Hükümet FETÖ'cülerin elinden aldı, şimdi kendisi siyanürlü tesis yapıyor

TMSF yönetiminde olan Koza Altın İşletmeleri ‘nin Eskişehir’de yapımına başladığı siyanürlü ikinci atık depolama tesisine karşı basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada “Bu hükümet FETÖ'cülerin elinden aldı şimdi kendi eliyle yapıyor” denildi ve bölge halkının yaşam alanlarında siyanürlü işletme istemediğine dikkat çekildi. Siyanürlü atık depolama havuzunun durdurulması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Barosu ve TMMOB dava açtı.

07 Haziran 2020 Pazar 15:33
Hükümet FETÖ'cülerin elinden aldı, şimdi kendisi siyanürlü tesis yapıyor

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, yaşam alanlarının dibine yaklaşık 40 hektar alana 1 milyon 750 bin metreküplük, siyanürlü ikinci atık depolama tesisi için inşaat çalışmalarına başladı. Eskişehir’de bir araya gelen sivil toplum örgütleri, meslek odaları, baro, milletvekilleri ve belediye başkanları dün atık barajının yapıldığı alana giderek, yaklaşık bin 500 kişinin yaşadığı Kaymaz ve Karakaya mahallelerinin ortasına yaklaşık 40 hektar mera alanına inşa edilecek atık barajı barajını istemediklerini duyurdu. Eskişehirliler insan sağlığını ve çevreyi zehirleyecek bu büyük tehlikeye karşı mücadele edeceklerini söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile Eskişehir Kent Konseyi, Baro Başkanı, Çevre Derneği, KESK, DİSK ve TMMOB’a bağlı odaların temsilcileri, bölge halkı ile yaptıkları basın açıklamasında, “Doğamızın katledilmesine, madenlerimizin yağmalanmasına, doğal hayatın ve insan yaşamının hiçe sayılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Öte yandan siyanürlü atık depolama havuzunun durdurulması için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Barosu ve TMMOB dava açtı.

‘DEVLET ELİYLE ESKİŞEHİR’İ ZEHİRLEMEK İSTİYORLAR’

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ÇED raporunun yangından mal kaçırır gibi onaylandığını söyleyerek, şunları belirtti: “Devlet eliyle Eskişehir zehirlemek isteniyor. Devletin elindeki maden şirketi birinci siyanürlü barajı doldurmuş, ikincisini 40 hektar alana 1 milyon 775 bin metreküp hacimli bir yeni siyanür barajı yapmak için yola çıkmış. Hem de sizler bizler ağzımızda maskelerle dışarı çıkamazken. Hiç kimse itiraz etmedi deniyor. Ama kocaman yalan. Yüzlerce dilekçe var ve görmezden gelindi. ÇED raporu da süratle onaylandı. Hemen de inşaat başladı. Madenlere, madenciliğe karşı değiliz. Biz çevreyle dost olan madencilikten yanayız.”

FETÖ’CÜLERİN ELİNDEN ALDI ŞİMDİ KENDİ YAPIYOR’

‘Rant uğruna çevreye zarar verildiğini’ belirten CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “Madenlerimizi, çevredeki değerlerimizi uluslararası firmalara peşkeş çekerek ülkeyi artık yer üstü kaynaklarını bitirdiler yer altı kaynaklarına göz diktiler2 derken, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise şu değerlendirmede bulundu. “Doğaya en çok rahatsız eden insanoğlu. Bu hükümet FETÖ'cülerin elinden aldı şimdi kendi eliyle yapıyor. Yer üstünü bıraktılar yer altında geziyorlar. Siyanür havuzunun durdurulmasını sağlayacağız. Kaymaz halkının var gücüyle destek vermesi lazım.”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Uzun vadede mutlaka hepimize zararı olacak. Karşı durmalıyız. Bizler mücadelemizi sürdürüyoruz. Sizler de torunlarınıza gelecek nesiller için karşı durmalısınız. Bu yanlışa dur demek gerekiyor. Böyle zehirli paranın kimseye faydası olmaz. Bir an önce vazgeçilmelidir” ifadelerini kullanırken, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat ise ağır metaller ve siyanürün, toprağa, suya, havaya geçerek insan yaşamını ve doğayı yok ettiğini kaydetti ve “Siyanürün Kaymaz Barajı’na ulaşarak içme ve sulama suyuna karışmasıyla bölgedeki tarım ve toplum sağlığını riske atmaya devam edecektir” diye ekledi.

Son Güncelleme: 07.06.2020 15:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner15