Hakimden Trollere Hakaret Vizesi!

Ankara’da Asliye Ceza Hakimi, 5 yıl önceki haberden dolayı CHP’li Tanal’a sosyal medyadan hakaret eden sanığa “CHP’li vekil tahrik etti” diyerek ceza vermedi. Tanal, hakimi HSK’ya şikayet etti.

23 Kasım 2020 Pazartesi 15:01
Hakimden Trollere Hakaret Vizesi!

Gün geçtikte kan kaybeden, siyasi iktidarın etkisi altında kalmakla eleştirilen yargı, muhalefet temsilcileriyle ilgili tartışmalı kararlara imza atmaya devam ediyor.
İstanbul’da ikamet eden H. T., sosyal medyadan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’la ilgili bir haberin altına “İ..ne Maho” şeklinde hakaret içeren bir yorum yazdı.
Tanal’ın şikayeti üzerine H.T. hakkında “hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Yazılı savunması alınan sanık H.T, Tanal’ı tanımadığını ve kendisine herhangi bir kızgınlığının olmadığını belirtirken, “Polis memurları ile Tanal arasında bir münakaşa yaşandığından ve kendisinin polis memurlarına yumruk attığından ötürü çıkan bir habere sadece yorum yaptığını” savundu.

Hakaretten 5 yıl önceki, iktidara yakın ajansın imzasını taşıyan haberin yer aldığı gazete kupürünü, sanığın talebi olmadan, resen dosyaya ekleten Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi N. Ş., “Haksız fiil” ve “Karşılıklı hakaret” gerekçesiyle sanık H. T.’ye ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

HAKİM: SANIĞIN ATILI SUÇU İŞLEDİĞİ SABİT İSE DE…”

Gerekçede dosyaya konulan gazete haberinden CHP’li Tanal’ın bir toplumsal olay sırasında müdahalede bulunan polislerden birine yumruk ile vurduğunun anlaşıldığını öne süren Hakim N. Ş., “Katılanın (Tanal) bu fiilinin haksız fiil niteliğinde olduğu ve sanığın suça konu hakareti bu haksız fiile tepki olarak gerçekleştirdiği kanaatine varıldığından sanığa ceza verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiş” ifadelerini kullandı.

Sanık H. T. tarafından paylaşılan yazılı iletinin savcılık iddianamesinde belirtildiği şekliyle CHP’li vekilin onur, şeref ve saygınlığına saldırı teşkil ettiğini vurgulayan Hakim N. Ş., “Sanığın atılı suçu işlediği sabit ise de, suça konu hakaretin katılandan (Tanal) kaynaklanan haksız bir fiile tepki olarak işlendiği anlaşıldığından TCK’nın 129/1 ve CMK’nın 223/4-c maddeleri uyarınca sanığa ceza verilmesine yer olmadığına” karar verdi.

CHP’Lİ TANAL HAKİMİ HSK’YA ŞİKAYET ETTİ

Hakim N.Ş.’nin, CHP eski İstanbul Milletvekili Selina Doğan ile Saadet Partisi’nin eski Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak’a sosyal medyadan hakaret eden şahıslar hakkında da benzer şekilde tartışmalı kararlara imza attığı belirlenirken, CHP’li vekil Mahmut Tanal, Hakim N.Ş.’yi Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayet etti.

Tanal, polise yumruk attığı yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtirken, “CHP’li Vekil polise yumruk attı” başlıklı haberin 5 yıl sonra “tahrik unsuru” sayıldığını aktararak, “Gerekçe ile hüküm çelişiyor. Hakim bir habere dayanarak hüküm kuramaz. Haberin gerçekliği yok. Sanığın TCK’nın 129’uncu maddesinden yararlandırılması akıl alır gibi değil! Mahkeme, siyasi kimliğim nedeniyle sanığa ceza vermemek için kendisini kanun koyucu yerine koyarak, hukuki olmayan bir karar vermiştir. Hakimlerin tarafsız ve bağımsız olması gerekirken, söz konusu hakim, taraf tutmuş, kanuna kılıf uydurarak hukuka uymayan bir karara imza atmıştır. Kanun koyucunun suçu cezalandırmadaki asıl amacı caydırıcılık iken benimle ilgili kararı veren hakim, ‘Türk Milleti adına’ bir kişiye alenen hakaret edilmesini meşru hale getirmektedir. Hakimin görevi kadılık yapmak değildir. Hakimleri görev ve yetkileri kanunla sınırlıdır. Bu tür kararlarla yargıya güven daha da azalıyor” dedi.

Son Güncelleme: 23.11.2020 15:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15