini talep etti.

Son Güncelleme: 14.01.2021 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15